Нд. Кві 28th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Після того, як 24 лютого 2022 року НБУ зафіксував офіційний курс долара, в Україні функціонує два валютних ринки — готівковий і безготівковий. The Page з’ясовує, чи відчувається на міжбанківському валютному ринку дефіцит валюти, як фіксований курс впливає на економіку і ціни й коли чекати зміни офіційного курсу НБУ.

Навіщо НБУ тримає офіційний курс долара на рівні 36,6 UAH/USD

Нагадаємо, Нацбанк встановив фіксований офіційний курс на рівні 36,5686 UAH/USD в липні 2022 року. В НБУ сподівалися, що це стане якорем для економіки. Адже в безготівковому сегменті від початку повномасштабної війни курс не може відхилятися більш ніж на 1% від офіційного.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Фіксований обмінний курс долара на міжбанківському ринку став стабілізуючим фактором, який дозволив не збільшувати ціни на споживчі товари більш високими темпами. Це рішення НБУ допомогло економіці втриматися під час найбільш кризових періодів 2022 року», — коментує Дмитро Чурін, директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital.

Передусім, мова йде про ціни на імпортні товари, які завдяки фіксації безготівкового курсу не демонструють різких стрибків, адже імпортери не закладають в ціну високі валютні ризики.

Від початку повномасштабної війни офіційний курс валют НБУ залишається фіксованим

Від початку повномасштабної війни офіційний курс валют НБУ залишається фіксованим

Що для бізнесу означає зближення готівкового і безготівкового курсів валют

У 2023 році готівковий курс долара впевнено наближається до фіксованого й, відповідно, безготівкового. Якщо в банках України станом на 20 червня готівковий долар коштував 36,85 — 37,3 UAH/USD (покупка — продаж), то на міжбанку — 36,5686 — 36,9343 UAH/USD.

«Велика різниця між готівковим і безготівковим курсами, що фіксувалася протягом більшої частини минулого року, мотивувала частину ринку шукати альтернативні шляхи проведення валютних операцій, — розповідає Анна Золотько, директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку. — Але наразі різниця між офіційним та готівковим курсом складає менше 2%, а регулятор продовжує послаблювати обмеження, що збільшує пропозицію валюти на легальному ринку».

Завдяки цьому, за словами співрозмовниці The Page, у травні та на початку червня Нацбанку навіть вдавалося купувати валюту на міжбанківському ринку. Обсяги були невеликі – $10-15 млн на тиждень, але у квітні цей показник взагалі був нульовим.

Нагадаємо, коли різниця між безготівковим і готівковим курсом валют була суттєвою, експортери втрачали до 20% валютної виручки. IT-фахівці, що входять в перелік найбільш високооплачуваних професій в Україні й переважно отримують винагороду в доларах на рахунки ФОП, також були у програші. Зараз ситуація для них вирівнялася.

Курс в пунктах обміну валют вже наближається до безготівкового

Курс в пунктах обміну валют вже наближається до безготівкового

Чи є на безготівковому валютному ринку дефіцит валюти

Під час повномасштабної війни в 2022 році дисбаланс між експортом та імпортом поглибився, адже імпорт просів менш суттєво.

Відповідно до даних Держстату про торговельний баланс за перші чотири місяці 2023 року, імпорт у грошовому вимірі зріс на 21,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го, тоді як обсяг експорту за цей період склав 80,1%. Й така ситуація сприяє поглибленню дефіциту інвалюти.

Дмитро Чурин пояснює збільшення залежності від імпорту необхідністю закупівлі додаткових об’ємів пального для військових цілей й певних категорії критичного імпорту для машинобудівної галузі.

За словами Тараса Котовича, старшого фінансового аналітика групи ICU, на міжбанківському ринку серед клієнтів банків — юросіб зберігається перевага попиту над пропозицією. Через це НБУ доводиться постійно задовольняти надлишковий попит. Але співрозмовник уточнює, що ситуація залишається під контролем НБУ й від початку повномасштабної війни звичайним обсяг інтервенцій тримається на рівні до $550 млн на тиждень.

«Стратегічних змін на міжбанківському валютному ринку у травні та на початку червня не відбувалося – попит традиційно перевищує пропозицію інвалюти, а Нацбанк регулярно присутній з інтервенціями. Проте, середньотижневий обсяг інтервенцій НБУ у травні дещо зріс, що може відображати пожвавлення споживчого попиту, зокрема й на імпортні товари», — каже Анна Золотько.

Вона уточнює, що тижневі обсяги продажу валюти Нацбанком на міжбанківському валютному ринку в різні періоди були наступними:

  • червень (перші два тижні): $369,72 млн на тиждень;
  • травень: $426 млн;
  • квітень: $343 млн,
  • березень: $373 млн;
  • лютий: $682 млн.
  • січень: $682 млн.

Анна Золотько додає, що найближчим часом можна очікувати помірного зростання обсягу інтервенцій НБУ через ухвалені минулого тижня зміни валютних правил, а саме дозвіл резидентам здійснювати платежі за окремими кредитними зобов’язаннями перед нерезидентами. Але, на думку співрозмовниці The Page, значних додаткових загроз для валютного ринку це не несе.

Вгамовувати дефіцит на валютному ринку НБУ допомогає міжнародна фінансова допомога

Вгамовувати дефіцит на валютному ринку НБУ допомагає міжнародна фінансова допомога

Чи буде Нацбанк коригувати офіційний курс долара до кінця 2023 року

Весною учасники опитування Центру економічної стратегії прогнозували, що на кінець 2023 року офіційний курс долара складе від 36,6 до 45 UAH/USD. На думку фінансистів НБУ може вдатися до корекції фіксованого курсу саме через дефіцит валюти.

Проте ситуація залишається стабільною завдяки міжнародній фінансовій допомозі. На думку Золотько, її буде достатньо не тільки для покриття дисбалансу, а й для збільшення золотовалютних резервів. Відповідно експертка не бачить передумов для корекції офіційного курсу у середньостроковій перспективі.

Проте прогноз інвесткомпанії Eavex Capital передбачає, що на горизонті найближчих 12 місяців відбудеться зміна офіційного курсу гривні до долара на 7% від поточного значення: до 39,13 UAH/USD.

«Поточна програма з МВФ передбачає поступове повернення України до гнучкого курсу. Поки конкретні часові рамки для відходу від фіксованого курсу невідомі, проте, не виключено, що частина адміністративних обмежень на безготівковому валютному ринку буде знята у кінці року», — попереджає Чурин.