Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Під час підготовки проєкту держбюджету-2023 до другого читання в Мінфіні зменшили прогноз інфляції на кінець наступного року з 30% до 28%. Ці цифри досить орієнтовні, оскільки в економіці зазирнути на рік уперед неможливо навіть за стабільної ситуації, пише The page.

Згідно з чинним законодавством, за рівнем інфляції в Україні має наглядати Нацбанк. Він встановлює її цільовий рівень (зараз це 5% плюс-мінус 1 в.п.) і прагне наблизити поточну картину до бажаної.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Щоб розуміти, що відбувається з інфляцією та які перспективи, у НБУ щокварталу випускають аналітичні інфляційні звіти. Останній за часом такий звіт з’явився днями. Його дані відображають ситуацію, яка була в Україні станом на 19 жовтня.

Що буде з інфляцією в Україні до кінця 2022 року

У 2022 році інфляція (індекс споживчих цін, ІСЦ) прискориться до 30% у річному вимірі (у вересні вона була 24,6%). У НБУ такий рівень називають досить помірним з огляду на виклики війни та рекордні за кілька десятиліть світові темпи зростання цін.

Динаміка інфляції

Динаміка інфляції

Основними чинниками прискорення інфляції залишатимуться прямі й непрямі наслідки війни:

  • руйнування виробництв;
  • порушення господарських зв’язків і пов’язане із цим скорочення пропозиції товарів і послуг;
  • збільшення витрат бізнесу тощо.

Наступного року інфляція очікується на рівні приблизно 21%, а 2024 року – нижче за 10%. Цьому сприятимуть:

  • поступове налагодження логістики та виробництва;
  • уповільнення світової інфляції;
  • збереження облікової ставки на високому рівні;
  • відмова від емісійного фінансування дефіциту бюджету наступного року.

Відчутнішому зниженню інфляції перешкоджатимуть наслідки війни та високі темпи зростання адміністративних цін. У результаті повернення інфляції до мети НБУ 5% очікується лише у 2025 році.

Які чинники впливають на економіку України у 2022 році

Головними причинами спаду економіки цього року є:

  • скорочення внутрішнього попиту;
  • порушення логістики;
  • значні втрати робочої сили та виробничого потенціалу.

Відновленню економічної активності сприяють:

  • звільнення окупованих земель;
  • пристосування бізнесу до роботи за умов війни;
  • запуск «зернового коридору» наприкінці липня.

Компоненти ціни на бензин

Компоненти ціни на бензин

За прогнозом НБУ, економіка повернеться до зростання наступного року завдяки очікуваному зниженню ризиків безпеки, пожвавленню споживчого попиту та інвестиційної діяльності на тлі налагодження виробничих і логістичних процесів та збереження значних фіскальних стимулів. Але наслідки війни стримуватимуть відновлення, тож у 2023 – 2024 роках темпи зростання ВВП становитимуть приблизно 4 – 5% на рік.

Ринок праці в Україні в жовтні

Ситуація на ринку праці стабілізувалася, але залишається складною, йдеться у звіті НБУ. Кількість резюме на одну вакансію зменшилася, але все ще значно перевищує торішні показники. Безробіття цього року становитиме майже 30%.

Відновлення економіки призведе до пожвавлення попиту на робочу силу та зниження рівня безробіття. Однак воно залишатиметься вищим за свій природний рівень через втрати економіки та поглиблення диспропорцій, пов’язаних із війною.

Номінальні зарплати цього року знизяться на 12 – 13%, а реальні (через інфляцію) – на чверть з огляду на зниження фінансової стійкості підприємств і значну конкуренцію між претендентами на роботу.

Через збереження дефіциту кваліфікованої робочої сили в окремих секторах і значних диспропорцій на ринку праці номінальні зарплати наступного року зростуть майже на третину й перевищать довоєнний рівень, а 2024 року – ще на 28%. Однак підвищення зарплат у реальному вимірі буде досить повільним з огляду на високу інфляцію.

На яких припущеннях базується Інфляційний звіт НБУ

Ключовим припущенням для базового інфляційного прогнозу є суттєве зниження ризиків безпеки із середини 2023 року завдяки успішним діям української армії. У прогноз також закладено припущення про збереження активної міжнародної фінансової підтримки в наступні роки та укладання нової програми з МВФ.

Обсяги врожаю у 2022 році

Обсяги врожаю у 2022 році

Цей прогноз не враховує можливу швидку реалізацію плану відновлення України з відповідним надходженням іноземних інвестицій і значними обсягами офіційного фінансування. Його реалізація може прискорити економічне зростання до двозначного рівня, а також сприяти швидшому поверненню інфляції до мети НБУ 5%.

Є ще й альтернативний (песимістичний) сценарій прогнозу. Він припускає, що за умови збереження високих ризиків безпеки до середини 2024 року економіка у 2023 році зросте лише на 2%, а інфляція довше відхилятиметься від мети НБУ. Наступного року вона уповільниться сильніше проти базового прогнозу (до 13,4%) через пригнічений споживчий попит і продовження мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги. Однак у 2024 році різко прискориться через суттєве збільшення адміністративних цін після завершення мораторію.