Чт. Тра 2nd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Облаштування торгових центрів генераторами, зміни в пулах орендарів, завод на місці ТРЦ, дані по торговельній нерухомості, яку побудували у 2022 році, та інші новини комерційної нерухомості України.

Столичні ТРЦ повідомляють про встановлення потужних генераторів

Про це RAU розповіли в ТРЦ Караван Outlet, Respublika Park, Cosmo Multimall, а також компанії Arricano. В київському Караван на вул. Лугова, 12, встановлено чотири потужні генератори, що повністю забезпечать робочі потреби орендарів та безперебійну роботу ТРЦ. Підключення дніпровського ТРЦ Караван, розташованого на вул. Нижньодніпровська 17, до генераторів завершили 7 січня.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Торговельно-розважальний центр Respublika Park працює без перебоїв щодня з 10:00 до 21:00, а якірні орендарів – Сільпо і Multiplex – до 22.00. В столичному ТРЦ Cosmo Multimall до генераторів під’єднані шопінг-галерея на усіх поверхах, розважальні зони: льодова арена Fifty Ice, боулінг AstroBowling, кінотеатр Kinoman, парк розваг Дитяча планета, контактний зоопарк Звірополіс та гіпермаркет Ultramarket. Також не зважаючи на відключення світла, працюють кафе та ресторани.

Щодо компанії Arricano, то керуюча компанія та девелопер торговельно-розважальних центрів Проспект, РайON у Києві, City Mall у Запоріжжі та Сонячна галерея у Кривому розі, вже встановила потужні генератори у всіх своїх ТРЦ. Зокрема, у столичному ТРЦ РайON компанія облаштувала безкоштовну локацію для сімейного дозвілля на період шкільних канікул. З 5 по 28 січня всі охочі можуть пограти у пізнавальні настільні ігри та повеселитися за дитячими ігровими автоматами.

У вінницькому ТРЦ Sky Park змінився пул орендарів

В рамках ротації торговельно-розважальний центр залучив двох нових орендарів: магазин EVA у новому форматі площею 275 кв. м та MrScrubber площею 50 кв. м. Вакантність у ТРЦ зберігається на довоєнному рівні – не більше 1%.

“Вінничани призвичаїлися до суворих реалій війни та проблем з постачання електроенергії і радо відвідують святкові розпродажі та спеціальні маркетингові заходи, які проводить ТРЦ. Середньомісячна відвідуваність знизилась всього на 5,5% у порівняні з 2021 роком. При цьому трафік став більш цільовим, у орендарів зросла конверсія”, – розповіли в ТРЦ Sky Park.

Власник БФК Gulliver може втратити свої активи

Компанії, що управляють БФК Gulliver, мережею магазинів Eldorado й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками. Вони можуть втратити застави. Про це розповіли чотири співрозмовники Forbes Україна на ринку комерційної нерухомості та в Ощадбанк й Укрексімбанк, які кредитували бізнесмена. “Держбанки наразі вирішують, що робити з кредитами. Варіанти – стягувати заставу, продавати права вимоги за кредитами або домовлятися про чергову реструктуризацію”, – пише видання.

Кредити компаній Віктора Поліщука в держбанках уже вдруге стають проблемними. Бізнесмен реструктуризував борги Eldorado перед Ощадбанк у 2018-му, та ТРЦ Gulliver – перед Ощадбанк та Укрексімбанк у 2020-му. Третій позичальник – компанія РЛЦ, яка керує складським бізнесом Поліщука – трьома логістичними комплексами в Київській та Одеській областях загальною площею понад 260 000 кв. м. Її також кредитував Ощадбанк. Наразі за боргами ще не ухвалили остаточного рішення. Укрексімбанк розглядає можливість продати свою частку в кредиті під ТРЦ Gulliver, тоді як Ощадбанк не виключає стягнення активів.

На місті ТРЦ Екватор у Черкасах збудують завод

На частині колишнього торговельного центру Екватор, що в Черкасах, планують збудувати завод. Відповідні містобудівні дозволи отримали власники приміщення. У містобудівних умовах зазначено, що земельна ділянка, на якій розташоване будівництво, потрапляє в санітарну зону АЗС і хімічного підприємства.

ТРЦ Екватор раніше належав ТОВ «Мега Мол Інвест», яке входило до холдингу Ритейл Груп, і разом із земельною ділянкою 15,9 га перебував у заставі ВТБ банку. У жовтні 2019 року залогове майно продали на аукціоні ProZorro.Продажі. Його придбало ТОВ «Молл-центр» за 70 млн грн. У жовтні 2020 року повідомлялося, що ТОВ «Молл-центр» планує відкрити на місці Екватора торговельно-розважальний центр Cherkasy Mall. ТРЦ Екватор збудували у 2008 році, а остаточно закрили у 2013 році.

Новим якірним орендарем київського ТРЦ Rive Gauche стане Fly Kids площею 3000 кв. м

Новий сімейно-розважальний комплекс Fly Kids площею 3000 кв. м почне роботу на початку 2023 року і стане найсучаснішим у мережі. За словами власника компанії Дмитра Барановського, Fly Kids у Rive Gauche розрахований на високоякісний відпочинок та дозвілля для усієї родини. Тут знайдуть для себе цікаві заняття усі члени родини, навіть дорослі. Але, звичайно ж і перш за все, він буде насичений інтерактивними атракціонами ігрової зони для дітей будь-якого віку.

“Комплекс буде суттєво відрізнятися від інших своїми ексклюзивними атракціонами, інтер’єром, рестораном з європейською кухнею”, – підкреслив Дмитро Барановський.

У сумському ТРЦ Мануфактура відкрився коворкінг

23 грудня відбувся тестовий запуск Ц.Коворкінгу в ТРЦ Мануфактура у Сумах. Простір розміром 300 кв. м забезпечений безперебійним живленням та постійним інтернетом. Коворкінг розташований на місці зачиненого магазину Ostin на першому поверсі торговельного центру. Простір має 30 облаштованих робочих місць, кількість яких планується збільшувати. Вартість одного робочого дня складає 125 грн. Окрім робочих місць є куточки для відпочинку та кілька кімнат для переговорів.

В Україні у 2022 році побудовано майже 295 000 кв. м торговельної нерухомості

За даними Держстату, у січні-вересні 2022 року в Україні було введено в експлуатацію 1,6 мільйона кв. м нежитлової нерухомості. З них 294 805 кв. м торговельної нерухомості, 469 152 кв. м промислових об’єктів і складів, 108 312 кв. м готелів і ресторанів та 131 996 кв. м офісних будівель.

У трійку регіонів за найбільшими обсягами введеної нежитлової нерухомості входять Київ (350 627 кв. м), Київська (312 826 кв. м) і Львівська (159 398 кв. м) області.