Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Ізраїльське кафе Avi від Алекса Купера, ресторан-фортеця Boho Yosai, кав’ярня у стилістиці Гаррі Поттера, перша книгарня-кав’ярня від Vivat, 100-й Dоner Маркет, нові заклади від Чорноморка, Мама Манана та інші місця, які з’явилися в Києві протягом осені попри війну.

В складні часи їжа стає простішою, а люди менш вибагливими. Такого висновку дійшла директор аналітичного центру Ресторани України Ольга Насонова. “Коли я писала, що шаурма буде рулити на київському ринку, я і не думала, що її буде так багато. Скільки ж можна тієї шаурми пхати людям? Навіть по районах бачу, як відкриваються шаурмічні, та одразу з генераторами. Але головний лідер київського ресторанного ринку зараз не шаурма. Це кава та хліб. Стільки працюючих кав’ярень в Києві не було ніколи. Відкриваються кіоски з кавою, концептуальні кав’ярні, кавові апарати стоять на заправках, в супермаркетах, у маленьких домашніх магазинчиках, у зоомагазинах та перукарнях. Каву можна випити зі світлом, без світла, взяти в чашку або залити в термос”, – написала у себе в Facebook вона. Проте в столиці відкриваються не лише кав’ярні. Редакції The Village, БЖ та PostEat проаналізували, які заклади харчування та відпочинку почали працювати в Києві за осінь. RAU обрала серед них найцікавіші (і ті, що продають шаурму, також).

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Нові заклади осені: які ресторани та кафе відкрилися у Києві восени 2022-го

Avi

Адреса: вул. Велика Васильківська, 24

15 листопада в столиці відкрилося ізраїльське кафе Avi від команди Алекса Купера. Двоповерхове приміщення розмістилося на Великій Васильківській, 24 на місці ресторану Follower. В меню пропонують шість видів шаурми, тарілки з хумусом, салати та мезе. У карті напоїв – крафтове пиво, чай, кава, лимонади та коктейлі у пляшках. Заклад назвали на честь Авраама, біблійного родоначальника євреїв. Найближчим часом Avi анонсували відкриття ще на трьох локаціях: на вул. Князів Острозьких, 8 (корнер на Kyiv Food Market), Бульварно-Кудрявській, 2 Б, і на Басейній, 5 А.

Vivat

Адреса: вул. Сагайдачного, 8

Видавництво Vivat відкрило на Подолі свою першу книгарню-кав’ярню в Києві. У книгарні можна як перекусити та випити кави, так і придбати книги видавництва, пограти в настільну гру «Букмем» або переглянути мистецьку виставку. Наразі в ньому представлена експозиція «Українська культура – щит нашої свободи» з роботами художників-ілюстраторів, які створили після 24 лютого.

Boho Yosai

Адреса: вул. Мазепи, 1

Біля Арсенальної площі відкрився триповерховий ресторан з караоке Boho Yosai. Заклад розташований у старовинній цитаделі ХІХ століття. Елементи інтер’єру прикрасили зображеннями змій. На третьому поверсі, який починає працювати з 18 години, проводять концерти, презентації, спектаклі та стендапи. Цей простір стилізували під джунглі: на стелі розмістили екзотичні рослини, а на стінах – інсталяції диких тварин. В меню можна знайти рамен із м’ясом страуса, гребінець з пюре едамаме, коктейлі під назвами – Hentai Margaret і Shibari Martini. Заклад став другим у мережі Boho у Києві, що в перекладі з японської мови означає «фортеця».

Мама Манана

Адреса: проспект Героїв Сталінграда, 14 Г

Мережа ресторанів грузинської кухні Мама Манана відкрила новий заклад на Оболонській набережній. Він став восьмим об’єктом мережі в Україні та шостим у Києві.  В меню пропонують класичні грузинські страви, зокрема 15 видів хачапурі з дев’яти регіонів Грузії, а також хінкалі, шашлик, салати, закуски, супи й десерти.

China Town

Адреса: вул. Велика Васильківська, 34

China Town – ще один новий заклад власників мережі Мама Манана. Ресторан азійської кухні став перезапуском індійського кафе Delhi Delhi. В новому форматі залишили найпопулярніші позиції з індійського меню, але додали й китайські страви, наприклад, курчати в кисло-солодкому соусі й дімсамів.

