Нд. Тра 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

BlaBlaCar, найбільший маркетплейс для автодорожніх подорожей, та OLX, платформа онлайн-оголошень, провели освітню кампанію “Місяць боротьби з шахрайством в інтернеті” та діляться 9-ма основними порадами з безпеки на маркетплейсах.

У період зимових свят, коли українці активно купують онлайн, збільшується активність шахраїв. BlaBlaCar та OLX нагадують користувачам основні правила безпеки в Інтернеті, які допоможуть уникнути неприємних ситуацій, захистити персональні та платіжні дані і впевнено почуватись під час онлайн шопінгу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Поради для захисту персональних даних
1. Створіть складні паролі до електронної пошти, інтернет-банкінгу, акаунтів на маркетплейсах та в соцмережах 

Надійний пароль має містити щонайменше 8 символів, 1 букву, 1 цифру та 1 спецсимвол (наприклад, #, @). Не використовуйте в паролях особисту інформацію та послідовне написання символів. Складні унікальні паролі для всіх ваших облікових записів знизять імовірність проблем із безпекою. 

2. Установіть кількаетапну перевірку своїх акаунтів на маркетплейсах, в онлайн-банкінгу та соцмережах

Багатофакторна аутентифікація — це додаткові рівні захисту персональних даних, коли для входу до акаунта вам потрібно після введення логіна та пароля надати підтвердження особи за допомогою SMS-коду, відбитку пальця або іншого методу.

3. Створіть окрему картку для оплат в інтернеті

Щоразу перед здійсненням покупки перераховуйте на неї тільки ту суму, яка необхідна для оплати.

Поради з підвищення рівня безпеки на маркетплейсах

4. Звертайтесь до команди підтримки 

У разі виникнення труднощів звертайтеся за допомогою Будь-яка форма зворотного зв’язку на платформі свідчить про те, що оператори сервісу беруть відповідальність за ваш користувацький досвід та готові допомогти у разі виникнення труднощів.

5. Залишайте відгуки після поїздок чи шопінгу 

Можливість залишати відгуки свідчить про те, що маркетплейси піклуються про досвід та безпеку користувачів. Ваш відгук буде корисним іншим користувачам. 

6. Верифікуйте свої документи, це підвищує рівень безпеки 

Верифікація профілю — важлива ознака безпечної платформи. Вона передбачає перевірку персональних даних, щоб впевнитися, що користувачі — це реальні люди. 

Поради з уникнення шахрайства

7. Не сплачуйте за бронювання поїздок чи купівлю товарів поза межами сайту чи застосунку

Переписуйтеся з іншими користувачами лише на офіційних сайтах або додатках маркетплейсів (не у WhatsApp, Телеграмі тощо) та не переходьте за сторонніми посиланнями. 

8. Попередня оплата

Якщо вас просять про оплату заздалегідь поза офіційним застосунком чи сайтом маркетплейсу, не погоджуйтесь. Зазвичай такою схемою користуються шахраї.

9. Сайти-двійники 

Для виманювання грошей шахраї можуть створювати підроблені сайти, схожі на відомі маркетплейси. Щоб уникнути цього, ретельно перевіряйте адресу сайту. Сайти-двійники матимуть неправильну адресу.

 

 

Про BlaBlaCar

BlaBlaCar — це найбільша у світі платформа для поїздок, заснована на спільноті людей, що дозволяє понад 100 мільйонам користувачів подорожувати у 22 країни світу. BlaBlaCar використовує технології, щоб заповнити вільні місця в дорозі, об’єднуючи користувачів, які шукають поїздки з попутниками або на автобусі, і роблячи поїздки більш доступними та зручними. BlaBlaCar щорічно скорочує викиди CO2 на 1,6 млн тонн і об’єднує більше ніж 120 млн людей. 

Для додаткової інформації: www.blablacar.com.ua

 

Про OLX

OLX Україна – частина міжнародної компанії OLX Group, яка представлена у різних брендах на 5 континентах, налічує більш як 10,000 співробітників та 350 млн користувачів. OLX – це один з найбільших онлайн-бізнесів в Україні. База майданчика містить 13 млн. активних оголошень і щомісяця поповнюється на 4 млн. нових пропозицій. Щомісяця платформу відвідує 25 млн. унікальних користувачів. На OLX на рік продається товарів більш ніж на 1 млрд доларів, а це половина річного обороту ринку e-commerce в країні.

Для додаткової інформації: https://www.olx.ua/uk/