Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Протягом останнього кварталу українці витратили 1,4 трлн грн зі своїх карток у магазинах та інтернеті. За даними НБУ, на покупки онлайн в середньому витрачають 504 грн, у магазинах – 309 грн. Загалом, у 2023 році спостерігається певне пожвавлення у галузі ритейлу, зазначає операційний директор ТРЦ Blockbuster Mall Дмитро Лашин.

Про те, як відновлюється попит, які тренди варто очікувати у наступному році та чому зростає конкуренція, експерт розповів у колонці для Mind. УРТЦ надає головні тези з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Стабілізація ринку

Експерт поділився аналітикою від Google, де наводиться порівняння обсягу пошукових запитів по різних категоріях ритейлу за період 9–16 листопада 2023 року і до аналогічного періоду 2022 року.

При цьому, відзначає Дмитро Лашин, листопад і грудень є найважливішими сезонними місяцями для багатьох операторів. У цей період деякі ритейлери можуть заробити до 70% продажів від усього року.

Майже в усіх категоріях бачимо зростання попиту понад 20%, а в певних чотирьох нішах – навіть понад 50%. Безумовно, наявний попит ще не говорить, що зросли продажі, але певна кореляція є. Також, згідно з даними ритейлерів, у Lavina Mall та Blockbuster Mall (група Mandarin Plaza) ринок стабілізувався з кінця минулого року, – додав Дмитро Лашин.

Під стабілізацією директор Blockbuster Mall мав на увазі декілька факторів, а саме:

  • відсутність різких провалів у доходах ритейлерів;
  • зростання відбувається в усіх категоріях, кошик покупця дещо змінився (категорії перерозподілилися, стало менше імпульсивних покупок);
  • вдалося більш менш налагодити логістику, строки очікування товару з-за кордону становлять у середньому 1 місяць.
Конкуренція зростає

Це, за словами Лашина, не дивно, адже логістика стала дорожчою і підштовхнула ціни на товари. Ритейлери не можуть поставити низьку ціну, якщо свідомо не збираються демпінгувати, тож вартість у всіх магазинах приблизно однакова.

За таких умов автоматично виникає шалена конкуренція – потрібно давати клієнту більше, пояснює експерт.

Саме на цьому етапі й розвивається сервіс, адже кожен ритейлер починає боротьбу за клієнтську базу, щоб покупець придбав товар не один раз сьогодні, а кілька разів протягом року (тоді окупляться бюджети на маркетинг). Щоб покупець приходив у ТРЦ, щоб він приходив до ритейлера на сайт, щоб дивився його сторіз в Instagram, – додає Дмитро Лашин.

Він також підкреслює, що зараз ринок хоч і стабільний, однак все ще крихкий. Тож усе залежить від подій на фронті, економіка під захистом військових.

При цьому будь-який канал продажів може раптом закритися або швидко вичерпатися.

Потрібно дивитися на свою воронку в комплексі, а не виокремлювати кожен канал. Українські ритейлери йдуть саме цим шляхом.

Ми також відштовхуємося від попиту. До нас приходять ритейлери, які готові навіть в умовах війни та можливого блекауту відкривати магазини, тому що продавати їм потрібно вже сьогодні.

Серед маркерів стабілізації експерт відзначає повернення в Україну H&M, відновлення роботи “Сільпо” у ТРЦ Blockbuster Mall, відкриття найбільшого скейт-парку та ролердрому.

Тренди ритейлу 2024

Операційний директор виділив декілька основних напрямків:

  • Категорії-драйвери: електроніка, одяг та взуття, косметика, зоотовари.
  • Розвиток багатоканальних продажів. Ритейлери намагатимуться керувати трафіком покупців, з онлайну перевести в офлайн, і навпаки;
  • Розвиток сервісу заради боротьби за клієнта;
  • Колаборації з іншими бізнесами будуть розвиватись і можуть принести успіх;
  • Попит на товари українського виробництва продовжить закріплюватись.