Чт. Тра 16th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

“Протоколи безпеки”,  – так чимало міжнародних ритейлерів пояснюють свою відмову працювати в Україні станом на початок 2023 року. У цей же час їх не менш шановні у світі конкуренти, – також міжнародні гіганти, – обирають шлях хоробрих і продовжують підтримувати українців, працюють і дбають про споживачів попри складні умови: LPP, KFC, JYSK, McDonald’s та багато інших. Хто зі світових ритейлерів демонструє нерішучість і вичікує “кращих часів” для повернення до роботи в Україні, – в огляді RAU.

Inditex (Zara, Pull&Bear, Bershka, Zara Home, Stradivarius, Missimo Dutti, Oysho)

Загальна кількість магазинів під управлінням Inditex Group під кінець року досягла майже 6500 із розташуванням майже у 100 країнах світу. Компанія часто звітує про сталий розвиток та іншу діяльність у світі, проте українську тему зазвичай обходить стороною. Єдине повідомлення від іспанського ритейлера для українців датується ще березнем 2022-го. У ньому Inditex двічі називає війну та російську агресією “цією ситуацією”, а замість дій або хоча б слів підтримки обирає мовчання.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

“Ми уважно стежимо за ситуацією в Україні. Нашим пріоритетом є захист наших працівників та їхніх сімей. Ми підтримуємо усіх, хто постраждав від цієї ситуації. Тимчасово онлайн-замовлення будуть недоступні, а стаціонарні магазини залишаються зачиненими”, – говориться в повідомленні на сайті Zara Україна. З того часу ніяких офіційних повідомлень від групи не надходило.

Inditex

IKEA

До повномасштабного вторгнення в Україні працював лише один магазин IKEA – в столичному ТРЦ Blockbuster Mall, проте в ТРЦ Respublika Park можна було зустріти вивіску біля Сільпо, яка чітко давала зрозуміти, що тут невдовзі відкриється ще один магазин шведського гіганта. Через війну поки не склалося. В серпні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вирішив докласти зусиль до відновлення діяльності шведів в Україні і закликав IKEA “до активного вивчення та відновлення роботи в Україні”.

“Наприклад, Scania Group вже збільшує ділову активність. Інші повинні наслідувати цей приклад. Час повертатися!”, – написав міністр у Twitter. В жовтні ритейлер відреагував. “Руйнівна війна в Україні суттєво вплинула на безпеку мільйонів людей та їхніх домівок по всій країні. Ми в ІКЕА прагнемо допомогти їм створити краще повсякденне життя, і це стосується не тільки облаштування помешкання. Компанія наразі виділила 1,7 млн євро для підтримки понад 35 000 людей в Україні”, – розповіли в пресслужбі мережі. Про повернення до роботи в Україні мова поки не йде.

H&M

До війни в Україні працювало дев’ять магазинів шведського бренду H&M, наразі вони всі закриті. “Шановні відвідувачі, здоров’я та безпека наших клієнтів та працівників є нашим головним пріоритетом. Сьогодні всі магазини H&M на всій території України зачинено. Бережіть себе та близьких! Слава Україні!”, – відзвітував ритейлер вже 24 лютого. Пройде всього тиждень і компанія покине ринок рф. З того часу H&M зробив ще кілька заяв для української аудиторії – про пожертви у розмірі понад 1,5 млн євро на зростаючі гуманітарні потреби в Україні, – проте повертатися до роботи в країні поки не поспішає.

Bork

Російський ритейлер побутової техніки Bork ймовірно останній, хто з країни-агресора виходив на український ринок. Побутову техніку преміум-класу представили 8 грудня 2021-го на першому поверсі київського ТРЦ Ocean Plaza в галереї площею 250 кв. м. У найближчі роки Bork планував відкрити ще кілька магазинів, а також запустити інтернет-магазин на території України, проте наразі торгово-розважальний центр не подає його у списках тих, хто повернувся до роботи. Жодних повідомлень ритейлер не робив.

Зазначимо, що компанія «Технопарк» у 2001 році мала мережу (понад 100) власних магазинів побутової електроніки в Москві та регіонах росії. Аналіз профільного ринку привів власників мережі до рішення про розробку та просування окремого нішевого бренду. Для цього в Німеччині того ж року була створена компанія Bork Elektronik GmbH, яка має права на товарний знак Bork.

Claudie Pierlot

Перший монобрендовий магазин преміального французького бренду жіночого одягу Claudie Pierlot вийшов на український ринок незадовго до початку пандемії Covid-19 – у 2019 році. Він зайняв площу 60 кв. м на першому поверсі столичного ТРЦ Gulliver. Тоді ж було одразу анонсовано відкриття й другого Claudie Pierlot в Україні – у ТРЦ Ocean Plaza. У магазинах представили лінію жіночого одягу, взуття та аксесуарів сегмента affordable luxury – як для повсякденного життя, вечірки чи торжества, так і більш спортивні варіанти.

Коли точно вони припинили свою роботу – невідомо, проте сайт торгово-розважального центру на Спортивній площі усе ще видає повідомлення “Нажаль цей магазин не перебуває більше в ТРЦ Gulliver”.

Supreme Spain

Потерпів невдачу також перший в країні монобрендовий бутік Supreme Spain, який у 2019 році розмістився на другому поверсі столичного ТРЦ Ocean Plaza. Асортимент іспанського бренду складався в основному з молодіжного вуличного одягу: футболок, аксесуарів і худі в середньому ціновому сегменті. Незабаром анонсували відкриття ще однієї торгової точки острівного формату бренду – в столичному ЦУМ, проте й там наразі бренд вже відсутній. В Україну Supreme Spain був виведений за франшизою українським підприємцем, ім’я якого не називалося.

Miss Sixty

Італійський fashion-бренд Miss Sixty вивела на український ринок у 2020-му компанія Zeebra (мережі з продажу товарів для дому Butlers і косметики Glossip). Перший магазин Miss Sixty відкрився в столичному ТРЦ Ocean Plaza і пропонував жіночий, переважно джинсовий, одяг, орієнтований на дівчат і молодих жінок. Наразі офлайн-магазин не працює, як і його український офіційний сайт.

Balmain

Магазин французького дому високої моди Balmain в Україні відкрила компанія Symbol, яка також реалізує такі бренди, як MaxMara, Tom Ford, Valentino та інші. Згідно з даними на офіційному сайті компанії, торговий об’єкт знаходився у Дніпрі на бул. Катеринославський, 1 в МФК Cascade Plaza. У ньому можна було знайти жіночий і чолові одяг, взуття, аксесуари, а також фірмову косметику. Наразі “магазин тимчасово закрито”.