Сб. Тра 4th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Історія однієї з найпотужніших мереж швидкого харчування починає свій початок з 1930 року, коли Гарланд Сандерс відкрив невелику автомайстерню на узбіччі федеральної магістралі в маленькому американському місті Корбін.

Полковник Сандерс (справжнє ім’я Гарланд Девід) – засновник мережі ресторанів швидкого харчування KFC (Kentucky Fried Chicken). Фірмовим рецептом цих закладів стали шматочки смаженої в клярі курки, приправленої особливою сумішшю зі спецій і ароматичних трав. Стилізований портрет Сандерса до сих пір прикрашає всі ресторани та фірмові упаковки компанії. В колонці для RAU в українській мережі ресторанів громадського харчування KFC розповіли, завдяки чому полковник Сандерс став яскравим прикладом того, як можна реалізувати свою мрію та досягти успіху.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Сандерс народився 9 вересня 1890 року в пресвітеріанській сім’ї в містечку Генрівілл штату Індіана. Його батько помер, коли Гарланду було шість років. Готувати Сандерс вмів і любив із дитинства. Він виріс у сім’ї з невеликим достатком, і поки мати працювала, доглядав за молодшими братом і сестрою. Для них і навчився куховарити.

Він покинув школу в сьомому класі й пішов добровольцем до армії США у віці 16 років. Відслужив весь термін, закінчивши службу на Кубі. У ранні роки Сандерс працював у багатьох місцях: на пароплаві, страховим агентом, пожежником на залізниці, фермером. У віці 40 років Сандерс почав готувати страви з курки, а також інші страви для тих, хто зупинявся на його заправній станції в Корбіні (штат Кентуккі). В той час він не мав власного ресторану, тому його клієнтами були в основному жителі прилеглих кварталів.

“Я виніс старий обідній стіл і шість стільців. І вирішив, що ми можемо продавати їжу людям, які тут зупиняються. За тим столом збиралося багато водіїв вантажівок. Тоді я нічого не знав про ресторанну справу”, – пізніше згадував сам Сандерс.

Однак його місцева популярність зростала, і незабаром Сандерс перемістився до мотелю з рестораном на 142 місця, який згодом став “Кафе і музеєм Гарланда Сандерса”. Протягом наступних дев’яти років він придумував і покращував свій “секретний рецепт” смаження курки під тиском, завдяки якому вона смажиться швидше, ніж на сковороді.

У 1935 році Сандерс отримав почесний титул “Полковник Кентуккi” з рук губернатора Рубi Лаффуна, а в 1950 році – вдруге від губернатора Лоренса Везербi. З розвитком кар’єри Сандерс почав вести активне соціальне життя, вступив до Rotary Club. Він був масоном, досягнув 33-го масонського градуса шотландського статуту.

За життя Сандерсу довелося кілька років подорожувати по США і пропонувати свій рецепт приготування крилець різних закусочних, але скрізь він отримував лише відмови. Чоловікові довелося отримати майже сотню відмов, перш ніж його рецепт зміг когось зацікавити. Наразі мережа закусочних має близько 16 000 закладів у більш ніж ста країнах світу.

В Україні бренд KFC налічує 54 ресторани, які представляють три франчайзі: ТОВ «Глобальна ресторанна група -Україна», ТОВ «Тесті Фуд», ТОВ «ДТС-Харків».