Сб. Тра 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Російська агресія продовжує завдавати збитки економіці Україні й, зокрема, комерційній нерухомості. Попри постійну небезпеку, девелопери вкладають мільйони, щоб повернутися до обслуговування споживачів якнайшвидше. Як проходить відбудова найбільших ТРЦ після їх руйнувань, пише RAU.

Ризик (не) перешкода

270 000 кв. м – саме стільки вільної площі було у травні в одних лише київських торгово-розважальних центрах. За підрахунками компанії Colliers Ukraine, це 15% від всієї торговельної площі столиці та найвищий показник вакантності за останні 10 років. Експерти називають різні причини неповернення до роботи ритейлерів і одна з них – страх перед ракетною небезпекою та іншими безпековими ризиками. Проте на відміну від роздрібних гравців, переважно міжнародних, українські об’єкти торговельної нерухомості демонструють куди більшу відвагу і готовність працювати далі. Принаймні ті, хто робив це й до повномасштабного вторгнення росіян, адже нові об’єкти комерційної нерухомості не поспішають вводити в експлуатації.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Незважаючи на великии? обсяг торгових площ, запланованих до відкриття (близько 200 000 кв. м до кінця 2021 року), у 2022 році на ринок Києва вии?шов лише один оновлений ТРЦ Lake Plaza (колишній Метрополіс). Будівельні роботи в столиці практично повністю відсутні, хоча близько 300 000 кв. м сучасних торговельних площ перебувають на різних стадіях готовності, – говориться в дослідженні CBRE Ukraine. Близько 70% з них активно будувалися до віи?ни і були заплановані до виходу на ринок у 2022-23 роках. Однак реальність така, що через невизначеність щодо тривалості віи?ни та відновлення споживчого попиту терміни завершення більшості проєктів, швидше за все, будуть відкладені на два-три роки – в 2023 році в столиці не очікується девелопменту нових торгових центрів, та й в регіонах заявлені до відкриття поодинокі торговельні центри.

На противагу їм, до роботи повертаються пошкоджені раніше об’єкти, яких наразі не менш ніж 23 ТРЦ загальною площею понад 900 000 кв. м. Деякі з них відновили роботу за останні півроку або ж планують це зробити найближчим часом – усе залежить від масштабу ушкоджень, необхідного часу на відбудову та розміру необхідних інвестицій. Девелопери вже заявляють про готовності подаватися до росії щодо компенсацій за збитки, але часу не гають – “латають рани” і відкривають двері відвідувачам вже зараз.

Столичний нескорений

Близько 40% площ або 118 000 кв. м – саме стільки пошкодили окупанти в столичному ТРЦ Retroville. Попри грандіозні втрати після ракетного обстрілу 21 березня 2022 року, девелопер вже після деокупації Київської області оголосив про відбудову. В травні Stolitsa Group повідомила, що три чверті площ об’єкта будуть відкриті для відвідувачів у серпні 2022 року, а решту площ поетапно відкриють у грудні 2022 року та березні 2023 року. І власникам об’єкта, попри всі складнощі – обстріли, блекаути, проблеми зі світлом – вдалося досягти поставленої мети і відновити повноцінну роботу ТРЦ на Виноградарі в строк.

ТРЦ Retroville після руйнації

Рівно через рік після трагічних подій, 20 березня 2023 року, відкрилась остання реконструйована частина торгової галереї ТРЦ Retroville, яка постраждала під час руйнування. “В ТРЦ працює майже той самий пул якірних орендарів, який був до повномасштабного вторгнення. Враховуючи, що остання реконструйована галерея була відкрита не так давно, нові знакові відкриття в ній очікуються вже найближчим часом”, – розповіла RAU генеральний директор ТРЦ і БЦ Retroville Рената Якубченієне.

Вже найближчим часом замість Leroy Merlin, який, за даними ЗМІ, наразі згортає роботу в Україні, відкриється новий якірний орендар – гіпермаркет ОЛДІ. Оператор зараз заходиться на стадії ремонтних робіт. Також у ТРЦ Retroville очікують нового відкриття української мережі фітнес-клубів Sport Life. Саме на цього оператора припав удар ракети. “На його відновлення знадобиться, безумовно, більше часу і про точні терміни відкриття говорити важко”, – пояснила CEO ТРЦ і БЦ Retroville.

ТРЦ Retroville після відновлення

Одеська міць

Одеський ТРЦ Riviera відновив роботу після влучання російської ракети у квітні 2023 року. Один із найбільших ТРЦ на півдні України зазнав удару 9 травня – у сакральний для росіян “день перемоги”. Що символічно – від ракети радянського зразка. “Вишукуючи стратегічні об’єкти, застарілими ракетами вдалось влучити у “надзвичайно небезпечний” торговельний центр та склад готової продукції широкого споживання”, – іронізувала тоді речниця Сил оборони та охорони Півдня Наталії Гуменюк.

У результаті ракетного удару по ТЦ поранення отримали троє людей. Площа пожежі становила 1000 кв. м. Проте вже через сім місяців після влучання ракети російських терористів у будівлю центра, відновили роботу 17 магазинів, з лютого 2023-го – почав роботу другий вхід і ще ряд операторів, а з 6 квітня – Riviera Shopping City запрацював у повному обсязі.

