Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Дефіцит на препарати спостерігався лише в перший місяць повномасштабного вторгнення через логістичну нестабільність та понаднормову кількість куплених ліків у перші дні війни. Також, ті, хто мали хронічні проблеми зі здоров’ям, купували ліки із великим запасом, тим самим створюючи дефіцит. 

В перші місяці війни в портфелі переважала покупка українських препаратів, бо вони були в наявності, а імпортні ліки не могли доставити у повному обсязі, також українські аналоги мають нижчу вартість. Але від травня ситуація почала стабілізуватись. 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Зараз, порівнюючи кількість імпортних та українських препаратів, спостерігається зростання покупок медикаментів вітчизняного виробника на 5%. Українці все активніше підтримують вітчизняного виробника і тенденція постійно зростає. Це гарний показник.” – розповів Комерційний директор мережі Аптека Доброго Дня Костянтин Холявчук.

Статистика фармацевтичного ринку від Фармапогляд 2023

Попит на медикаменти змінювався, виходячи з рівня загострення війни, масових новин, що турбували найбільше, а також від окупації та деокупації територій України.

Люди з хронічними хворобами серця купували медикаменти понаднормово вже від перших годин вторгнення. В лютому та березні проданих препаратів для серця було на 13% більше, ніж в січні 2022-го. Аналогічна ситуація була і з гормональними препаратами, +20% у лютому, порівняно з січнем.

Внутрішня статистика Аптека Доброго Дня

Ті, хто мають діабет, купували ліки усіма можливими способами. У списках волонтерів на пошук ліків, інсулін був найпершим. В березні піковий показник склав +25%, порівняно з січнем.

Внутрішня статистика Аптека Доброго Дня

Хвиля новин про ядерний удар активно пронеслась українським інформаційним простором у період з липня до жовтня 2022 року. Основна порада експертів: “Вживати калій йодид після офіційного оповіщення про загрозу викиду та потребу у проведенні йодної профілактики”. Отож, українці масово почали купувати всі йодовмісні ліки, підвищивши попит на продукцію в 3 рази у серпні, порівняно з липнем. Це був рекордний спалах з часів Чорнобильської катастрофи.

Внутрішня статистика Аптека Доброго Дня

В період з 24 лютого до кінця березня українці не купували ліки онлайн. На це вплинули проблеми із наявністю доставки кур’єром, відсутність світла в тих регіонах, де були активні бойові дії. Також, клієнти тоді не були впевнені, чи будуть аптеки працювати і далі, чи зможуть вони забрати ліки, замовлені на сайті, тому купували офлайн у відкритих аптеках.

Тенденція покупок онлайн на сайті аптеки чи партнерських сайтах почала рости вже з травня, а у вересні повернулась до довоєнних показників. 

Тож сучасне діджитальне покоління продовжує робити покупки онлайн та замовляти доставку ліків додому. Проте, доля тих, хто звик отримувати очну консультацію фармацевтів в аптеці, як і раніше залишається значно вищою. Тому про тотальний фармацевтичний перехід в онлайн говорити зарано.

Внутрішня статистика Аптека Доброго Дня

Фармацевтичний ринок України від початку війни на рівні з об’єктами критичної інфраструктури ні на день не припинив роботу. 

Від вересня український фармацевтичний бізнес повністю налаштувався на довоєнний ритм. Там, де були порушення через військові дії не лишились і сліду, бо бізнес оновився і далі продовжує рухатись, розвивати сервіси, відкривати нові точки.

За останні 12 місяців Аптека Доброго Дня реставрувала та перевідкрила аптеки в Ірпені, Бучі, Дніпрі та Харкові.

Буча. Реставрована Аптека Доброго Дня

Компанія і далі відкриває нові аптеки у різних містах України. В Києві вже в березні відкриються двері 5 нових аптек:

  • просп. Степана Бандери, 15-А ТЦ АШАН
  • вул. Берковецька, 6 Ашан
  • вул. Гната Хоткевича, 1-Б АШАН ТРЦ Проспект
  • вул. Урлівська 2
  • вул. Б. Хмельницького 33/34