Ср. Тра 15th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Попри продовження війни, більшість учасників опитування оцінили стан фінансового сектору України як задовільний. Більш ніж половина респондентів сказали про погіршення стану справ у фінсекторі за півроку і очікують продовження негативних тенденцій у наступні шість місяців. Проте помітно скоротилася частка тих, хто негативно оцінив минулі та майбутні зміни у секторі. Оцінки рівня загального ризику залишалися високими, хоч і пом’якшилися з травня. Респонденти надалі наголошують на стійкості сектора до значних негативних подій, а загалом схильність фінансових установ до ризику не змінилася, пише The page.

Про це йдеться у звіті НБУ за підсумками опитування керівників організацій фінсектора, проведеного наприкінці листопада.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Найважливіші новини для фінсектора у грудні

У перші дні грудня з’явилися новини, які могли б скоригувати думку учасників опитування НБУ:

  • більшість системних банків не викликають занепокоєння. Докапіталізації потребуватимуть насамперед ті банки, чия бізнес-модель була недостатньо стійкою і життєздатною, заявив голова НБУ Андрій Пишний;
  • фіксований курс повинен зберігатися, доки підстав для повернення до плаваючого курсу, вважає Пишний;
  • НБУ на тижні з 28 листопада по 2 грудня купив на міжбанківському валютному ринку $6 млн і продав $569 млн. Негативне сальдо інтервенцій становило $563 млн проти $402 млн попереднього тижня (+40%);
  • Міністерство економіки вимушено повернулося до попереднього прогнозу падіння реального ВВП у поточному році на 32–33,5% через російські атаки на енергетичну інфраструктуру;
  • станом на 1 листопада частка непрацюючих кредитів у банках становила 35,6% порівняно з 33,6% на 1 жовтня;
  • дефіцит держбюджету в листопаді знову зріс — до 170 млрд грн зі 143,4 млрд грн місяцем раніше.

Поточна оцінка стану фінансового сектору України

Поточна оцінка стану фінансового сектору України

Головні ризики для фінансового сектору України

Як і пів року тому, топменеджери вважають війну з Росією джерелом найвищого ризику. Також високі ризики для фінансового сектора визначає інфляцію, рівень економічної активності та динаміка обмінного курсу. У п’ятірці найбільш вагомих традиційно залишився ризик шахрайства та кібернетичних загроз.

У листопаді респонденти дещо покращили оцінки поточного стану фінансового сектора порівняно з травнем. Частка тих, хто оцінив його стан як поганий чи дуже поганий, із травня знизилася на 12 в. п. до 17%. Три чверті респондентів оцінили поточний стан сектора як задовільний.

Більшість опитаних відзначили погіршення стану фінансового сектора за останні шість місяців. Проте частка респондентів, які заявили про погіршення, знизилася порівняно з травнем 17 в. п. до 72%. Кожен четвертий керівник вважає, що стан фінсектору не змінився.

Частка респондентів, які чекають на погіршення стану фінсектора в наступні пів року, скоротилася майже вдвічі, до половини опитаних. Ще 43% не очікують змін.

В умовах повномасштабної війни, що триває, абсолютна більшість респондентів, як і раніше, вважають, що загальний рівень ризику у фінансовому секторі високий або дуже високий.

Як змінився стан фінансового сектору України

Як змінився стан фінансового сектору України

Оцінки стійкості фінансового сектора України

Попри високі ризики та негативні очікування розвитку фінансового сектора в майбутньому, віра в його стійкість міцна. За пів року зросла частка респондентів, які оцінили стійкість фінансового сектора до значних негативних подій як високу чи дуже високу. Частка опитаних, які оцінили стійкість сектора як низьку чи дуже низьку, помітно зменшилася. В результаті загальний баланс відповідей виявився рекордно високим з початку проведення подібних опитувань у травні 2018 року.

Загалом схильність фінустанов до ризику за останні пів року не змінилася після травневого зниження. Про це заявили близько половини респондентів. Думки інших розділилися навпіл: частина підвищили ризик-апетит, інші знизили схильність до ризиків.

Довідка

У звіті НБУ подано оцінки респондентами стану фінансового сектору України за минулі шість місяців та очікувань на наступні шість місяців. Опитування проводилось з 10 по 24 листопада. Участь у ньому взяли керівники 22 банків, 11 страховиків та трьох інвестиційних компаній. Підсумкові результати не коригувалися з урахуванням розміру банку/компанії чи їх частки над ринком – всі відповіді вважалися рівноцінними.

Подібні опитування проводяться щорічно у травні та листопаді.