Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Вартість кіловата електроенергії для бізнесу зросла у середньому на 20% — і від централізованої мережі, і від генераторів. Як це вплине на роботу ритейлерів в Україні під час опалювального сезону 2023-2024 років та як вони готуються до можливих відключень електроенергії взимку, з’ясував The Page.

Як готувалися ритейлери до зими-2022: що допомогло, чого бракувало

Віталій Демчишин, керівник проєктного відділу «Наш Край» та SPAR, розповів у коментарі, що торік встигли забезпечити свої мережі супермаркетів генераторами до початку масованих ракетних обстрілів. Проте для безперебійного живлення всіх точок довелося розрахувати мінімальне забезпечення, де пріоритетним було освітлення залів та робота кас. «Звісно, у деяких магазинах хотілось би мати більшу потужність для підтримання продажів кави та фастфуду», — зауважив експерт.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Також довелося змінити графіки роботи пекарень та виробництва: вони працювали тільки у той час, коли було централізоване електропостачання.

У мережі «Епіцентр» ще на етапі підготовки до минулого опалювального сезону значну увагу приділили скороченню споживання енергоносіїв, а також протиаварійним і протипожежним тренуванням із персоналом. Хоча довготривалі відключення електроенергії внаслідок ракетних атак взимку 2022-2023 років змусили компанію вжити додаткових заходів.

Що зробили в «Епіцентрі» для забезпечення аварійного живлення взимку 2022-2023 років:
  • встановили додаткові дизель-генератори та замінили наявні на більш потужні;
  • оптимізували схеми електроживлення торговельних центрів від генераторів;
  • створили значно більші запаси пального для роботи генераторів;
  • запровадили графіки обмеження електропостачання, зокрема, зменшили споживання електроенергії до 50%, повністю вимикали зовнішню рекламу та вуличне освітлення;
  • виготовили обладнання та створили у торговельних центрах місця для відвідувачів, де вони могли заряджати телефони та інші пристрої;
  • встановили додаткові баки для накопичення запасів питної води на випадок відсутності тиску в міському водопроводі.
Наскільки дорожчою стала підготовка до зими 2023-2024 років

«Вартість підготовки до зими порівняно до попередніх років зросла у середньому на 20-30%. На це вплинули інфляція, підвищення тарифів на енергоносії, порушені в умовах війни логістичні ланцюжки, зношеність обладнання дизель-генераторів в умовах їх інтенсивного використання під час постійних відключень минулого сезону», — прокоментував Олександр Чергінець, директор управління експлуатації компанії «Епіцентр К».

Експерт констатує зростання вартості кіловата від мережі на жовтень 2023 року в порівнянні з минулим роком на понад 22% лише за рахунок підвищення тарифів на електроенергію та розподіл. Також він очікує, що кіловат від генератора буде дорожчим приблизно на 20%. На це впливає зростання цін на паливо та ТО генераторів. Чергінець повідомив, що підрядні компанії вже підвищили ціни на технічне обслуговування та запчастини на 30-53%. Паливо також подорожчало у порівнянні з минулим роком на 7-8%.

Як ритейлери використовують альтернативні джерела живлення

У NOVUS влітку запустили пілотний проєкт із сонячною станцією на даху. Як пояснив Павло Будюков, директор департаменту розробки та контролю внутрішніх стандартів NOVUS, у літній період на піку генерації така станція покриває 95% від потреб в електроенергії. Для порівняння: 1 кВт від сонячної станції коштував 1,5 грн з ПДВ (на весь термін її експлуатації), від мережі у середньому — 5 грн, а від дизель-генератора — приблизно 16 грн.

На більшості торговельних центрів мережі «Епіцентр» встановлені сонячні колектори (геліосистеми), що дозволяє скорочувати майже на третину споживання газу для нагрівання води. Також на об’єктах, де працює холодильне обладнання, завжди використовують систему рекуперації для нагрівання води.

Цьогоріч компанія також розпочала встановлювати на дахах торговельних центрів сонячні електростанції.

«Досвід їх експлуатації показав, що вони покривають у середньому приблизно 30% споживання електроенергії. П’ять сонячних електростанцій загальною потужністю майже 6 МВт вже встановлені на трьох торговельних центрах у Києві та двох у Вінниці. За нашою новою концепцією на дахах усіх нових об’єктів встановлюються сонячні електростанції з можливістю передавання надлишкової згенерованої сонячної енергії в мережу», — прокоментував Чергінець.