Чт. Жов 3rd, 2024

Незважаючи на те що Держслужба статистики України ще не підбили підсумки обороту роздрібної торгівлі за 2022 рік, експерти ринку вже відзначають зниження цього показника через війну, пише ucsc.org.ua.

За попередніми оцінками аналітиків компанії UTG обсяг обороту роздрібної торгівлі у 2022 році впав майже на 5 п.п та у грошовому еквіваленті скоротився на 53 058 млн грн у порівнянні з показником попереднього року.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Зрозуміло, що результати діяльності роздрібних операторів залежать від загальної ситуації в країні. Причини спаду пов’язані перш за все з воєнними діями, які призводять до кризових явищ загалом в економіці України та спаду роздрібної торгівлі зокрема», — підкреслює Костянтин Олійник, керівник Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.

Згідно його висновків, у 2022 році роздрібна торгівля зіткнулася з цілою купою негативних наслідків. Перш за все це масовий відтік населення за кордон, який призвів до значного скорочення попиту у країні. Також через повністю або частково знищені ТРЦ в результаті обстрілів, багато операторів були вимушені зробити релокацію зі сходу на захід. Це спровокувало колапс РТО в регіонах бойових дій та його приріст у спокійних областях західної України. По третє — міграція забезпечених жителів Києва, Харкова та Дніпра до більш безпечних регіонів показала невідповідність попиту та пропозиції брендів, які є у наявності на західній Україні.

До того ж, у 2022 році спостерігалось падіння добробуту громадян на тлі значного зростання доходів у військових. Що призвело до адаптації споживчих переваг. Але непередбачуваність завтрашнього дня так чи інакше призвела до відмови від дорогих покупок (квартир, автомобілей, ремонтів, закупівлі меблів та побутової техніки), неможливості подорожей.

В той же час є і позитивні для ритейлу моменти. Наприклад, стрімка евакуація жителів у зимову пору року з обмеженим набором теплих речей призвела до вимушеної закупівлі легшого одягу та взуття. Також стрімка девальвація гривні та інфляція призвели до масового викупу залишків товарів зі складських запасів до переоцінки. Окрім цього  спостерігався ажіотажний попит на незвичні товари: ліхтарі, сонячні панелі, зарядні станції, генератори, буржуйки, радіатори, акумулятори та інше.

Враховуючи все вищесказане, експерт прогнозує подальшу оптимізацію торгових мереж та кількості діючих магазинів, що буде виражатися в зосередженні операторів виключно на прибуткових об’єктах та закритті збиткових. Окрім цього, за даними аналітиків, через відсутність фінансування для розвитку, продовжуватиметься тенденція уповільнення експансії мережевих операторів та перенесення ризиків на девелопера.