Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українські ТРЦ у другому кварталі 2023 року показали гарні результати. Вакантність знижується, а умови для орендарів повертаються до довоєнних. Споживачі починають охоче витрачати гроші у торговельних центрах, а партнери ухвалили рішення не чекати кращих часів і діяти зараз.

Попереду ще 6 місяців цього року і якими вони будуть для торговельної нерухомості, розповіли експерти ринку. Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Становище ТРЦ

Через півтора роки повномасштабної війни українські торговельні центри почувають себе досить непогано. Після закінчення періоду масованих обстрілів та блекаутів на початку року, відбувається стабільне зростання заповнюваності ТРЦ і зростання кількості відвідувачів, каже голова дослідницької групи Української ради торгових центрів (УРТЦ) Дмитро Топольськов.

За його словами, наразі понад 75% орендарів мають умови, близькі до тих, що в них були до 24 лютого 2022-го.

Директорка UTG Євгенія Локтіонова наводить схожі дані.

Лише 10% орендарів мають індивідуальні знижки на рівні 15–20% через суттєву девальвацію гривні (договори прив’язані до курсу долара), – каже вона.

Стабілізувався і рівень цін, наразі середня орендна плата у столичних ТРЦ стартує з 35 доларів за кв. м, якщо йдеться про площу на 100 кв. м.

Рівень вакантності київських ТРЦ знижується, з початку року показник зменшився на чотири відсоткових пункти і наразі становить 19%. Але найбільші успіхи у галузі на Заході країни, там всі ТРЦ заповнені і вакантність дорівнює 0%.

Зараз ситуація навіть краще, ніж ми могли очікувати, – каже провідний експерт Colliers Ukraine з торговельної нерухомості Ігор Заболоцький.

З початку 2023-го у західних областях відкрилося три професійних ТЦ, а саме:

  • “Вектор” у Трускавці;
  • Park у Дрогобичі;
  • Baobab у Луцьку.

Сукупна загальна площа ТРЦ у західних областях збільшилась на 30 300 кв. м.

Дмитро Топольськов додає, що середньозважена ставка оренди в українських ТРЦ знизилась на 6% порівняно з другою половиною 2022 року і становить 24 долари за кв (якщо йдеться про звичайні лоти).

На його думку, це пов’язано тим, що гравці ринку усвідомили факт того, що війна не закінчиться швидко і не варто очікувати блискавичного повернення до довоєнних показників.

В УРТЦ підрахували, що з початку року відвідуваність торговельних центрів в середньому зросла на 12%. У об’єктах Києва вона становить 380 людей на 1000 кв. м, додає Локтіонова.

Секрети успіху

За словами експертів, успішна робота торговельних центрів є похідною від суттєвого покращення споживацьких настроїв українців.

Минулого року ці настрої були більш песимістичними, а цьогоріч українці більше впевнені у завтрашньому дні, зазначає керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Надалі доходи населення поступово зростатимуть разом із активізацією економічної діяльності. Фактичні результати ритейлерів за літо свідчать, що реальність перевершила прогноз Національного банку.

За нашими оцінками, оборот роздрібної торгівлі у реальному вираженні вже впритул наблизився до показників 2021 року. Це дуже вражаючий результат, зважаючи на той факт, що значна частина тодішніх споживачів досі перебуває за межами України, – прокоментував начальник аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов.

Українці почали купувати не лише товари першої необхідності, спостерігається зростання попиту на побутову техніку та електроніку, зазначив в.о. директора з роздрібної торгівлі мережі «Епіцентр» Дмитро Танько.

У регіонах біля лінії фронту відвідувачі почали частіше купувати будівельні та оздоблювальні матеріали.

Якими будуть наступні півроку?

На наступні шість місяців українські рантьє мають ще позитивніші очікування. Дмитро Топольськов розповів, що в УРТЦ очікують поступового зростання Індексу самопочуття ритейлу (RWBI).

Одним із факторів поліпшення ситуації для ТРЦ може стати довгоочікуване повернення магазинів Inditex (бренди Zara, Bershka, Stradivarius, P&B, Massimo Dutti), але наразі достеменно невідомо, коли Inditex ухвалить рішення щодо відновлення роботи.