Пт. Кві 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У грудні 2021 року журналістка Іванна Смоляна купила дитині путівку в табір в Одеській області на літо 2022 року. Зрозуміло, що ця поїздка так і не відбулася. Та найнеприємніше те, що гроші за путівку родині й досі не повернули.

«Організатори вийшли на зв’язок місяць тому, написали: «Добрий день! Так, на жаль, зараз незрозуміла ситуація щодо можливості роботи табору влітку. Всі, хто заздалегідь сплатив за зміну на 2022 рік, отримають місце у таборі після відновлення роботи, так само і повернення коштів буде можливо після припинення воєнного стану та відновлення роботи табору у звичайному режимі», — розповідає Іванна.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Можна почути багато історій про те, як після 24 лютого 2022 року контрагенти та виконавці робіт зникали, попри домовленості та передоплату, або не закінчували роботи по декілька місяців. Чи можна списати все на війну як на форс-мажор? Коли таке пояснення працює, а коли – ні, з’ясовував The Page.

Війна як форс-мажор: досвід замовників

Власниця майстерні «Вишив’яз» Тетяна Бабич розповідає, що з повною відмовою від виконання зобов’язань не стикалася, але перенесення строків було не раз.

«Замовляла книгу перед війною, отримала десь у червні. Замовляла дитячий будиночок із картону, перенесли строки — це було в листопаді, коли були проблеми зі світлом. Попередили одразу, що може бути пізніше», — додає вона.

Трапляється й неприємніший досвід. Шефредакторка ТСН.ua Світлана Панюшкіна поділилась своєю історією: майстер узяв гроші, щоб зробити полив на дачі, але роботу не виконав. Після початку повномасштабної війни майстер зник разом із грошима – пояснив це тим, що кошти нібито «згоріли».

Війна як форс-мажор: досвід виконавців

З листопада 2022-го по січень 2023-го, коли в Києві відбувалися часті відключення електроенергії, Тетяна Бабич неодноразово переносила строки відправлення замовлень своїм клієнтам. Майстриня додає, що люди ставилися до цього з розумінням.

Промисловий альпініст і старший рятівник у Команді порятунку тварин у місті Києві Михайло Сторожук зазначає, що під час війни багато замовлень з промальпу вимушений відкладати чи скасовувати, бо пріоритети зараз на волонтерстві та евакуації. «Часто відбувається так, що не можу вчасно виконати оплачувану роботу, тому що виникає важливіша задача», — додає він.

За словами Михайла, в таких випадках клієнти або чекають, поки він звільниться, або знаходять інших виконавців.

Журналіст Лев Галаган розповів, як перед повномасштабною війною домовився з однією редакцією про співпрацю на фрилансі. «Узгодили тему та спікера для інтерв’ю. Я все зробив і надіслав редакторці на пошту готовий текст з проханням повідомити про отримання. Пару днів гробового мовчання, ну а потім почалось вторгнення росіян. Коли перші місяці війни минули, я ще пару разів нагадав про себе, бо ж всяке буває. Нуль реакції. Швидше за все, просто довелось скоротили видатки на зовнішніх авторів, але було незручно чи лінь щось пояснювати. Тож вирішили просто ігнорити», — припускає він.

Що таке форс-мажор

Форс-мажор — це надзвичайні обставини, які перешкоджають виконанню зобов’язань перед партнерами або державою та не залежать від волі сторін. Стандартний перелік включає війну, стихійні лиха, епідемії, зміни в законодавстві, санкції, ембарго тощо. Сторони контракту можуть прописати і інші події, які вони домовились вважати форс-мажором.

Що кажуть юристи про війну як форс-мажор

28 лютого 2022 року Торгово-промислова палата України (ТПП) прийняла лист №2024/2.0–7.1. Цим листом ТПП засвідчила в договірних відносинах для всіх фізичних та юридичних осіб (тобто і для громадян, і для бізнесу) військову агресію російської федерації проти України як форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

«Тобто війна дійсно є форс-мажорною обставиною. Але лише цього листа недостатньо для того, щоб відмовитися від виконання договору», — пояснює адвокат, керуючий партнер MK Legal Service Максим Курочко.

Якщо ви як замовник висуваєте претензію до виконавця, який не виконує домовленості, варто перевірити такі речі в договорі:

  • Чи є у вашому договорі пункт або розділ про форс-мажор?
  • Чи передбачено в цьому розділі порядок, як саме сторона договору має повідомити контрагента, що в неї настав форс-мажор?
  • Чи зобов’язана сторона договору за цим розділом затверджувати причини невиконання договору через форс-мажор?

Якщо ці пункти передбачені в договорі, а виконавець їх не зробив, це додає вам бонусів у спорі.

Важлива порада: звертайтеся до виконавця письмово та фіксуйте все листування між вами, аби підтвердити, що ви цікавилися в нього станом виконання договору та причинами невчасного надання послуг чи постачання товарів. Якщо ж форс-мажор стався у вас, ви повинні письмово повідомити про це іншу сторону.
Форс-мажор не звільняє від зобов’язань

Важливо розуміти, що за загальним правилом форс-мажор не звільняє сторону від виконання контракту, а лише дозволяє уникнути відповідальності за його порушення. Наприклад, за тиждень ви маєте поставити своєму покупцеві товар. Якщо ви порушите строк постачання, то повинні сплатити штраф в розмірі 10% від вартості товару.

Напередодні дати постачання у склад із продукцією влучила ракета — товар знищено, вам потрібен час, щоб знайти інший. В такому випадку доведення форс-мажору дозволить не платити штраф, але товар все одно потрібно буде поставити, хоча й із запізненням.