ТРЦ Riviera після влучання російської ракети

До роботи повернулася більшість операторів, у тому числі якірні орендарі: оновлений сімейно-розважального комплексу Fly Kids площею близько 2500 кв. м, кінотеатр Multiplex, коворкінг-зона Hub 42, а також фуд-корт (KFC, McDonald’s, Salateira та ін.), магазини Алло Max, JYSK, VOVK тощо. Auchan також відновив роботу, проте поки лише частини з понад 12 000 кв. м площі. Через агресію окупантів найбільше постраждали виробничі цехи, офіс та кулінарія, тож їх відновлення – ще попереду.

Ще в листопаді 2022 року генеральний директор ТРЦ Riviera Shopping City Андрій Бринзило прогнозував, що в повному обсязі торгово-розважальний центр запрацює з березня 2023-го. Так воно і сталося. Суму коштів, вкладену у реконструкцію, ні топ-менеджер, ні девелопер Argo Real Estate Opportunities Fund не називають.

ТРЦ Riviera після відновлення

Харківська незламність

Від обстрілу російських військ харківський ТРЦ Караван постраждав 7 квітня минулого року. Пожежа охопила площу понад 2500 кв. м. Горів дах і частково приміщення на третьому і четвертому поверхах. Попри це, харківський об’єкт, загальна площа якого складає майже 90 000 кв. м, з вересня 2023 року починають відновлювати. Наразі розпочато інженерно-технічну експертизу будівлі, мета якої – проаналізувати стан металоконструкцій та інженерних систем. За три місяці керівництво компанії очікує на отримання висновків щодо подальшого безпечного використання будівлі торгового центру, а також проєктних рішень по його повному відновленню. Орієнтовний бюджет відбудови складатиме 150 млн грн.

«Після отримання висновків експертизи та остаточних прорахунків, до осені цього року ми плануємо вже розпочати відновлюванні роботи. Сподіваємось обійтись без різних форс-мажорів та все встигнути в строк. Ми дуже скучили за нашим Караваном у Харкові, це – флагман нашої мережі. Тому, знову інвестуємо, віримо і робитимемо все, щоб й надалі виправдовувати довіру наших гостей, повернути стабільний попит серед орендарів, дивувати та дарувати нові враження харків’янам», – прокоментувала Ірина Поварчук, генеральний директор DCH I&RE.

Стійкість Херсону

Тим часом проєкт реконструкції ТРЦ Fabrika в Херсоні уже розроблено. За словами операційного директора девелоперської компанії Budhouse Group Максима Гаврюшина, інвестиції у відновлення херсонського ТРЦ Fabrika складуть приблизно 20 млн євро. Роботи планують розпочати після того, як російські агресори відійдуть хоча б на 40?50 кілометрів від міста. «Українці повертаються до Херсону навіть попри обстріли міста, частина жителів тимчасово переїхали в Одесу, Миколаїв та Київ і чекають можливості поїхати додому. Послуги торгового центру користуватимуться популярністю», – впевнений Гаврюшин.

В його слова охоче віриться, адже минулого року Budhouse Group відновив роботу ТРЦ Nikolsky у Харкові, який теж постраждав від російських обстрілів. Це сталось після успішної контракти ВСУ, які звільнили Харківську область від окупантів, і жителі міста почали повертатись додому. «Якщо до війни ТРЦ відвідувало 30 000 ? 32 000 гостей на місяць, то зараз — 25 000», — каже операційний директор компанії. Інвестиції в реконструкцію будівлі склали біля 18 млн євро. В свою чергу, ТРЦ Fabrika, через неодноразові російські обстріли, має близько 3000 кв. м пошкоджених приміщень торговельного центру, тож сума і строки відновлення можуть бути дещо більшими, ніж у харківського побратима херсонців. Наразі Budhouse Group вже готує позови до росії щодо компенсації за збитки.

Минулого року вже відновили роботу й інші торгово-розважальні центри. Київський Lavina Mall площею 145 000 кв. м зазнав авіаудару російських окупантів 14 березня. Снаряд потрапив у розважальний центр Galaxy і пробив стіну, а також була пошкоджена фасадна частина будівлі. У квітні в ТРЦ тривали ремонтні роботи, а вже з травня він знову запрацював. Парк розваг Galaxy, в свою чергу, відновив свою роботу в липні. Крім нього вже відкритий харківський Дафі (відновили 400 кв. м покрівлі над гіпермаркетом Fozzy),  Французький бульвар (російський снаряд пробив дах будівлі, проте вже за місяць об’єкт відновили) та деякі інші торговельні центри.

Попри це чимало об’єктів комерційної нерухомості залишається у підвішеному стані. Нічого невідомо про ймовірність відновлення миколаївського ТЦ Південний Буг. Також в окупації залишаються маріупольський ТЦ Порт City (78 800 кв. м), сєвєродонецький ТЦ Джаз (23 500 кв. м), новокаховський ТЦ Мега Оскар (20 000 кв. м). Чи будуть вони реконструйовані або ж так і залишаться в тумані спогадів про війну, в якій Україна неодмінно переможе, покаже тільки час.