Чт. Тра 16th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українська Рада Торгових Центрів зібрала коментарі представників українських торговельних центрів про те, як вони змінювали формат співпраці зі своїми орендарями і чи змушені були проводити ротації.

У мирний час кожен бізнес, що хотів розміститись у торговельному центрі, мав виконувати низку фінансових зобов’язань, а саме: платити фіксовану орендну плату за приміщення, віддавати певний відсоток від товарообороту, покривати маркетинговий платіж та OPEX (платежі за операційну діяльність).

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Розмір цих платежів відрізнявся у кожному окремому ТРЦ в країні і міг збільшуватися чи зменшуватися залежно від ситуації на ринку. Війна змінила підхід ТРЦ до партнерів докорінно, зробивши його як ніколи персоналізованим та лояльним. Однак за понад 16 місяців з початку повномасштабного вторгнення усі ставки неодноразово переглядались. Як саме – читайте далі.

Знижки та пільги

Операційний директор девелоперської компанії Budhouse Group (ТРЦ Nikolsky, Lubava, Forum Lviv, Fabrika) Максим Гаврюшин розповідає, що після початку широкомасштабної війни умови для орендарів зробили максимально лояльними. “У Nikolsky, наприклад, ми взагалі скасували фіксовану орендну плату та зробили знижки на інші фіксовані платежі – ОРЕХ та маркетинг. Це дозволило нам відносно швидко відновити роботу ТРЦ після влучання ворожої ракети. Зараз практично всі магазини ТРЦ відкриті”, – зазначає Максим Гаврюшин.

В інших ТРЦ компанії також пропонувались суттєві знижки орендарям, які визначались залежно від їхнього товарообігу. Але, на жаль, деякі орендарі зловживали таким ставленням і приховували справжні товарообіги. Тому, незважаючи на часи, контроль є дуже важливим, наголосив операційний директор Budhouse Group. “Поступово ми повернули наші ТРЦ до довоєнних умов роботи з орендарями. Інколи ми робимо знижки, але це скоріше виключення. Майже всі орендарі зараз працюють на умовах основного договору. У Nikolsky ситуація інша – тут в нас ще багато дисконтів, але фіксована орендна плата вже нараховується всім орендарям”, – резюмував Максим Гаврюшин.

Керуючий директор хмельницького ТРЦ Оазис Сергій Морголя також розповів про зміни у фінансовій стороні питання. На першому етапі повномасштабної війни, за його словами, важливо було запустити торговельний центр в роботу, тож орендні ставки були зменшені практично до собівартості. “Ми розуміли, що загалом персонал ТРЦ складає понад 1000 осіб, і усім їм необхідна можливість працювати, забезпечувати свої родини. Мала працювати й економіка країни, хоч вже й у режимі воєнного стану”, – пояснив Сергій Морголя.

Підхід до співпраці

Комерційний директор київського ТЦ Piramida Лариса Євтушенко нагадала, що війна позбавила споживачів низки товарів і змінила цінову політику як на речі першої необхідності, так і на інші групи товарів.

Це змусило орендарів швидко прилаштуватися до нових реалій, і при цьому не забувати, що купівельна спроможність українців зменшується. “Багато орендарів не мають можливості швидко адаптуватися до ситуації. В такому випадку ми, як партнери, спільними зусиллями шукаємо оптимальні варіанти співпраці або розглядаємо ротацію орендарів”, – констатувала експертка.

Про персоналізований підхід заявила і директорка з маркетингу столичного ТРЦ Dream Надія Лінська. “Перемовини велись з кожним орендарем індивідуально, преференції та зміни комерційних умов надавалися персоналізовано. Це зміни комерційних умов, графіків роботи, умови та строки відновлення роботи торговельних точок орендарів та інше”, – зазначила Лінська.

Загалом, усі торговельні центри заявляли про ротації орендарів із різних причин. Дехто каже про наявність слабких операторів, що потребували заміни, дехто розповідає про партнерів, які змушені були зупинити бізнес через війну і, відповідно, закрити точки в ТРЦ.

Зараз же наявність пільг та знижок залежить від ситуації у конкретному ТРЦ та регіоні, але усі гравці намагаються якнайшвидше повернутися до довоєнних умов співпраці.