Вт. Тра 7th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Мережа магазинів техніки та електроніки Eldorado опинилась на межі банкрутства.  Щоб цього уникнути, ритейлер представив план реструктуризації боргу перед кредиторами у 2,5 млрд грн, який Господарський суд Києва розгляне 15 листопада.

Частина кредиторів не задоволена, оскільки компанія хоче виплатити їм лише 30% від суми, однак більшість підтримує план. Хто заплатить решту боргів і про що йдеться в плані досудової санації, розбирався Forbes. Українська Рада Торгових Центрів обрала головне з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

План Eldorado

Реструктуризація боргу є одним з головних пунктів плану Eldorado. Згідно з ним, компанія пропонує кредиторам сплатити 30% протягом 60 місяців, 40% – після стягнення збитків з рф, а третину – списати.

Пропозицію на початку вересня отримали усі кредитори мережі, серед них міжнародні бренди та українські дистриб?ютори (Bosch, K?rcher, Sony, Whirlpool, DeLonghi, Electrolux, Ariston, мережі магазинів “Ашан”, “Сільпо”, Novus, “Олді”, ТРЦ Lavina Mall, Fabrika, Oasis, медіасервіс Megogo та понад 250 інших компаній).

Перша зустріч із боржником відбулась 22 вересня і на ній понад 50% кредиторів схвалили план ритейлера. Це дало змогу Eldorado подати до Господарського суду Києва заяву про результати голосування.

Дата засідання була призначена на 4 жовтня, у цей день суд мав розглянути план реструктуризації, однак цього не сталося. Адже напередодні частина кредиторів почала вимагати банкрутства компанії через порушення процедури зборів: порушення строків скликання, відсутність вибору кредиторами голови та секретаря зборів тощо.

Усім кредиторам пропонують профінансувати погашення боргу в інтересах боржника, але не всі отримають від боржника свої борги, – йдеться у спільній заяві п’яти кредиторів.

Серед незадоволених планом ритейлера “Юг-Контракт”, “Комел”, Makkon, “Техніка для бізнесу” і DeLonghi. Ці ж компанії подали заяву про відвід судді. Тож наступне засідання призначили на 15 листопада. Як виявилось, це не єдина судова справа проти Eldorado.

У серпні цього року український офіс виробника техніки DeLonghi, якому Eldorado винен 46,3 млн грн звернувся до суду із заявою про відкриття справи про банкрутство ритейлера. Однак суддя взяв самовідвід 17 жовтня, тож тепер за справою формуватимуть новий склад суду та починатимуть розгляд спочатку.

Хто виступає “за”, а хто “проти” санації?

Частина кредиторів рішуче наполягають саме на процедурі банкрутства, оскільки це дає можливість поставити перед судом питання про відповідальність топ-менеджерів та власника компанії, каже адвокат “Алєксєєв, Боярчуков та партнери” Назарій Адамчук, який представляє DeLongi.

Зокрема дослідити питання доведення компанії до банкрутства та виведення коштів на афілійованих осіб. Також план санації запропонований боржником не обговорювався з кредиторами і є невигідним для них з економічної точки зору, — зазначає він і додає, що при процедурі банкрутстві кредитори отримають доступ до фінзвітності і документації та зможуть зрозуміти, які борги реальні.

Партнерка юрфірми “Арте Легіс” Леся Стецьків визнає, що банкрутство або судова санація є більш дієвими механізмами отримання коштів кредиторами.

Процедура банкрутства – це страшний сон для бізнесмена: це дуже дорого, дуже довго, контроль за бізнесом переходить арбітражному керуючому, є загроза відповідальності власним майном і практично незворотні репутаційні втрати, – пояснює вона.

Один з топ-менеджерів компанії “Асбіс-Україна” на умовах анонімності розповів, що підтримує план санації, оскільки це краще, ніж банкрутство. Це виплата боргу, хоч і поступова.

Чому дехто називає план Eldorado несправедливим?

“Опозиційні кредитори” у своїй заяві стверджують, що про план були поінформовані «свої» кредитори, які й склали ключову частину тих, хто його погодив.

Серед тих, хто погодив план увагу привертають декілька компаній, наприклад борг у 269,9 млн грн від ТОВ “Три О”, яке є офіційним власником ТРЦ Gulliver. Компанію пов’язують з бізнесменом Віктором Поліщуком, однак з юридичної точки зору його прізвища серед бенефіціарів немає.

А от безпосередньо Поліщуку належать компанії “Бровари Констракшн” і “Техенерготрейд” і вони теж є у списку на сайті Секретаріату фінансової реструктуризації Ощадбанку при реструктуризації боргів Eldorado та Gulliver.

Фінкомпанія “Фактор Плюс”, яка володіє боргом на понад 1 млрд грн, придбала два борги Eldorado перед компаніями “Євробетон” та “Техенерготрейд”, які належать Поліщуку. “Фактор Плюс” була єдиним претендентом і придбала борг за 4,7 млн грн, або приблизно за 0,5% від номінальної вартості.

На думку кількох кредиторів, цей продаж був фіктивним і проведеним для того, щоб план санації точно ухвалили.

За словами Лесі Стецьків, незрозумілим чином дебіторська заборгованість Eldorado за минулий рік зменшилися майже на 2 млрд грн, кому були перераховані ці кошти також невідомо.

Проблема цього кейсу – юридично Поліщук не володіє суттєвим обсягом активів, що робить потенційні суди з ним з боку банків не надто перспективними, – каже анонімний топ-менеджер Ощадбанку.

Становище Eldorado

Такі величезні борги техноритейлер пояснює повномасштабною війною рф проти України. У план компанія пропонує, щоб 39,4% боргу сплатила росія, у якості відшкодування за збитки.

У вересні компанія подала позов до Господарського суду Києва проти росії на суму 1 млрд грн.

У березні 2022 року під Броварами було знищено склад, також мережа втратила 11 магазинів, ще шість – пошкоджені. Виторг за шість місяців 2023 року впав на 86% порівняно з 2022-м.

Однак проблеми почалися ще до війни і 2020 рік ритейлер закінчив зі збитками у 343 млн грн.

Мережа планує зменшитися на 40% і залишити 20-30 магазинів, адже роздрібні точки та їхнє обслуговування критично впливають на фінансовий результат і несуть великі борги.

Також планується зменшення орендних площ на 50% та відтермінування орендної плати для решти, а персонал планується скоротити на 50% – до 1000 людей.