Вт. Тра 21st, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

2023 – це і рік великих націоналізацій російських активів. Незважаючи на 9-річну війну, російський олігархічний бізнес міцно вкорінився в українську економіку і навіть продовжував працювати на російську оборонку, пише The Page. Нижче представлений рейтинг найбільших втрат наближений до російської влади багатіїв.

1 місце — Sense Bank Михайла Фрідмана

Вартість активу: 28,7 млрд грн (за даними Youcontrol)

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Причини націоналізації: власники банку, ABH Holdings та ABH Ukraine Limited, що належить Альфа-груп, відмовились виділяти кошти на капіталізацію банку, щоб уникнути його банкрутства.

Крім того, на власників банку Михайла Фрідмана та Петра Авена було накладено санкції Україною, Європейським Союзом, Великою Британією, Канадою, Швейцарією, Австралією, Новою Зеландією, що передбачають блокування активів. Зокрема, за даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення рф «Альфа-Груп» Фрідмана профінансувала військові підприємства росії на 2 млрд рублів, або $20,4 млн. Також «Альфа-Груп» займається постачанням одягу, їжі і спорядження російській армії. Страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Як проходила націоналізація: 2 травня 2023 року Верховна Рада не ухвалила в другому читанні законопроєкт № 9107-1 щодо націоналізації «Сенс Банку». 29 травня 2023 року парламент проголосував у другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Це дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

20 липня НБУ ухвалив рішення вивести з ринку АТ «СЕНС БАНК» як системно важливий. З 21 липня Фонд гарантування вкладів ввів у банку тимчасову адміністрацію. Тимчасова адміністрація в АТ «Сенс банк» була припинена з 9:00 23 липня рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування. Таким чином, держава стала повноцінним власником «Сенс банку».

2 місце – Ocean Plaza Аркадія Ротенберга

Вартість активу: 12,9 млрд грн (за даними ДБР)

Причини націоналізації: Ocean Plaza раніше належав ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь», близького до Аркадія Ротенберга, друга путіна. Ротенберг під санкціями США, ЄС та Канади з 2014 року за участь в анексії Криму. У 2018 році він під санкціями України. Компанія Ротенберга будували Керченський міст, низку газопроводів, об’єкти на Олімпіаді у Сочі у 2014 році.

«Встановлено, що Ротенберг входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва рф і брав безпосередню участь в будівництві так званого «Кримського мосту». Крім того, він причетний до фінансування промислового виробництва боєприпасів для окупаційних угруповань країни-агресора, які воюють проти України», — повідомляла пресслужба СБУ.

Як проходила націоналізація: ТРЦ Ocean Plaza припинив свою роботу з початку повномасштабної війни в Україні. Оскільки він перебував у власності родини та партнерів російського олігарха Аркадія Ротенберга, його вирішили націоналізувати. Рішення пояснили роботою ТРЦ на війну рф в Україні. У травні 2022 року Печерський районний суд Києва арештував будівлю Ocean Plaza. Пізніше її передали в управління АРМА. Зрештою після низки судових розглядів 14 вересня Печерський суд Києва ухвалив фінальне рішення, необхідне для відновлення роботи ТРЦ — дав дозвіл на користування комерційним об’єктом.

20 березня 2023 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції України до російського олігарха Аркадія Ротенберга та його сина й конфіскувала Ocean Plaza.

9 червня Кабінет міністрів передав в управління Фонду держмайна державну частку столичного торговельно-розважального центру Ocean Plaza. Кабмін доручив ФДМУ приватизувати цей актив. Отримані кошти буде спрямовано до фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

3 місце — Глухівський кар’єр кварцитів Олега Дерипаски

Вартість активу: 5 млрд грн (за даними ДБР)

Причини націоналізації: Олег Дерипаска є власником російської корпорації «РУСАЛ», що володіє низкою підприємств, що займаються виробництвом глинозему та алюмінію. Остання поставляє алюміній російській оборонці. 12 жовтня 2022 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ № 694/2022, який вводить у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти російського олігарха Олега Дерипаски. Строк дії санкцій складає 10 років. Дерипаска також знаходиться під санкціями США, Великої Британії, країн ЄС, Канади.

Як проходила націоналізація: 10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів у дохід держави щодо російського олігарха Олега Дерипаски, який наближений до президента рф володимира путіна. 17 лютого Офіс Генпрокурора повідомив про націоналізацію українського майна Дерипаски, що складалося з 350 об’єктів. До них увійшли «Глухівський кар’єр кварцитів».

«Місце цього олігарха у світі було визначено чітко: Україна, США та ЄС наклали на нього санкції. Сьогодні нарешті зроблено наступний крок — стягнення злочинних активів на користь держави, — заявив генпрокурор України Андрій Костін. — Він безпосередньо причетний до воєнних злочинів, які чинить рф — вбивств мирних громадян та руйнування українських міст, адже саме його холдинг серед тих, хто забезпечує сировиною ворожий оборонно-промисловий комплекс. З цієї сировини, в тому числі й українського походження, виготовляли зброю, з якої сьогодні вбивають українців».
4 місце — Миколаївський глиноземний завод Олега Дерипаски

Вартість активу: 5 млрд грн (за даними ДБР)

Причини націоналізації: є власністю Олега Дерипаски

Як проходила націоналізація: 10 січня 2023 року Мінюст подало позов до ВАКС щодо конфіскації активів Олега Дерипаски31 січня за клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано 1 млрд грн активів Миколаївського глиноземного заводу. До них увійшли 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки. 16 лютого ВАКС націоналізував Миколаївський глиноземний завод.

5 місце — «Гуардон Україна» Олега Дерипаски

Вартість активу: 1,5 млрд грн (за даними Youcontrol)

Причини націоналізації: фірма пов’язана з Олегом Дерипаскою

Як проходила націоналізація: ВАКС 16 лютого 2023 року прийняв рішення про націоналізацію низки підприємств Дерипаски, у тому числі «Гуардон Україна».