Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Під час реєстрації у якості підприємця чи організації підприємства одним із питань є вибір видів економічної діяльності. Підприємці отримують безліч порад: включити якомога більше КВЕДів, обирати чи не обирати той чи інший КВЕД і так далі. The Page надає декілька порад, які спростять цю задачу.

Де знайти актуальний довідник КВЕДів

Насправді класифікувати види бізнесу – це світова практика. Наш національний класифікатор видів економічної діяльності (ДК 009:2010) багато в чому збігається з європейським класифікатором, як і процедури реєстрації суб’єктів господарювання. Держава збирає інформацію про те, які види бізнесу відкриваються чи закриваються, яка виручка, який прибуток у тій чи іншій діяльності.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Зручний для користування довідник видів економічної діяльності можна знайти на сайті Державної служби статистики України.

На що може впливати вибір видів діяльності?

Щоб зробити правильний вибір КВЕДів, слід розуміти, на що це може впливати. Для платників єдиного податку є обмеження у видах діяльності, вони є двох видів.

Є види діяльності, що заборонені для платників єдиного податку в цілому (пункт 291.5 статті 291 Податкового кодексу України), це діяльність у сфері азартних ігор, виробництво чи експорт-імпорт підакцизних товарів, фінансове посередництво, діяльність у сфері гастрольних заходів, діяльність у сфері аудиту і ряд інших видів бізнесу, які вважаються дуже прибутковими.

Окрім заборонених для єдинників КВЕД, є види діяльності, що заборонені на певній групі єдиного податку, яка передбачає понижену ставку єдиного податку. Як, наприклад, не можуть обрати другу групу єдиного податку суб’єкти, що є посередниками на ринку нерухомості, Інтернет-провайдери, продавці ювелірних виробів.

Існують обмеження у виборі КВЕД для здійснення діяльності, яка ліцензується. Наприклад, якщо ви збираєтеся здійснювати туроператорську діяльність, це буде єдиний вид діяльності. У чинному законодавстві є пряма заборона здійснення інших видів діяльності, окрім ліцензованої. Такі ж обмеження є у сфері фінансових послуг чи банківської діяльності.

Як обрати КВЕД: чим більше видів діяльності – тим краще?

Подейкують, що найкраще зазначити якомога більше КВЕДів при реєстрації підприємства чи підприємця. Мовляв, якщо буде потім бажання зайнятися іншим бізнесом – цей вид діяльності вже буде включено. Насправді це не дуже розумне рішення.

По-перше, при зміні видів діяльності їх нескладно додати чи змінити, особливо ФОП, які можуть зробити це онлайн протягом 10 хвилин.

По-друге, довгий список різноманітних видів діяльності, від торгівлі продуктами чи промтоварами і до консультування з питань бізнесу і управління викликає інші сумніви, чи реальною буде діяльність такого підприємця? Можливо, цей суб’єкт буде просто задіяний у схемі виведення коштів великими підприємствами, тому і потрібен «діапазон» КВЕДів. Аналіз діяльності підприємців вже давно здійснюється за ризик-орієнтованим підходом, враховується фізична здатність надавати певні послуги чи виконувати роботи, наявність ресурсів для ведення того чи іншого бізнесу і, звісно, співставність гонорарів з обсягами наданих послуг. Тобто, ФОП, який не має юридичної освіти, не має найманого персоналу і отримує щомісяця 1 000 000 грн за юридичні послуги, не тільки ризикує сам, але й підставляє клієнта, який йому сплачує за ці послуги.

Отже, справа не в кількості і різноманітті КВЕДів, а в тому, що фактично являє собою бізнес. Логічно виділити 5-6 видів діяльності, один із який буде зазначений як основний.

Як правильно обрати КВЕД?

Підприємці можуть плутатися при виборі КВЕДів, намагаючись включити ті види діяльності, які характеризують їхні бізнес-процеси. Наприклад, для продажу товарів їх потрібно виготовити, упакувати, доставити на торгову точку і розмістити на сторінці Інтернет-магазину. Але виручка надійде тільки за товар. Тому правильно зазначити лише КВЕД торгівлі, а не усі види діяльності з виробництва, упаковки, доставки і розміщення інформації на веб-вузлах. Хоча, якщо покупці оплачують доставку, варто додати вид діяльності з доставки, оскільки вам за це платять.

Фактично КВЕД відображає те, на чому ви заробляєте гроші, а не те, що вам для цього потрібно.
Чи впливають обрані КВЕДи на суми податків?

Ні, від зміни КВЕДів податки не змінюються. Але компанії, що є платниками податку на прибуток і зазначили певний вид діяльності як основний, повинні розуміти, що вони б беруть участь у постійно діючому кастингу на звання сумлінного платника податків. Аналітика податкових органів визначає рівень сплати податків по галузях, так звану податкову віддачу. Отже, якщо ви зазначили основний КВЕД переведення вантажів, відсоток сплачених вами податків порівняють не з підприємствами торгівлі чи ресторанного господарства, а з іншими підприємствами зі сфери перевезення вантажів. Навіть якщо у певному звітному періоді основна виручка прийшла від складського зберігання чи пакування вантажів.

Чи не підозріло для підприємця змінювати КВЕДи?

Види діяльності є довідковою інформацією, а не матеріалом для органів контролю чи слідства. Якщо ваші бізнес-плани змінилися, і ви змінюєте інформацію про свої види діяльності – ні, це не підозріло. Хоча це і не означає, що за вами не спостерігають.