Сб. Лип 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українська компанія “АТБ” спільно з дистриб’ютором “САВСЕРВІС” і агенцією PromoService реалізує масштабний проєкт для бренду Duracell зі збору та утилізації використаних елементів живлення. 

Спеціальні контейнери, які нагадують форму батарейки Duracell, встановлені в понад 1000 торгових залах супермаркетів мережі “АТБ”. Використані батарейки, після збору, надсилаються на переробку до фахових підприємств за кордоном.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

,fnfhtqrb

Цей проєкт є важливою соціальною місією збереження навколишнього середовища та забезпечення сталого розвитку. Батарейки містять шкідливі речовини, які можуть негативно вплинути на здоров’я людей та екосистеми, якщо потраплять в навколишнє середовище.

Duracell — це бренд, який виробляє батарейки та дбає про довкілля. Бренд виробляє свою продукцію виключно з використанням зеленої енергії на своїй фабриці в Бельгії та не виробляє так звані, сольові батарейки (Zn-Ca), що біьше забруднюють навколишнє середовище, ніж аналогічні лужні. Крім того, Duracell прагне зменшити вплив свого виробництва на довкілля, зокрема його стандартом протягом останніх 30 років є відмова від використання пластикової упаковки батарейок.

Для Duracell важливо не тільки виробляти якісну продукцію, а й забезпечити її утилізацію після використання.

Співпраця компаній “АТБ” та Duracell, які інвестують у проєкт, є унікальним проєктом. Ці компанії є першими та єдиними в Україні, хто розробив та дотримується європейської практики сортування батарейок згідно з European Waste Catalogue (EWC). Попри труднощі, спричинені війною, компанії не припиняють збір та експорт батарейок на утилізацію. 5 000 000 батарейок було вивезено та утилізовано з початку минулого року. Щоб зрозуміти масштаб цієї кількості, уявіть, що ці батарейки займають площу 4-х баскетбольних площадок.

Як відбувається утилізація?

Україна не має власних заводів з переробки батарейок, тому процес утилізації полягає у відправленні відпрацьованих елементів живлення на перероблення до європейських заводів. Основні етапи утилізації батарейок в Україні виглядають так:

  1. Виготовлення та розміщення контейнерів для збору відпрацьованих елементів живлення. У різних містах України розміщують спеціальні контейнери для збору відпрацьованих батарейок. Зазвичай такі контейнери знаходяться на території супермаркетів “АТБ”.
  2. Збір заповнених батарейками контейнерів з торговельних точок та їх відправка службою доставки у місто Дніпро на сортувальний склад. Коли контейнер заповнюється батарейками, його відправляють на центральний склад у місті Дніпро, який обладнаний згідно з нормами законодавства та вимогами процесу сортування відходів. Там навчений персонал сортує батарейки за хімічними типами та готує їх до експорту.
  3. Відправлення елементів живлення на переробку на заводи у Польщу та Румунію. Після сортування батарейки упаковуються в спеціальну тару для транспортування до європейських заводів-партнерів для перероблення — на завод BatEko (Польща) та на Green WEEE (Румунія). З початку 2022 року з України було відправлено 100 тонн батарейок: 80 тонн до Польщі, 20 тонн — до Румунії.
  4. Завод приймає батарейки та ставить в чергу, що займає 1-6 міс, далі переробляє елементи живлення та надсилає документи про переробку. Звіти публікуються у відкритих джерелах та на сайті.

Варто зазначити, що проєкт має всю необхідну дозвільну документацію, узгоджену з законодавством України “Про небезпечні відходи”, це:

  • Висновок з оцінки впливу на довкілля;
  • Ліцензію на право збору та зберігання небезпечних відходів.
  • Дозвіл на експорт відсортованих відпрацьованих елементів живлення.

Сьогодні в Україні працюють більше тисячі магазинів “АТБ”, які відвідують мільйони громадян. Люди все більш відповідально ставляться до проблеми сортування відходів, включно з елементами живлення. І партнерство “АТБ” та Duracell — це значний внесок в екологічний добробут та безпеку суспільства та природи. Сподіваємось, проєкт буде масштабуватись й далі.