Іноді сторони прописують у договорі, що форс-мажор не тільки звільняє від відповідальності, а ще й продовжує строк виконання зобов’язань на час його дії. Так можна не тільки уникнути штрафних санкцій, а ще й отримати відстрочку, не порушивши контракт.
Форс-мажор у контексті війни

У контексті війни форс-мажором вважається:

  • знищення майна, необхідного для виконання зобов’язання (матеріалів тощо) або виробничих потужностей підприємства;
  • окупація території, де вони розміщені тощо; ведення на такій території активних бойових дій;
  • запровадження комендантської години (якщо, наприклад, послуги мали надаватися й у нічний час).

При цьому форс-мажором не можуть вважатися:

  • порушення зобов’язань контрагентами правопорушника;
  • відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів;
  • відсутність у боржника необхідних коштів.
Які ситуації вважаються форс-мажорними, а які – ні

Варто звернути увагу на конкретну причину, чому виконавець не виконує договір.

Війна чи запроваджений воєнний стан самі по собі такими причинами бути не можуть. В іншої сторони має бути інша реальна причина, яка з’явилася або посилилася саме на фоні військової агресії росії, після 24.02.2022.

Не є форс-мажорною ситуація, коли виконавець не поставив, поставив не повністю або не зміг вчасно поставити вам певний товар — не встиг замовити, товар подорожчав і не вистачило грошей на всю партію, постачальник затримується, закінчився бензин у машині, яка його везе тощо. Водночас може бути визнаною форс-мажорною обставиною, коли склад із товаром або машину, яка везла його, знищило внаслідок атаки окупантів.

Також виконавець не зможе стверджувати про форс-мажор, якщо в нього звільнилися працівники, і тепер він не має достатньо людей, щоб надати вам обіцяні послуги вчасно та в тій же якості. На противагу, під форс-мажор може потрапити ситуація, якщо ці працівники були мобілізовані для захисту держави.

Що робити у випадку форс-мажору

Форс-мажорні обставини є правомірною підставою для звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язання. Для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язання сторона має довести, що форс-мажорні обставини:

  • дійсно наявні;
  • впливають на цю сторону;
  • впливають таким чином, що це унеможливлює виконання нею зобов’язання.

Спору з контрагентом щодо невиконання зобов’язань, або неналежного їх виконання можна уникнути, засвідчивши дію форс-мажору шляхом одержання сертифіката ТПП. Для цього слід подати до ТПП відповідну заяву й документи, які підтверджують обставини непереборної сили. Сертифікат видається протягом семи робочих днів з моменту звернення. Він не гарантує вашу перемогу в суді, але може стати гарним козирем для захисту.

Утім, у суді можна довести форс-мажор і без сертифіката (наприклад, експертизою пошкоджень та завданих збитків, документами від ДСНС, поліції чи військово-цивільної адміністрації). Точніше буде сказати, що окрім сертифіката про форс-мажор завжди бажано мати й інші докази.

Сертифікат про форс-мажор – не панацея

«Форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру, тобто мають бути перевірені і доведені, а отриманий сертифікат ТПП не може вважатися беззаперечним доказом їхнього існування. Тому, в разі виникнення судового спору, суд буде оцінювати не лише наявність форс-мажорних обставин як таких, але й той факт, що вони були надзвичайними і невідворотними саме для конкретного випадку виконання зобов`язання», — наголошує керуючий партнер SDM Partners Дмитро Сирота.

Якщо ваш контрагент посилається на форс-мажор і навіть надав сертифікат ТПП, проте ви розумієте, що контракт порушено з інших причин, ви все одно можете довести це суду, і сертифікат про форс-мажор не захистить недобросовісного партнера ані від виконання контракту, ані від штрафних санкцій.

Проте перед тим, як іти до суду й остаточно розсваритися з контрагентом, розгляньте варіант переговорів. Можливо, опонент зрозуміє ваші обставини й ви домовитеся про інші умови виконання договору.

В будь-якому випадку важливо завжди підтримувати зв’язок із партнерами та намагатись уникати ситуацій, коли доведеться апелювати до форс-мажору. «Якщо стається якась непередбачувана подія, краще (якщо це можливо) домовитись внести зміни у контракт, які дозволять все ж таки його виконати. Наприклад, перенести строки, змінити вид або кількість товару, узгодити інші роботи чи послуги», — зазначає адвокат Asters Дмитро Монастирський.

Якщо справа про форс-мажор дійшла до суду

Саме сторона, яка не виконує договір через форс-мажор, повинна довести в суді, що ці обставини дійсно сталися та саме вони не дали їй змогу виконати свої обіцянки в конкретному випадку. Якщо саме ви порушили свої зобов’язання через форс-мажор, для цього варто додатково показати, що саме ви робили, щоб усунути цю обставину та все ж спробувати виконати договір.

«Я рекомендую залучити професійного юриста, який зможе правильно оцінити вашу позицію та ситуацію опонента, запропонувати варіанти вирішення питання, які вже працюють, захистити вас у суді, якщо до цього дійде справа, та зафіксувати оновлені умови виконання договору в окремому документі», — радить Максим Курочко.

Війна не є універсальною відмовкою

Якщо виникає спір, то в кожній справі все дуже індивідуально. Загальна тенденція — війна не є універсальною відмовкою. Натомість слід показати суду, як вона вплинула саме на ваш бізнес та відносини із конкретним контрагентом.

«Якщо в загальних рисах посилатись на війну, повітряні тривоги та перебої з електрикою, не пояснюючи, як саме це завадило поставити товар чи надати послугу, то ймовірніше за все цього буде недостатньо», — пояснює Дмитро Монастирський.