Вт. Кві 30th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Літо 2023 року видалося насиченим на відкриття як нових торговельних центрів, так і на відкриття цікавих операторів всередині ТРЦ.

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші відкриття ТРЦ та ритейлерів за ці три місяці і розповідає про них детальніше.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Активізація на заході

За сезон в Україні відкрилося чотири нових торговельних центри і усі вони – в західних областях країни.

Два нових ТЦ з’явилося у Львівській області, проте – не у обласному центрі. Це регіональні ТЦ Park у Дрогобичі та ТЦ “Вектор” у Трускавці.

Ще два торговельних центри відкрились у Івано-Франківську, їхні формати дуже відрізняються. Один – це величезний Veles Mall, який є другою чергою ТРЦ “Велес”, а другий – невеликий ТЦ “Київський”, розташований всередині житлового комплексу. Далі детальніше про кожен з них.

ТЦ Park у Дрогобичі

Об’єкт відкрився 10 червня, його загальна площа становить 11 800 м кв, а комерційні площі розраховані і на малий і на великий бізнес. Планується створення 300 нових робочих місць.

За умовами договору з містом, орендар, окрім облаштування торгового центру, взяв на себе зобов’язання провести низку робіт з метою покращення інфраструктури території парку, зокрема облаштувати автомобільну стоянку та спорудити дитячий майданчик.

Ми розвиваємо формат торгових центрів у маленьких містах, зокрема із населенням 100 тис. осіб. Люди зараз менше їздять в обласні центри, оскільки це займає час та вимагає додаткових витрат на пальне. Тому у невеликих містах значно зріс потік людей у ТЦ, де в одному місці вони зможуть одночасно отримати декілька послуг, – прокоментувала компанія забудовник WP Group.

Серед орендарів у Park, які вже відкрились або планують зробити це незабаром: “Сільпо”, “Фокстрот”, “Золотий Вік”, “Люксоптика”, “Укр Золото”, Yuki, Obnova, MOYO, iShop, “Комп’ютерний всесвіт”, Mana, Blisk, “Оптика”, “Секунда”, “Табакерка”, “Аптека Біла Ромашка”, “Реді”, “Смарт Експерт”, Beer Box, Dini, Murra Espresso Bar, “Бедрик”, “Алло”, Prostor, Master Zoo, “Аптека Доброго Дня”, Імідж, SinSay, JYSK, Snack&Burger, Dini, “Львівські Круасани” та “Чисто”.

ТЦ “Вектор” у Трускавці

Цей об’єкт у курортному містечку запрацював 17 червня. Площа “Вектору” становить  8,4 тис. кв. м. Забудовником та девелопером є компанія WR Group, як і у попередньому випадку.

Якірним продовольчим оператором продуктовий супермаркет “Сільпо” з дизайнерським інтер’єром у стилі бьордвотчінгу.

Також у новому ТЦ вже відкрились або планують запрацювати: “Обнова”, “Золотий Вік”, “Люксоптика”, Moyo, “Ябко”, Master Zoo, “Аптека Доброго Дня”, “Комп’ютерний всесвіт”, Rozetka, Blisk, “Солодощі”, “Табакерка”, Реді, Beer Box, Coffee Lab, Glo, “Алло”, “Чисто”, “Дека”, IQ Pizza, “Перша Пекарня”, “Бедрик”, “Родинна ковбаска”, Attico, “Імідж”, Dini, I Love Kebab, “Столична Ювелірна Фабрика”, “Подорожник” і SinSay.

ТРЦ Veles Mall

25 серпня почала роботу друга частина ТРЦ Veles, яку називають Veles Mall. Об’єкт став найбільшим торговельно-розважальним центром відкритим в Україні з початку повномасштабної війни.

За словами операційного директора девелопера “555-ІФ” Ростислава Михайліва, загальна площа другої черги ТРЦ – 43 тис. кв. м, а орендна – 25 тис. кв.м. Це дозволить збільшити загальну площу Veles з 20 тис. кв. м до 62 тис. кв.м, а орендну – до 40,5 тис. кв.м.

Цікаво, що на будівництво цього торговельного центру Райффайзен Банк виділив 300 млн грн кредиту.

Оновлений Veles Mall увійшов до четвірки найбільших за орендною площею ТРЦ на Заході країни.

Серед якірних орендарів супермаркет “Сільпо” присвячений язичництву, магазин Comfy, дитячо-розважальний центр Fly Kids площею 3500 кв. м та кінотеатр Movie Land.

