Сб. Тра 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Фізична особа-підприємець (ФОП) – це організаційно-правова форма, одна із найпопулярніших в Україні для ведення невеликого бізнесу. Вона має низку переваг над іншими (різними юридичними особами), найбільш значущі їх такі: не потрібно формувати статутний капітал і наймати директора; можна вибрати систему оподаткування; мінімум витрат та простота реєстрації, пише The Page.

Хто може зареєструвати ФОП в Україні і навіщо це робити

Відкрити ФОП можуть:

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  • громадяни України з 16-ти років, але за наявності дозволу батьків чи опікунів;
  • громадяни України, які досягли 18 років;
  • іноземці, які мають посвідку на проживання в Україні.

Працюючи у статусі ФОП та своєчасно сплачуючи податки можна (теоретично) не боятися перевірок та санкцій Державної податкової служби. Крім того, ФОП викликає у партнерів та споживачів більше довіри, ніж проста фізособа. Він може пропонувати партерам та клієнтам ширший перелік варіантів оплати. Крім того, ФОП нараховується трудовий стаж, що впливає на розмір його пенсії.

Важливо й те, що підприємницька діяльність без свідоцтва про реєстрацію ФОП загрожує штрафом у розмірі 17-34 тисячі гривень.

Що потрібно зробити до початку реєстрації ФОП

Перед тим, як розпочати реєстрацію ФОП, потрібно вибрати систему оподаткування та групу єдиного податку, а також види економічної діяльності (КВЕД), якою займатиметься майбутній ФОП,

В Україні є дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Загальна найкраще підходить для великих бізнесів, які мають значний обсяг доходів та витрат, багато найманих співробітників. За цієї системи сплачується податку з прибутку. Спрощена система передбачає сплату єдиного податку. Розмір єдиного податку може бути фіксованим (встановлюється на місцевому рівні) або у вигляді відсотка доходу (його розмір залежить від того, чи сплачується ПДВ).

Платники єдиного податку поділяються на три групи:
  1. максимальний річний оборот у 2023 році – 1,12 млн грн.
  2. оборот – 5,59 млн грн, кількість найманих працівників – до 10.
  3. оборот – 7,82 млн грн, немає обмежень щодо кількості працівників.

Кожна група допускає обмежений набір видів діяльності. Докладніше про схеми оподаткування читайте у Податковому кодексі

Важливо пам’ятати, що з реєстрації ФОП йому за умовчанням встановлюється загальна система оподаткування. Тому для переходу на єдиний податок слід подати заяву.

Як зареєструвати ФОП в Україні у 2023 році

Процедуру реєстрації підприємств викладено у законі «Про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Для реєстрації ФОП є три варіанти: один онлайновий та два офлайнові.

Після юридичної реєстрації ФОП має подати до державної податкової служби (ДПС) заяву на витяг з реєстру платників єдиного податку протягом 10 днів після отримання витягу про держреєстрацію. ДПС має надати свій витяг протягом 10 днів після отримання заяви.

Як відкрити ФОП через «Дію»

Наразі онлайн-реєстрація ФОП проводиться через сайт або мобільний додаток «Дія». Там же можна подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування та зареєструватись платником ПДВ. В особистому кабінеті заявник отримує виписку про державну реєстрацію ФОП.

Реєстрація ФОП у Дії

Реєстрація ФОП у Дії

Документи необхідні для реєстрації ФОП у «Дії»:

  • паспорт – не обов’язково мати саме ID карту чи закордонний паспорт, достатньо паперового паспорта;
  • не громадянам України потрібні: свідоцтво про постійне (тимчасове) проживання, ідентифікаційний код.
  • електронний цифровий підпис (ЕЦП) – він потрібний для авторизації в «Дії», його можна створити швидко, безкоштовно і у віддаленому режимі в деяких банках, наприклад, у Приватбанку. Повний список органів, що надають електронний ключ, дивиться тут.
  • реєстрація місця проживання. Якщо через війну заявник мешкає не в місці, зазначеному в документах, бажано отримати тимчасову реєстрацію та вказати це при відкритті ФОП. Змінити місце реєстрації ФОП можна у будь-який час.

Після авторизації у «Дії» потрібно перейти на сторінку, на якій здійснюється реєстрація ФОП. Натиснути там кнопку «Подати заяву», внести до форми запитану інформацію та вказати тип оподаткування (якщо потрібно, то вказати реєстрацію платником ПДВ). Надіслати заяву та дані на перевірку. Якщо інформація вказана коректно, через короткий час повідомлення про реєстрацію ФОП з’явиться в особистому кабінеті в «Діє» та в скриньці електронної пошти заявника. Крім того, в особистому кабінеті буде доступна виписка з Єдиного держреєстру (ЄДР). Вона має однакову юридичну силу як у друкованому, так і електронному вигляді.

Як зареєструвати ФОП через державного реєстратора

Державні реєстратори – це особи, уповноважені здійснювати приймання та опрацювання документів для реєстрації. Вони розміщуються у ЦНАП, акредитованих суб’єктах держреєстрації та органах місцевого самоврядування.

Послуга реєстрації ФОП надається за місцем реєстрації (прописки) заявника, хоча працювати підприємець може будь-де, без прив’язки до місця проживання.

У ЦНАП у підприємця попросять пред’явити паспорт та оригінал довідки про присвоєння ІПН, заповнити заяви про реєстрацію ФОП та перехід на спрощену систему оподаткування, якщо потрібно. Після подання заяви протягом 24 годин буде доступна виписка з ЄДР.

Якщо поряд немає ЦНАПу, то можна пошукати акредитовані суб’єкти державної реєстрації. На сайті Міністерства юстиції є прелік таких суб’єктів у всій Україні. Відкрити ФОП можна лише у тій організації, де у графі «Результат розгляду» зазначено можливість реєстрації фізичних та юридичних осіб.

Процес оформлення у суб’єкті держреєстрації схожий на ЦНАП. Потрібно прийти з пакетом документів, заповнити бланки заяв та подати їх. Можна прийти із заздалегідь роздрукованим бланком – його можна завантажити із сайту Мін’юсту під назвою «форма 10».

Знайти державні реєстратори можна і в органах місцевого самоврядування, наприклад, райадміністраціях.

Реєстрація ФОП через юристів та нотаріусів

Зареєструвати ФОП можуть посередники: юристи чи нотаріуси, яким підприємець має передати усі необхідні документи. За їхні послуги доведеться заплатити, тоді як перші два варіанти реєстрації ФОП є безкоштовними. Залежно від запропонованого набору послуг, реєстрація ФОП через посередника коштує від 450 до 1800 грн.