Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У експертному середовищі існує думка, що часто план будь-якої роботи самому укладачу можна забути відразу після його написання. Але не тому, що він не потрібен, а тому що головна цінність планування полягає в аналітичній роботі, що його супроводжує. Сам план все одно доведеться коригувати після початку його реалізації. Приблизно так само відбувається і з бізнес-плануванням, але за однієї істотної відмінності – бізнес-план у вигляді документа обов’язково потрібно пред’явити потенційному інвестору чи кредитору. Саме за результатом аналізу бізнес-плану (якщо гроші видаються на ринкових умовах, а не за знайомством або «розпилом») приймається рішення про фінансування, пише The Page.

Що таке бізнес-план

Бізнес-план – це план здійснення ділових операцій та дій, що містить відомості про компанію, товар, його виробництво, ринки збуту, маркетинг, організацію операцій та їх ефективність. Він розробляється зазвичай на бізнес-проєкт.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

До бізнес-плану пред’являються підвищені вимоги щодо обґрунтування фінансових показників з урахуванням існуючих ризиків.

Головне завдання бізнес-плану – переконати потенційних партнерів, що цей проєкт окупить вкладені гроші та сили.

Як скласти бізнес-план

Бізнес-план можна скласти самостійно, скористатися допомогою зовнішніх консультантів чи взагалі замовити його. В інтернеті можна легко знайти багато пропозицій послуг з розробки бізнес-планів, вони є навіть на сайті «Кабанчик». Пропонуються різні цифрові конструктори, в які потрібно лише ввести свої дані та на виході вийде гарний бізнес-план. Пропонуються і готові (типові) бізнес-плани.

Спокуса знайти готовий бізнес-план та пред’явити його інвестору велика. Але не варто це робити. Кваліфікований інвестор легко зрозуміє, що йому підсовують. Адже кожен новий бізнес – індивідуальний, він існує у певних умовах та за конкретних обставин. До того ж підприємцю важливо скласти план самому, тому що у процесі роботи над ним він додатково відточить свою бізнес-ідею.

Структура бізнес-плану

Універсальних вимог до структури та змісту бізнес-плану немає. На практиці часто користуються методикою UNIDO (Організація з промислового розвитку при ООН), яка розробила в 1978 «Посібник з підготовки промислових техніко-економічних досліджень». Існує метод розробки бізнес-планів, розроблений у рамках програми ТАСІС (програма «технічного сприяння»). Свої методики мають ЄБРР, консалтингові компанії E&Y, KPMG та інші організації.

Пропоновані ними моделі бізнес-планів мають лише непринципові відмінності. Якщо виходити із завдань, які має вирішувати бізнес-план, то його структура має бути приблизно такою:

  1. Резюме – коротка, але найважливіша частина документа. Складають її після того, як написані інші розділи, але ставлять на початку. Прочитавши резюме, інвестор чи кредитор має захотіти дізнатися про проєкт більше.
  2. Опис товару чи послуги – що збираєтеся робити? У чому унікальність цього товару чи послуги? Чому його купуватимуть? Який запит споживачів це вирішує? Чим ви кращі за конкурентів?
  3. Аналіз ринку – чому ринок потребує вашого продукту? Що являє собою ринок, хто головні гравці, скільки їх і т.п.
  4. Маркетинг – як ви продаватимете свій чудовий продукт. Де його рекламуватимете. Скільки плануєте витрачати коштів на це та скільки покупців отримаєте. Як збираєтесь формувати цінник.
  5. Організація – яка обирається форма власності та спосіб оподаткування. Скільки працівників потрібно хто саме; рівень оплати та система мотивації.
  6. План виробництва – яке обладнання використовуватимете, скільки людей збираєтеся найняти, де плануєте купувати сировину, ніж її доставляти, в яку суму це обійдеться та ін.
  7. Фінансовий план – бажано вказати джерела доходів, очікувані витрати та показники ефективності. Намагайтеся спрогнозувати прибуток і рентабельність, розрахувати точку беззбитковості (мінімальна кількість товару, продавши яку компенсуєте всі витрати).
  8. Ризики – напишіть, які ризики бачите і як плануєте мінімізувати втрати від них. Наприклад, чи зможете запропонувати додаткові бонуси клієнтам, якщо з’явиться близький за товаром або локацією конкурент з нижчою ціною.
Бізнес-план: приклади
Бізнес-план інтернет-магазину шоколадних виробів

Розділ «Опис товару або послуги» може виглядати так:

  • товар/послуга – кольоровий шоколад із незвичайними добавками, унікальним дизайном та незвичайним оформленням, які покупець може вибирати сам. Прямих аналогів у місті немає;
  • бізнес-модель – розробка та просування продукту самотужки, виробництво спочатку самостійно, потім аутсорсинг, продаж та доставка із залученням підрядників на фрілансі;
  • актуальність – онлайн-торгівля зростає, інтерес до кондитерських виробів не знижується. Новий інтерактивний формат може залучити аудиторію;
  • варіанти розвитку – розширювати асортимент, відкрити шоколатерію та у перспективі продавати франшизу.
Бізнес-план створення веб-сайту для компанії автосервісу

Розділ «Аналіз ринку» може виглядати так:

  • сайт буде спрямований на такі сегменти ринку: власники нових автомобілів; власники вживаних автомобілів класу «Люкс»; власники спортивних та тюнінгованих автомобілів; закоренілі автолюбителі; люди, які лише планують придбати автомобіль;.
  • ми вважаємо, що тип автомобіля, яким володіє людина, говорить про характер власника та вказує на його потреби. Наприклад, власники нових автомобілів практично не користуються послугами стороннього сервісу з ремонту автомобілів. У цьому сегменті наша мета полягає в тому, щоб залучити їх до наших мийок. А коли закінчиться гарантійний термін, цей сегмент вже знатиме про наш відмінний сервіс та конкурентні ціни;
  • конкуренція – у регіоні нашої присутності є кілька великих дилерів, які мають СТО, що обслуговують великий модельний ряд популярних марок автомобілів. Є й невеликі автомайстерні, облаштовані в гаражних кооперативах, які у своїй маркетинговій стратегії покладаються виключно на «сарафанне радіо», а їхні основні клієнти – це автомобілісти, які потребують термінового ремонту машин.

і т.д.

Бізнес-план магазину одягу

Ризики можуть бути описані так:

  • основним ризиком для магазинів такого типу є ризики, пов’язані з неправильною оцінкою прохідності місця дислокації. Неправильна оцінка призведе до неможливості швидко продати необхідну кількість одягу та закупити новий, і, як наслідок, є ризик появи касового розриву;
  • є ризики щодо невиконання зобов’язань постачальниками. Необхідно мати кілька перевірених постачальників із різною ціновою політикою та різним асортиментом;
  • Існує ризик, пов’язаний з неправильно підібраним асортиментом товару, коли закуплений одяг не підходить за ціною, дизайном або якістю потенційним споживачам.