Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Останніми роками досить багато українців займаються підприємницькою діяльністю, тож важливо знати, що буде, якщо не реєструвати ФОП, і який штраф потім доведеться заплатити, пише The page.

Коли підробіток перетворюється на повноцінний бізнес

У ряді випадків, суб’єкт господарювання веде бізнес суттєво порушуючи вимоги законодавства, без реєстрації, або іншим способом порушуючи встановлені законом вимоги.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  • Здійснення підприємницької діяльності (наприклад, інтернет-магазину, надання послуг та ін.) без реєстрації ФОП та без сплати податків з отриманих сум доходів;
  • неоформлення найманих працівників або використання сурогатних замінників трудового договору, покликаних нібито замінити реальне працевлаштування (договори цивільно-правового характеру, договори про стажування та ін.);
  • неоприбуткування отриманої виручки (неповне оприбуткування);
  • торгівля товаром, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення;
  • неоформлення необхідних дозвільних документів або погоджень, якщо це прямо вимагається законом.

У Господарському кодексі України зазначено:

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Ключовим в цьому визначенні можна назвати слово «систематична». Тобто, якщо ви займаєтеся роботою, яка систематично або постійно приносить вам дохід, то ви – підприємець, і повинні офіційно зареєструвати свою діяльність. Згідно з практикою правозастосування, до критерію «систематичності» відносять діяльність, яка здійснювалася суб’єктом 3 (три) і більше разів протягом одного календарного року.

При цьому кажучи «вийти з тіні» ми можемо розуміти усунення того фактора, який є ключовим у порушенні законодавства, в тому числі:

  • реєстрація бізнесу (реєстрація ФОП або юридичної особи);
  • офіційне працевлаштування працівників;
  • оформлення необхідних дозвільних документів та ін.

Багато хто може заперечити, що якщо працювати «по-тихому», не привертаючи до себе увагу контролюючих органів, то цілком можна обійтися і без формальностей. Тим більше що відповідальність за підприємництво без реєстрації передбачена тільки в тому випадку, якщо факт комерційної діяльності буде доведений. Як то кажуть, «не спійманий – не злодій». Однак в цьому випадку, потрібно повністю усвідомлювати всі ризики і наслідки незареєстрованої діяльності.

Штрафи та відповідальність

«Я не буду реєструвати підприємство, поки не переконаюсь у його рентабельності», «Ніхто не дізнається, що я надаю послуги» – з такими судженнями ми зустрічаємось доволі часто. Однак, чи справді це правильні рішення?

Законодавство України – однозначне: за відсутність офіційної реєстрації бізнесу, неоподаткування отриманих коштів – штрафи, а подекуди і адміністративна відповідальність. Державна податкова служба наголошує, що за відсутність реєстрації та незаконне ведення підприємницької діяльності передбачено:

  1. Штраф у розмірі 340 грн за діяльність без реєстрації як ФОП або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік (п.117.1 ст.117 ПКУ);
  2. Штраф за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн). та конфіскацію виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).
  3. Адміністративна відповідальність зі штрафом в розмірі 17 000 грн. за здійснення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП чи іншої форми підприємницької діяльності.
  4. Штраф за повторне правопорушення протягом року у розмірі від 2 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн. до 85 000 грн.

Реєстрація бізнесу з початку діяльності гарантує відсутність подібних штрафів, що є досить вагомими для підприємця-початківця.