Espresso Patronum

Адреса: Оболонський проспект, 1

Кав’ярню Espresso Patronum в стилістиці роману про Гаррі Поттера відкрили на Оболоні. Інтер’єр кав’ярні повністю тематичний, тут є багато відомих деталей з роману: чарівна паличка Гаррі, книжка, що кусається, смугастий шарф, відома лампа й мітла. В Espresso Patronum пропонують каву, десерти й книги про Гаррі Поттера українською. Також тут раді гостям із тваринами.

Chiba Sushi & More

Адреса: вул. Предславинська, 42

Суші-ресторан Chiba Sushi & More — це новий проєкт з азійським концептом та європейськими сніданками від засновників мережі Par Bar. В інтер’єрі закладу використані мармур, скам’янілості різних сортів дерев, камінь, дерево, шкіра. Над стелею створено світлову інсталяцію у вигляді зграї риб. Ресторан, який почав роботу 14 листопада, отримав назву на честь японського міста Тіба.

Dоner Маркет

Адреса: проспект Правди, 47, ТРЦ Retroville

МХП відкрив 100-й заклад мережі вуличної їжі Dоner Маркет, де роблять шаурму та донери. Перша точка бренду була відкрита в Києві у вересні 2020 року. Зараз заклади мережі працюють у різних населених пунктах 15 областей України.

Чорноморка

Адреса: Русанівська набережна, 10

Мережа гастролавок Чорноморка продовжує масштабуватися. 14 жовтня новий заклад мережі почав роботу на Русанівці. Чорноморка працює у форматі магазину й ресторану, де можна купити в сирому вигляді власний улов закладу з Чорного моря, а також імпортні морепродукти. Компанія заснована у 2013 році в Києві, поставляє рибу й морепродукти в ресторани та великі маркети Києва, а також в інші міста України та Європи. Навесні Чорноморка відкрила перші заклади в Румунії та Молдові.

Tintin

Адреса: вул. Велика Житомирська, 21 А

У Сквері інтелігентів почала роботу в тестовому режимі літературна кав’ярня Tintin. Її присвятили Тінтіну – головному персонажу коміксів бельгійського художника Ерже. Власники закладу – українське видавництво Pinzel, правовласник бренду Tenten в Україні й міжнародна корпорація Tintinimaginatio. В меню пропонують кавову карту, круасани й торти.

Orang + Utan

Адреса: вул. Басейна, 17

Заклад вегетаріанської кухні Orang+Utan став вже п’ятим у мережі. Він розмістився навпроти ТРЦ Gulliver на вул. Басейній. На стінах “орангутана” виклали білу плитку, яку підсвітили зеленим освітленням та додали зелені. У меню подають винятково вегетаріанські та веганські страви: бургери з рослинним м’ясом, сендвічі з сейтаном, шаурму з веганським кебабом та інше.

Sunshine Cafe на Почайній в Києві

Адреса: просп. Бандери, 26 В

Соціальне кафе-пекарня Sunshine Cafe – це перший заклад у столиці, де працюють люди з інтелектуальними порушеннями та синдромом Дауна. Запустила проєкт керівниця ГО «Сонячні люди» Аліна Живаго, яка має дочку із синдромом Дауна. У закладі працюють піцейола, пекарі й бариста. Відвідувачі можуть бачити процес роботи на відкритій кухні. У меню кафе – 14 видів піци. Частину хліба передаватимуть малозабезпеченим людям, теробороні й ЗСУ. Також доступна доставка.

Львівські круасани

Адреса: вул. Самійла Кішки, 8

4 жовтня мережа Lviv Croissants відкрила свій найбільший заклад – площею 260 кв. м. Він розмістився в одній будівлі зі SportLife, до басейну якого встановили велике вікно, яке дозволяє відвідувачам спостерігати за змаганнями просто з-за столика. Дизайн закладу поєднує loft з деревиною, зеленню та яскравими елементами у декорі. Для зручності клієнтів додали термінал самообслуговування, а також Wine Stories, в яких можна придбати ігристе, сидр та вино.

Марко

Адреса: вул. Софіївська, 19

Марко – це кафе на вул. Софіївська, 19 в готелі Sophia Hotel Kyiv, яке запустив ресторатор Сашко Боровський (Дилетант, Дублер). Назва закладу відсилає до життя та творчості Марко Вовчок, яка певний час жила в Києві, і є «символом незалежного, прогресивного, відкритого світу, якою й була письменниця». Кухню закладу описують як об’єднання трьох напрямів: «Чікен Київ» (страви, що стали візитівкою міста), «респект» (переосмислення кулінарних традицій), а також «міжкультурні запозичення». Сніданки можна замовити протягом дня, обрати із запропонованих або «створити самому».