Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Навесні 2023 року одразу декілька великих міжнародних корпорацій відновили виробництво в Україні. У пресрелізах вони аргументують це вірою в нашу перемогу, а експерти вважають, що мотивацією може бути і втрата частини ринку, пише UCSC.

Відновити випуск продукції змогли PepsiCo, Mondelez, і Carlsberg, а Nestle почала будівництво нового виробничого комплексу у селі Смолигів на Волині. В нову фабрику інвестують понад 44 мільйони гривень.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Чому транснаціональні компанії повертаються зараз?

Директор з корпоративних комунікацій Nestle в Україні і Молдові Володимир Співак каже, що про нові інвестиції оголосили саме зараз, щоб забезпечити майбутній розвиток країни, створивши робочі місця.

Ми віримо в Україну і збираємось створити альтернативне виробництво, поки не має можливості повернутися на Харківщину, – каже президент європейського регіону Philip Morris International Массімо Андоліна.

Закриті виробництва здебільшого були розташовані близько до лінії бойових дій. Щоб диверсифікувати військові ризики, компанії повністю чи частково переносять виробничі потужності подалі. PepsiCo частково перенесла виробництво соків Sandora і “Садочок” на виробничі потужності у місті Вишневе на Київщині.

Але це не завадило компанії відновити виробництво напоїв і у Миколаївській області у березні 2023 року, каже керівниця відділу корпоративних комунікацій PepsiCo в Україні Аліна Матківська. Sandora була відсутня на полицях майже протягом року і це серйозно вплинуло на її частку на українському ринку.

За словами гендиректора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, до повномасштабного вторгнення PepsiCo займала частку у 40%, а зараз це 10–15%. У 2022 році лідерами ринку стали компанії “Вітмарк” (“Наш Сік”, “Джаффа”), “Галіція” і Coca Cola (cік Rich).

Більше року не бачили українці і локшину швидкого приготування “Мівіна”, вона повернулась до магазинів лише у травні цього року. Відсутність звичного продукту була обумовлена тим, що харківська фабрика припинила працювати у перші дні війни

Але згодом Nestle вдалося налагодити виробництво “Мівіни” на одному з заводів на заході України, точну локацію якого компанія не розголошує.

До 24 лютого 2022 року частка “Мівіна” займала частку на українському ринку у 52%, а минулого року вона сягнула лише 19%. Позицію лідера зайняла компанія “Маревен Фуд”.

FMCG-гігант Mondelez поніс в Україні серйозні втрати, через ворожі обстріли постраждали обидва виробництва – Київщині та Сумщині. Компанія оцінила збитки та додаткові витрати у 145 млн доларів.

Але наприкінці минулого року Mondelez Україна відновила виготовлення шоколаду Milka та «Корона» на фабриці в Тростянці. Влітку компанія також відновила виробництво чіпсів «Люкс» у Старих Петрівцях на Київщині.

Відновлення довоєнного асортименту

Тютюнова корпорація Philip Morris зупинила виробництво на своїй харківській фабриці, у яку влучила ракета ще на самому початку війни.

Тоді компанія почала імпортувати продукцію зі своїх восьми фабрик за кордоном, а з серпня 2022-го Philip Morris домовився виробляти цигарки Bond Street, L&M, Marlboro, Parliament та Philip Morris на потужностях київської фабрики “Імперіал Тобакко”.

Генеральний директор “Філіп Морріс” в Україні Максим Барабаш зазначає, що тепер вони планують відновити виробництво на власних потужностях для внутрішнього ринку.

Протягом минулого року пивоварний концерн Carlsberg відновив роботу усіх своїх заводів:

  • у березні запустилась Львівська пивоварня;
  • у травні – Київський завод;
  • у липні – Запорізький.

Перед війною у нас було близько 160 SKU (товарних позицій), а на її початку ми змушені були скоротити цю кількість до 40, – каже директорка з комунікацій Carlsberg Ukraine Юлія Стельмах.

На таке скорочення асортименту вплинуло чимало факторів, зокрема сировинна криза, труднощі з постачанням пакувальних матеріалів і тимчасова заборона на продаж алкоголю.

У Carlsberg зазначають, що своєю головною метою вважають збереження робочих місць цього року. Схожі заяви роблять і у Mondelez.

Американська PepsiCo наразі відновила виробництво соку “Сандори” з апельсиновим смаком, а також повернула смаки, які входили у десятку лідерів за продажами в останні роки. Аліна Матківська з PepsiCo каже, що компанія поступово рухається до відновлення асортименту.