Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Інфляція сповільнюється, ситуація на валютному ринку покращилася, торгівля пожвавилася, проте є проблеми на ринку праці, а багато біженців не хочуть повертатися в Україну. Про ці та інші процеси йдеться у квітневому макроекономічному та монетарному огляді НБУ. The page вибрало з нього позитивні зміни та зазначило негативні тенденції, що зберігаються.

Плюс – споживча інфляція в Україні сповільнювалася швидше, ніж очікувалося

Уповільнення інфляції в Україні пояснюється великими обсягами пропозиції продовольства та палива, деокупацією частини регіонів і покращенням ситуації в енергетиці. Також позначається поліпшення інфляційних очікувань на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку та слабкого споживчого попиту.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Динаміка інфляції в Україні у 2023 році

Динаміка інфляції в Україні у 2023 році

Мінус – кількість мігрантів за кордоном далі зростає

Станом на 4 квітня статус тимчасового захисту у ЄС мають 5 млн українців.

Мігранти за кордоном адаптуються. За даними опитування ООН, збільшилася частка тих, хто працює або навчається професії, а частка безробітних і тих, хто отримує соцдопомогу, зменшилася.

Більшість українців (76%) планують повернутися, проте зростає частка тих, хто не визначився з поверненням. Основні причини неповернення: проблеми з безпекою чи окупація територій (48%) і відсутність роботи в Україні (31%).

Настрої українських біженців

Настрої українських біженців

Плюс – пожвавлення роздрібної торгівлі в Україні

У березні роздрібна торгівля пожвавилася на тлі зменшення дефіциту електроенергії та покращення споживчих настроїв. До кінця лютого 95% торгових мереж і магазинів відновили роботу. Скорочення тривалості комендантської години в березні дало змогу продовжити час роботи ТРЦ, кафе та ресторанів. У березні продажі легкових автомобілів зросли на 21% щодо лютого. Але загалом споживчий попит залишається слабким.

Мінус – посівна-2023 проходить у складних умовах

Проведення весняної посівної кампанії у 2023 році ускладнюють дефіцит кадрів, зростання витрат, а також потреба у швидкому обробітку ґрунту після кукурудзи та соняшнику (станом на початок березня не прибрано 4% площ кукурудзи).

Плюс – пожвавлення низки виробничих галузей

На тлі зниження дефіциту електроенергії та пожвавлення попиту:

  • низка металургійних підприємств збільшили завантаження потужностей, експорт напівфабрикатів і залізняку;
  • запущено нові потужності з видобутку вугілля та газу;
  • окремі виробники добрив завантажили потужності в лютому — березні до 50 — 80% на тлі початку весняної посівної (вона стартувала вже в усіх областях);
  • збільшилося виробництво борошна, підготовка до свят підтримала м’ясо перероблення. Однак сезонно уповільнилося молочне перероблення, а також виробництво олії;
  • покращилася ситуація у тваринництві.

Виробництво чорних металів в Україні

Виробництво чорних металів в Україні

Мінус – значна частина українців і досі не працюють

За опитуваннями групи «Рейтинг», частка тих, хто втратив роботу й досі не знайшов нову, зберігається на рівні 36%. Складніше знайти роботу тимчасово переміщеним особам – зокрема, не працюють 51%.

Опитування Центру Разумкова показало, що в 53% українців доходи за рік зменшилися, зросли лише в 6%. Найбільше постраждали люди похилого віку, жителі територій бойових дій і переселенці.

Основне джерело доходів — оплата праці (40% від постійної роботи, 8% від тимчасової, 3% від власного бізнесу).

Падіння доходів домогосподарств частково компенсувалося індексацією пенсій у березні.

Плюс – тривало пожвавлення на ринку праці

У березні зростання кількості резюме на сайтах із працевлаштування стабілізувалося, а кількість вакансій і далі зростала. Зрештою кількість претендентів на одну вакансію помітно знизилася, як порівняти з 2022 роком, але все ще залишається значно вищою за рівень до 24 лютого 2022 року.

Стан ринку праці в Україні у 2023 році

Стан ринку праці в Україні у 2023 році

Мінус – зростають витрати бюджету-2023

Сфера оборони та безпеки, насамперед витрати на грошові виплати військовим і підтримку Збройних сил, а також соціальні програми залишилися пріоритетними видатковими напрямками. Збільшено капітальні витрати, зокрема, через необхідність відновлення інфраструктури. Також побільшало фінансування дорожнього господарства.

Плюс – зростають податкові надходження

Доходи держбюджету без урахування грантів у березні трохи перевищили торішні, насамперед коштом податкових надходжень. Їхнє зростання значною мірою зумовлено дією інфляційно-курсових чинників, поступовим пожвавленням економічної активності, а також покращенням збору податків.

Також податкові надходження підтримали значні виплати військовим, що позначається на динаміці збору ПДФО та інших податків зі споживання.

Мінус – міжнародні резерви скорочуються

Через менші обсяги отриманого фінансування від міжнародних партнерів у лютому міжнародні резерви України знизилися до $28,9 млрд. Проте з огляду на значні суми допомоги в березні та скорочення валютних інтервенцій НБУ валові резерви за результатами березня зростуть.

Протягом першого кварталу 2023 року Україна отримала майже $11 млрд зовнішньої фінансової допомоги у вигляді грантів і позичок.

Плюс – ситуація на валютному ринку України покращується

НБУ став продавати помітно менше валюти. Здебільшого цьому сприяли покращення очікувань на тлі ситуації в енергетичному секторі, відсутність емісійного фінансування дефіциту бюджету, а також звуження дефіциту зовнішньої торгівлі.

Скорочується розрив між готівковим і офіційним курсом. Цьому сприяли калібрування валютних обмежень, створення Нацбанком нових інструментів для захисту заощаджень від курсових коливань і заходів щодо підвищення привабливості гривневих заощаджень.

Динаміка реєстрації підприємств та ФОП в Україні

Динаміка реєстрації підприємств та ФОП в Україні