Вт. Тра 14th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Український food-ритейл не тільки зміг пристосуватися до життя в умовах великої війни, але й навчився будувати плани і досягати їх. Попри всі складнощі, в країні продовжують відкриватися нові заклади. RAU зробила огляд ресторанів, які почали свою роботу в кінці серпня та восени, і поки роблять це успішно.

У війну досить важко прорахувати, чи буде новий заклад популярним, тому більшість одразу повідомляє своїм відвідувачам, що поки працюють в тестовому режимі.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Перший в Кіровоградскій області McDonald’s та новий заклад в Яремче

З початку повномасштабного вторгнення ресторани McDonald’s припинили свою роботу, а з 20 вересня 2022 року мережа розпочала поетапне відновлення та навіть відкриття нових закладів. В листопаді в Олександрії Кіровоградської області біля траси М-30 відкрився новий McDonald’s. Він став 96-м закладом, який нині працює в Україні. Нагадаємо, що до великої війни мережа мала 106 ресторанів.

Площа закладу на Кіровоградщині понад 470 кв. м, для гостей є 123 місця в залі та 122 на терасі, в середині розташовано 10 цифрових терміналів, а поруч із рестораном – дитячий майданчик.

А 17 листопада відкрився новий заклад в Яремче Івано-Франківської області. Площа ресторану 407 кв. м, 123 місця у залі та 112 – на терасі.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення мережа повністю припинила свою роботу в росії.

Полтава в Києві 

15 вересня запрацював новий заклад ресторатора Євгена Клопотенка та співзасновниці Нова пошта Інни Поперешнюк – бістро Полтава на Арсенальній (вул. Князів Острозьких, 8). Нагадаємо, Інна Поперешнюк сама родом з Полтавщини, тому добре знається на автентичній кухні цього регіону. В меню ресторану є канонічне м’ясо, галушки за рецептом мами Інни Поперешнюк, затірки, пундики, квас та багато інших цікавих страв.

Ресторан Полтава працює кожен день з 9.00-22.00, зранку традиційно – сніданки (з 9.00-12.00), а потім можна замовити страви з основного меню. Також є доставка із закладу Glovo та Bolt.

Нагадаємо, це четвертий спільний заклад Євгена Клопотенка та Інни Поперешнюк.

Сицилійський дворик тепер не тільки у Львові, а й в Києві

Улюблений заклад Львову тепер має «молодшого брата» в Києві. Сицилійський Дворик Pizza Kyiv відчинив свої двері у вересні на ВДНГ (вул. Академіка Глушкова 1). Про це йдеться в повідомленні на сторінці Instagram. Також їжу з ресторану Сицилійський дворик можна знайти в меню бару Квіткова мафія (вул. Володимирська, 69).

Бавовна на Арсенальній

В кінці серпні в Києві на Арсенальній відкрився новий заклад – ресторан-трансформер Бавовна. Власниця закладу – Альона Смірнова, яка в дописі на сторінці в Instagram розповіла, що марила кулінарією і вже давно мріяла про власний заклад з авторською кухнею. Заклад пропонує сніданки з 9.00-12.00, після afternoon tea та гастро-вечерю.

Яхт-клуб – затишне місце, яке нагадує каюту  

Яхт-клуб – новий ресторан середземноморської кухні в Києві біля м. Славутич (вул. Зарічна, 1 Б). Заклад працює з 8.00-22.00. В меню різноманітні страви: піца, супи, салати  та десерти. Також ресторан пропонує бізнес-ланчі. Дизайн закладу дійсно нагадує дуже затишну каюту. Тут є і куточок для дітей, оформлений великим ліхтарем та різноманітними кораблями.

Коктейльний бар 2/1 Wine & Cocktail

15 вересня в Києві у ЖК Французький квартал (вул. Академіка Філатова 2/1) запрацював коктейльний бар 2/1 Wine & Cocktail. Це новий формат від мережі закладів з цікавим пивом Konteyner Bar. Його особливість в затишному інтер’єрі, в якому складається враження, що бармен ніби запросив до себе додому. Про це йдеться в дописі на сторінці бару в Instagram: «Ми в 2/1 Wine & Cocktail вирішили трохи незвично підійти до інтер’єру. Зазвичай, в барах є велика стійка, що відділяє гостя і бармена. В нас же планування приміщення дозволили організувати простір так, що це не зовсім звичний бар. В центрі зали – острів, який слугує станцією для приготування коктейлів».

Міська їдальня – демократичне місце в Києві

На Львівській площі в сьомому корпусі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана розпочав роботу дуже атмосферний заклад – Міська їдальня. Його відкрили Слава Балбек та Олена й Олег Хромови. Ще долучився один підприємець, кому «відгукнулася ідея», йдеться в матеріалі The Village. Ідея закладу в тому, щоб взяти тацю, підійти з нею до страв та вибрати максимально прості та зрозумілі, як-то: картопляне пюре, котлету та борщ.

«Спрощуємось зовні, щоб ставати складніше всередині», – говориться в дописі на сторінці ресторану в Instagram.

Задля справедливості скажемо, що у велику війну є не лише відкриття нових закладів, а й багато хто закривається. Про це каже і експерт з ресторанного бізнесу Ольга Насонова на своїй сторінці в Facebook. Ольга зазначає, що для ресторанного бізнесу настали важкі часи і 10% закладів ймовірно їх не зможуть пережити.

«Треба визнати, що для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. І перша причина такої важкості – суттєве збільшення витрат на комуналку. Це вже не 1-2% від доходу, як було колись, в світлі доковідні часи. Це майже 7-10% в опалювальний сезон. А тут ще ріст цін на продукти (а ціни – річ така, що ніколи не зменшується, а тільки ростуть), і катастрофічна нестача персоналу, і численні перевірки.

І можна вже сказати, що його не переживе принаймні 10% закладів. По-перше, ті, хто відкрився в не той час та не в тому місці. Таких багато – вічних ресторанних мрійників, які орієнтуються лише на власні вподобання та псевдомаркетинг. По-друге, досвічені мережевики, які вже втомились рахувати мінуса.

Як можна боротись з ростом комуналки? Тут лише два шляхи – або підвищувати ціни, або відвідуваність. Ймовірніше, гостям ресторанів та кафе прийдеться звикати до суттєвого підвищення цін», – каже експертка.