Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Щоб в Україні офіційно займатися бізнесом, потрібно отримати державну реєстрацію як юридична особа або фізична особа-підприємець (ФОП). У багатьох випадках можна також легально заробляти гроші як самозайнята особа. ФОП є однією з найпоширеніших та затребуваних форм господарської діяльності. The Page пояснює, хто такий ФОП, чим можуть займатися ФОП та що їм заборонено, а також які існують групи ФОП.

1. ФОП в Україні у 2023 році: загальні умови та вимоги
Хто такий ФОП

Фізична особа – підприємець, згідно з українським законодавством, це фізична особа, яка реалізує свою здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик діяльності з метою отримання прибутку.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Державна реєстрація ФОП здійснюється державними реєстраторами, зараз заявку на реєстрацію ФОП можна подати і у «Дії». На підтвердження набуття статусу ФОП видається витяг з держреєстру.

Набути статусу ФОП можна з 18 років. Для осіб, які досягли 16 років, але не досягли 18 років, потрібна згода батьків або органу опіки.

ФОП несе відповідальність за своїми зобов’язаннями всім своїм майном, зокрема й майном, придбаним не у зв’язку з провадженням підприємницької діяльності.

В Україні законодавством передбачено дві основні системи оподаткування для ФОП: спрощена (єдиний податок) та загальна система.

Що таке спрощена система оподаткування

Спрощена система передбачає більш лояльні умови оподаткування та простіші вимоги щодо звітності перед ДПСУ.

Спрощена система ділиться ще чотири групи. Відповідно можуть бути:

  • ФОП 1-ї групи єдиного податку;
  • ФОП 2-ї групи єдиного податку;
  • ФОП 3-ї групи єдиного податку;
  • ФОП 4-ї групи єдиного податку.

Часто їх називають просто ФОП першої, другої, третьої чи четвертої групи.

2. Які існують групи ФОП

Дохід, види діяльності, наймані працівники – ось основні критерії, які треба враховувати під час виборів групи єдиного податку.

Перші три групи є універсальними за видами діяльності, а четверта призначена лише для аграріїв. При цьому є види діяльності, якими не можуть займатися ФОП на єдиному податку.

Хто не може бути ФОП-спрощенцем

Не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп ФОП, які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей;
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів;
  • видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння;
  • видобуток, реалізацію корисних копалин

та ін.

Загалом у ст. 291.5 Податкового кодексу України (ПКУ) названо 15 заборонених видів діяльності для спрощенців.

1 група ФОП

Касові апарати (РРО) на 1 групі не використовують, ліміт доходу – 1 118 900 грн на рік (167 мінімальних зарплат), найманих працівників використовувати не можна.

Чим можна займатися на 1 групі:

  • торгувати в роздріб з торгових місць на ринках. Якщо це магазин навіть на території ринку, то вже не можна;
  • надавати побутові послуги виключно населенню. У п. 291.7 ПКУ перераховано види послуг, які вважаються побутовими та дозволені у 1 групі.

Дозволені коди КВЕД для 1 групи можна переглянути тут.

2 група ФОП

Ця група найпопулярніша серед підприємців сфери торгівлі, але найманих співробітників не повинно бути більше ніж 10 осіб.

Максимальний річний оборот ФОП на 2 групі становить 834 мінімальні зарплати, що у 2023 році становить 5 587 800 грн.

ФОП 2 групи дозволяється надавати послуги не лише фізичним особам, а й ФОП-платникам єдиного податку. Надавати послуги підприємствам на загальній системі оподаткування заборонено. Продавати ж товари можна як фізособам, так і ФОП, і юрособам, незалежно від того, в якій системі оподаткування вони перебувають.

На 2 групі можна проводити лише готівкові та безготівкові розрахунки, тобто приймати платежі грошима. Бартер, взаємозалік, обмін, подарункові сертифікати для підприємців цієї групи заборонені.

ФОП 2 групи повинні мати РРО, якщо вони приймають оплату: готівкою, за допомогою POS-терміналу карткою, еквайрингом на сайті, через інтернет-майданчики продажу товарів, наприклад, на ключ-карту (усі банки, крім ПриватБанку), готівкою «Новою поштою» за проданий товар.

3 група ФОП

Ця група є найбільш популярною для підприємців, які надають послуги, особливо у IT-сфері. ФОП вибирають 3 групу найчастіше, коли їхня діяльність пов’язана з: креативною індустрією, маркетингом, блогерством, роботою з контентом. Також 3 групу обирають перевізники, орендодавці, які здають в оренду нерухомість, підприємці, які надають послуги з ремонту тощо.

На 3 групі єдиного податку мають право працювати підприємства, річний дохід яких не перевищує 1167 мінімальних заробітних плат, у 2023 році це 7 818 900 грн.

Перевагою цієї групи є те, що вона не передбачає обмежень щодо того, кому можна надавати послуги, як 1 та 2 група. Одержувачами послуг можуть бути зарубіжні компанії.

Обмеження за кількістю найманих працівників для 3 групи немає

4 група ФОП

На 4 групі єдиного податку можуть перебувати лише ФОП-фермери. Вести діяльність вони можуть лише у межах фермерського господарства сімейного типу. Глава фермерського господарства – член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення такого господарства, реєструється як ФОП.

Умови перебування на єдиному податку: площа сільськогосподарських земель, що перебувають у власності або користуванні членів фермерського господарства, повинна бути не менше ніж 2 га і не більше 20 га.

Займатися можна вирощуванням, відгодівлею сільгосппродукції, збором, виловом та переробкою продукції та її продажем. Тобто продавати можна лише своє.

Наймані працівники для ФОП 4 групи під забороною, а членами фермерського господарства можуть бути члени сім’ї та родичі: подружжя, батьки, діти, бабусі, дідусі, онуки, правнуки, рідні та двоюрідні брати та сестри.