Сб. Тра 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Сьогодні, 25 жовтня, Федеральний уряд ФРН та Єврокомісія (ЄК) проводять у Берліні експертну конференцію з пошуку рішення для відновлення України, повідомляє The page.

Напередодні президент ЄК Урсула фон дер Ляйєн та канцлер Олаф Шольц опублікували статтю у впливовій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, в якій заявили, що це «завдання поколінь, яке має розпочатися зараз».

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Чому європейські лідери закликають допомагати відновленню України

Вони бачать спільне майбутнє об’єднаної Європи у відновленні України. «Форма реконструкції визначить, якою країною буде Україна в майбутньому. Правова держава із сильними інститутами? Гнучка та сучасна економіка? Яскрава демократія, що належить Європі?«, – запитують дер Ляйєн та Шольц.

«Що ми можемо разом з нашими українськими партнерами витягти з минулого досвіду реконструкції? Як можна організувати та профінансувати такий величезний довгостроковий проект? Які структури важливі для забезпечення необхідної прозорості та обов’язкової довіри інвесторів? Ось деякі з питань, які ми хочемо обговорити з експертами, представниками Європи, G7, G20, міжнародних організацій, громадянського суспільства та особливо України.»

Канцлер і президент наголошують, що готовність допомогти завжди тим більша, чим ясніше і зрозуміліше те, як використовуються гроші. «Ми хочемо закласти основи інклюзивної донорської платформи, яка координує процес негайного відновлення зруйнованої інфраструктури та довгострокової реконструкції. Щодо прозорості та ефективності, аудиту та моніторингу проектів повинні застосовуватися найвищі стандарти», – упевнені дер Ляйєн та Шольц.

Урсула фон дер Ляйєн та Олаф Шольц

Урсула фон дер Ляйєн та Олаф Шольц

«Підтримувати Україну – не лише правильно, а й у наших інтересах: Україна не лише бореться за свої суверенітет та територіальну цілісність, а й чинить опір спробам Путіна застосувати силу для переміщення кордонів та посіяти хаос у сусідніх країнах. Україна також захищає міжнародний порядок, заснований на правилах, – основу мирного співіснування та процвітання у всьому світі. Підтримуючи Україну, ми будуємо майбутнє спільної Європи.»

Можливі контури плану Маршалла для України

Під час Другої світової війни повоєнне планування розпочалося ще 1943 року. Про це нагадали Ронья Ганстер та Томас Кляйне-Брокхофф з американської неурядової організації «Німецький фонд Маршалла США», які є співавторами дослідження «Проектування відновлення України в дусі плану Маршалла». Їхня стаття опублікована в газеті Tagesspiegel.

Експерти зазначають, що насправді зараз потрібен зворотний план Маршалла: 1947 року одна нація – Сполучені Штати – допомогла багатьом; сьогодні багато народів хочуть допомогти одній країні. Тоді мало було інститутів розвитку; сьогодні існує безліч міжнародних банків розвитку та просування. Їх узгодження та зведення докупи інтересів країн-донорів є одним з найважливіших завдань.

Структура планування допомоги повинна бути створена якнайшвидше, вона повинна включати фінансування, розподіл тягаря, лідерство та інституційну прив’язку, підзвітність та антикорупційні правила.

Поки Росія залишається неоімперською державою, Україна матиме проблеми з безпекою. Таким чином, у майбутньому країна, як і раніше, залежатиме від військової підтримки.

За жодних обставин США не повинні брати на себе військову допомогу та залишати відновлення європейцям та іншим донорам. Усі партнери повинні погодитися розділити відповідальність за безпеку та відновлення, хоча й по-різному.

«Велика сімка» могла б стати інституційним якорем проекту реконструкції. Лише під егідою групи західних промислово розвинених країн може бути побудований великий альянс реконструкції, що виходить за межі Європи, який зараз потрібний. Потрібна людина – координатор реконструкції – якийсь пан чи пані Маршалл – котрий може мобілізувати громадську підтримку. Спочатку цю роль повинен виконувати всесвітньо відомий та впливовий американець. Крім того, це гарантуватиме, що найбільший на сьогоднішній день донор, Сполучені Штати, залишиться на борту.

Координатор має створити свою робочу групу у Єврокомісії, щоб гарантувати, що всі інвестиції здійснюються відповідно до європейського майбутнього України. Навіть якщо донори виставлять умови своєї підтримки, пріоритетність завдань залишається за українським урядом, якому було б доцільно залучити власне громадянське суспільство як драйвер демократичного розвитку та сторожовий пс.

Насамперед, майбутня допомога має надаватися у вигляді грантів. Сполучені Штати вже роблять це здебільшого, ЄС досі переважно надавав кредити. Це необхідно змінити, щоб ЄС взяв на себе частку фінансової відповідальності свого майбутнього члена. Країни ЄС поки що уникають обговорення цього питання. Берлінська конференція може досягти тут прогресу.

Але одних державних грошей не вистачить. Західні уряди повинні запропонувати військове страхування, розширену версію страхування політичних ризиків, що сильно субсидується, щоб пом’якшити корпоративні інвестиційні ризики.

«Податківці в західних країнах відмовляться від фінансової допомоги, якщо у них складеться враження, що гроші витрачаються марно або використовуються для корупції. Ось чому Україні потрібні реформи верховенства права і чітка відданість прозорості процесу відновлення. І те, і інше має бути оголошено обов’язковою умовою виплат на реконструкцію», – наголошують експерти «Німецького фонду Маршалла США».