Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Цьогоріч українці та бізнес почали заздалегідь готуватись до холодного періоду, який може принести віялові відключення чи навіть блекаути. 

Ще у липні ЗСУ попередили, що окупанти взимку можуть знову почати бити ракетами по критичній інфраструктурі.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Багато хто задумався над купівлею зарядної станції чи потужних павербанків, тож підготуватися до можливого ажіотажу мають і ритейлери. Найбільші продавці техніки в Україні розповіли, чого очікувати цього разу, як вони готуються для відключень та що буде з цінами. УРТЦ пропонує найцікавіше з матеріалу.

Попит

Цього року попит на павербанки, генератори та зарядні на маркетплейсі Rozetka почав зростати ще у липні. За серпні показник підвищився ще на 50-75%.

Ми спостерігаємо вже другий місяць зростання інтересу українців до енергогенерувальних та енергоощадних товарів. Вже зараз павербанки є лідерами з продажів серед усього асортименту товарів компанії, – розповіли у компанії.

Схожу тенденцію помітили і у мережі “Фокстрот”. З лютого до травня продажі значно знизились, а наразі попит на зарядні станції, павербанки високої ємності та подібні товари почав відновлюватись і продовжуватиме рости.

У ритейлера зазначають, що після минулої зими українці перестраховуються заздалегідь і вже зараз роблять необхідні покупки.

В АЛЛО очікують зростання попиту, але не такого ажіотажного, як 2022 року.

Наприкінці липня – на початку серпня цього року у АЛЛО спостерігали сплеск попиту на павербанки у три рази та у вісім разів на зарядні станції.

Наразі попит на павербанки вдвічі більше, ніж на початку липня, як у офлайн-продажах, так і у онлайн-замовленнях. Зарядні станції купують здебільшого онлайн, а попит на них у п’ять разів вищий, ніж на початку липня.

Також наприкінці липня у мережі зафіксували сплекс у категорії “зарядні станції” на сайті та у застосунку, на сьогодні він практично вирівнявся, але все одно у півтора раза більший.

Чекати дефіциту?

Усі опитані продавці зробили висновки з труднощів 2022 року. У Rozetka запевнили, що налагодили надійні та альтернативні канали постачання продукції, а також розширили асортимент та зробили запаси товарів.

Цього року маркетплейс очікує на більш спокійне проходження піка продажів енерготоварів, ніж у 2022-му. Ціни змінились пропорційно девальвації національної валюти, тобто зростання порівняно з минулим роком незначне.

Можливо, буде дефіцит деяких конкретних моделей генераторів, павербанків, зарядних станцій, але в цілому ми підготувалися до того, щоб дефіциту не було, – кажуть у компанії.

У АЛЛО вважають, що на ринку достатньо товару для споживачів і чималий асортимент.

З досвіду минулого сезону українці вже точно знають, що саме – генератор чи зарядну станцію – варто придбати й встановити, щоб працювали котел в будинку, холодильник чи ноутбук, – кажуть у пресслужбі ритейлера.

У компанії вважають, що цієї осені українці ставитимуться до покупок більш зважено і обиратимуть якісні товари від перевірених виробників, з гарантіями та сервісним обслуговуванням.

У “Фокстроті” повідомляють про достатні запаси всієї необхідної техніки для забезпечення населення зарядними станціями.

Комерційний директор мережі В’ячеслав Склонний каже, що вони проаналізували моделі зарядних станцій, які мали великий попит торік і вирішили сфокусуватися на надійних брендах.

Водночас ритейлер рекомендує заздалегідь придбати зарядну станцію, павербанк чи інший зарядний пристрій, який допоможе підготуватися до складного сезону, поки ціни не сягнули піку, а на ринку не виник дефіцит товару.

Що буде з цінами?

За словами В’ячеслава Склонного, ціни у новому сезоні спрогнозувати важко, але вони точно зростатимуть. Він пояснює це кількома причинами: попит на станції зростає, ПДВ повернули, виробники збільшують вартість закупівлі.

В Україні, на жаль, немає виробництва подібних станцій, здебільшого все імпортоване з Китаю, а під час сезону високого попиту більшість логістичних компаній підвищують ціни на перевезення, – каже представник Фокстроту.

Процес доставки ускладнює неможливість ввезення товару морем, а також тим, що зарядні станції є небезпечним вантажем.

Склонний навів у приклад історію цього року: у грудні 2022-го середня станція 600 Вт потужністю і ємністю 1,2 кВт коштувала 25 – 28 тис. грн, у червні (до відновлення ПДВ) за мінімального попиту і величезних залишків її можна було придбати за 12-14 тис. грн, а сьогодні доведеться заплатити 18 – 20 тис. грн.

На осінь нам вже анонсували підвищення близько 10%. Яка ж буде вартість товарів на “піку”, залежить від ППО України, але, на мою думку, цін, які були на ринку торік, ми не побачимо, – підсумував він.