Вт. Тра 7th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Скандинавська ходьба (Nordic Walking або Pole Walking) — фізична вправа, ходьба з палицями, що сформувалася у Фінляндії в 1930-х роках. Попри простоту, скандинавська ходьба — ефективний спосіб покращити серцево-судинну систему, баланс і координацію, зміцнити м’язи та кістки та зменшити стрес.

Спочатку скандинавська ходьба з палками використовувалась як спосіб для лижників-гонщиків підтримувати свою форму влітку. Вона швидко стала популярним видом підготовки  в Фінляндії, а потім і в інших країнах Європи. У 1979 році фінський тренер Маурі Репо (Mauri Repo) у своїй статті «Hinson lajiosa” зробив спробу описати ходьбу з палками, як ефективний засіб тренувань лижників, а у 1997 році випускник спортивного вишу  у Гельсінкі Марко Кантанева (Marko Kantaneva) у своїй дипломній роботі описав, а потім і запатентував вид фізичної оздоровчої активності під назвою «Sauvakavely», тобто,  «ходьба з палками». В ті часи скандинавська ходьба, як її стали називати, почала набирати популярності в США (місцевий варіант «Exerstrider”) і Канаді, а потім й в інших країнах. 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Існує багато досліджень, які підтверджують користь скандинавської ходьби для здоров’я. У дослідженні, проведеному Університетом Фінляндії, було показано, що скандинавська ходьба зміцнює м’язи та кістки. Учасники дослідження, які займалися скандинавською ходьбою протягом 12 тижнів, показали реальне збільшення сили м’язів рук, плечей, спини та ніг. Вони також показали певне збільшення щільності кісткової тканини.

Інше дослідження, проведене Університетом Уппсали  в Швеції, показало, що скандинавська ходьба покращує баланс і координацію. Учасники дослідження, які займалися скандинавською ходьбою протягом 12 тижнів, мали помітне зниження ризику падінь і травм.

Також є дослідження, що скандинавська ходьба зменшує стрес та зниження рівня кортизолу (гормону стресу), що також є важливим елементом психологічної реабілітації.

реабілітація

В Центрі реабілітації “Олімпійський”, під керівництвом доктора наук, професора кафедри фізичної терапії та ерготерапії НУФВСУ Олексія Ніканорова використовують скандинавську ходьбу для реабілітації військових.

“Скандинавська ходьба може бути використана для реабілітації після травм або операцій. Вона також може бути використана для людей з обмеженими можливостями, тому що є низькоінтенсивним видом фізичної активності, який не вимагає великої фізичної підготовки. В нашому центрі ми використовуємо скандинавську ходьбу на фінальних етапах реабілітації військових та маємо гарні результати, що підтверджують її ефективність”, — розповідає Олексій Ніканоров.

 В «Олімпійському» скандинавська ходьба, як вид відновлювання , що дозволяє закріплювати позитивні тенденції з відновлення або розвитку рухових функцій, втілюється під керівництвом Юрія Коротєєва. 

Юрій КоротєєвТренер за фахом, випускник КДІФК (нині НУФВСУ), має певний досвід опанування різними видами спорту, в тому числі екстремальними та прикладними. Так, на його рахунку близько півтори тисячі стрибків з парашутом, декілька сотень занурень з аквалангом в різних морях та океанах, участь та  перемоги в національних і міжнародних змаганнях.

Типова ситуація — важка травма, довготривале відновлення, призначення інвалідності (з яким він категорично не погодився), повернення до звичайного життя… Рішення якось пройти зі скандинавськими палками відкрило новий напрямок підтримки фізичного стану, оскільки наслідки травми не давали можливості бігати.

“Скандинавська ходьба стала повноцінною заміною колишнім спортивним захопленням, бо вона є не тільки засобом відновлення, а й повноцінним видом спорту. Поки що не олімпійським, але чемпіонати Європи і світу,  Кубки світу проводяться постійно”, — розповідає Юрій.

Він є призером та переможцем етапів Кубку світу. Здолав 100 кілометрів «Пішої сотки за 24 години по поясу слави Одеси», пройшов тисячі й тисячі кілометрів по рідній Україні та за її межами.

Впевнившись в тому, що скандинавські палиці — надзвичайно потужний інструмент настроювання людського організмуЮрій скандинавська ходьба на здоровий лад, Юрій приділяє багато уваги пошуку і втіленню у життя методик зниження негативного впливу захворювань або станів на життя людини. Останнім часом займається реабілітацією постраждалих від військової агресії північного сусіда (фізично і психологічно), в тому числі й військових, в тому числі тих, що перенесли операції на серці, в тому числі тих, що перенесли інсульт.

Вірогідно, що найближчим часом потреба в реабілітації наших громадян буде зростати й скандинавська ходьба, серед інших засобів допомоги людям, буде відігравати велику роль, адже під час занять ходьбою з палками навантаження розподіляється рівномірно по всьому тілу. Активізується кровообіг, поглиблюється дихання. Зміцнюються м’язи спини, живота й сідниць, виправляється постава, підвищується еластичність зв’язок і сухожиль, поліпшується структура кісткової тканини.

 Для того, щоб займатися скандинавською ходьбою, потрібно мати спеціальні палиці. Палиці повинні бути налаштовані на ваш зріст. Більшість палиць виготовлені з легкого алюмінію, вуглецевого волокна або композитних матеріалів. Спеціальне взуття для ходьби не потрібне, хоча є взуття, яке продається як спеціально розроблене для цього спорту. Щоб навчитися правильно займатися скандинавською ходьбою, ви можете відвідати заняття з інструктором або подивитися відеоуроки в Інтернеті.

Скандинавська ходьба — це чудовий спосіб покращити своє здоров’я й настрій. Вона є приємним, доступним і ефективним видом спорту, який може бути корисним й для людей різного віку і з різними рівнями фізичної підготовки. І вона є чудовим методом фізичної реабілітації.