Також у об’єкті відкрився перший в місті ресторан KFC, а також Алло, Brocard, Crocs, Akvarel, Stefano Lompas та Andre Tan, New Balance, Colin’s, “Золота країна”, “Марафон”, Solmar, Duna, “Секунда”, “Золотий Вік”, Prostor, Bosch, Sinsay, “Цитрус” та безліч інших. Також є оператори, які лише готуються до відкриття.

ТЦ “Київський”

В День Незалежності України, 24 серпня, на території житлового комплексу “Містечко Центральне” запрацював торговий центр “Київський”.

Його площа становить понад 8 тис. м. кв. Основні напрямки діяльності операторів: аптеки, оптики, магазини одягу, техніки та електроніки, ювелірних виробів, побутової хімії, кафе, ресторани та освітні заклади.

Наразі серед орендарів: “Таврія В”, “Зоопарк”, Kutok, “Зося”, Luelle, “Срібна галактика”, Primark & Pepco, “Галерея техніки та меблів”, Motor heads, Televik, “Цейлон”, “Люкс Віжн”, “Мед-Сервіс”, Primark.

До речі, відкриття супермаркету “Таврія В” стало першим для одеської мережі в Івано-Франківській області.

Відкриття в ТРЦ влітку 2023

Також за літо відбулися цікаві відкриття деяких відомих вітчизняних та міжнародних операторів у нових чи вже працюючих торговельних центрах.

Техніка та електроніка

На початку червня український техноритейлер “Фокстрот” відкрив перший новий магазин у 2023 році, у вінницькому ТРЦ “Мегамолл”. Новий магазин став третім представництвом “Фокстрот” у Вінниці та фактично ознаменував старт нового сезону у розвитку роздрібної мережі.

В середині липня новий магазин відкрився у дніпровському ТРЦ Apollo. Точка має площу 882 м кв, де торгова 719 м кв. Новий магазин привертає увагу своїм дизайном та широким асортиментом товарів.

У харківському ТЦ “Клас” 6 липня запрацював новий магазин “Цитрус”. Це вже друга точка мережі у цих торговельних центрах.

У Івано-Франківську, в новій черзі ТРЦ Veles Mall, відкрився другий у місті “Цитрус”. Магазин має особливу стилістику з етно-мотивами та згадками про Івана Франка.

На початку липня двері відкрили одразу два нових шоурума ритейлера “АЛЛО” у торговельних центрах Львівській області, йдеться про ТЦ Park та ТЦ “Вектор”. А на початку серпня У Миколаєві відновили роботу пошкодженого раніше магазину АЛЛО у ТРЦ DEPOt Center на проспекті Корабелів. Будівлю ТРЦ, а зокрема і магазин АЛЛО, було пошкоджено внаслідок ведення бойових дій минулого року.

Будівництво та інтер’єр

Скандинавська мережа JYSK відкрила чимало своїх магазинів за літо, так, 22 червня запрацювали одразу два магазини – новий магазин у Коломиї, в ТРЦ “ПРУТ”, і оновлена точка у Дніпрі, в ТК “НАША ПРАВДА”.

Наприкінці липня новий магазин JYSK з’явився у ТРЦ Sofia Mall, що розташований у Софіївській Борщагівці Бучанського району Київської області. Ще одне відкриття в столиці відбулося у серпні, у ТЦ “Аркадія”, однак ця точка є не новою, а оновленою.

19 серпня у столичному ТРЦ Retroville відкрився будівельний гіпермаркет “ОЛДІ”. Для ритейлера з Житомирщини це перше відкриття саме у торговельному центрі.

Спорт та одяг

29 червня у одеському ТРЦ Riviera Shopping City відкрився новий магазин мультибрендового спортивного ритейлера SPORT CITY, а наприкінці сезону мережа відкрила ще одну точку у ТРЦ Veles Mall.

У столичному ТРЦ Cosmo Multimall відкрився сучасний спортивний простір APOLLO NEXT 023. Спортклуб розташовується на другому поверсі блоку А і має площу 1280 кв. м. Це п’ята зірка у галактиці спорт просторів APOLLO NEXT.

Також у Riviera Shopping City відбулося довгоочікуване відкриття Reserved. Відновлення роботи цього магазину є першим кроком до відновлення роботи польської групи LPP у торговельному центрі. Магазини Sinsay, Cropp та House наразі проходять реконструкцію і відкриються вже у найближчому майбутньому.