Пн. Тра 6th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Досить важко уявити собі у 1991-му системний мережевий ритейл в Україні, проте чимало компаній починали свою діяльність саме в цей складний рік змін та потрясінь. Більшості з них знадобилися роки, щоб вибудувати той бренд, який ми сьогодні добре знаємо. Проте вже тоді на руїнах Радянського Союзу закладався фундамент бізнесу, який зараз здатен конкурувати зі світовими аналогами. Хто ці компанії, з чого починали та яке місце посідають на карті української роздрібної торгівлі – в матеріалі RAU.

Хто б міг подумати, але колискою українських ритейлерів, які пережили усі можливі й неможливі кризи часів незалежності, стали всього два міста – Київ та Дніпро. Якщо зі столицею усе зрозуміло, то Дніпро ще раз підтвердив неофіційний статус “ділової столиці України”. І нехай таких компаній небагато, усі вони доводять, що будь-які потрясіння можна використати, як можливості для розвитку. Звичайно, повномасштабна війна з росіянами, ще й під час пандемії, це вже level 180 випробувань на міцність, але, як-то прийнято казати: “Все буде Україна. Віримо в ЗСУ”. Між тим, 31 рік назад на світ з’явилися не лише українські ритейлери, але й добре знані міжнародні оператори, без яких сьогодні складно уявити собі великий торгово-розважальний центр. Після років роботи навіть війна не стала їм на заваді продовжувати діяльність в Україні. Про кожного з них – і українців, і зарубіжних колег, – розповідаємо окремо.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Argo Retail

Загальна кількість магазинів в Україні: близько 50

Створена в 1991 році, мережа магазинів одягу Argo незабаром стає ексклюзивним дистриб’ютором Lee & Wrangler та BigStar в Україні. Вже за рік у Києві з’являється перший магазин майбутньої мережі-довгожителя. Протягом наступних декількох років Argo привозить на український ринок такі бренди, як Reebook, United Colors of Benetton та Leather Palace. У 2001 році Argo вперше вийшов за межі столиці, відкривши магазин Benetton в Дніпрі. Зараз мережа налічує близько 50 магазинів у Києві, Борисполі, Одесі, Харкові та Львові, загальною торговельною площею більше 15 000 кв. м. У портфелі Argo представлені монобрендові магазини Benetton, Parfois, Orsay, Piazza Italia, Desigual, OVS, Penti та Mango. Також мережа представлена мультибрендовими магазинами одягу для дорослих Argo та одягу для дітей – Argosha. Володіють компанією бізнесмени Даніель Соломон і Володимир Дейнега.

MTI

Загальна кількість магазинів в Україні: більше 120

Ще один одноліток сучасної України – група компаній МТІ. Компанія починала свою діяльність в період глобальних змін в житті країни з оптової торгівлі побутовою електронікою. Тоді ж у 1991 році створено й роздрібний напрямок MTI. У 1993-му відкрилися перші фірмові магазини Sharp, Sony та Panasonic у Києві, у ще через рік – був заснований взуттєвий ритейлер Intertop. Перший магазин мережі відкрився в Києві на вулиці Січових Стрільців і займав загальну площу близько 150 кв. м, з яких 60 кв. м – торговельний зал. В його асортименті на момент відкриття було менше 200 моделей взуття. Сьогодні Intertop – один з найбільших операторів роздрібної торгівлі сегмента fashion в Україні. Під управлінням Intertop Ukraine знаходиться більше 120 магазинів мульти- і монобрендових мереж взуття та одягу: Intertop, Armani Exchange, Emporio Armani, Clarks, Ecco, Geox, Marc O’Polo, Napapijri, Skechers, Timberland, дитяча мережа Intertop kids, аутлет Intertop outlet і Birka, американський outdoor-бренд The ??North Face.

Brocard Group

Загальна кількість магазинів в Україні: близько 100

Це сьогодні Brocard фігурує у ЗМІ переважно через російських бенефіціарів в Україні. Проте свої витоки оператор парфумерно-косметичного ринку України бере з німецького холдингу Brocard Group GmbH&Co.KGa.A, заснованого в Берліні всього через два роки після падіння Берлінської стіни – 1991 році. Вже за кілька років для оптового продажу німецької парфумерії в Україні буде створена ТОВ “Брокард-Україна”, яка і увійде до складу німецького холдингу. Її засновниками стали Юрій Гаткін, Володимир Горобей і Давид Тетруашвілі. У 2011-му останній з них продав контрольний пакет акцій українського підрозділу офшорного кіпрського холдинга з російськими власниками. Протягом 11 років кінцевим бенефіціаром української компанії була власниця російської мережі Л’Этуаль Тетяна Володіна. Вже після повномасштабного вторгнення росіян в Україну, в травня 2022 року, 100% акцій відійшли французькій компанії Philippe Benacin Holding Філіпа Бенасіна. Зараз в мережі близько 100 магазинів в 26 містах України під брендами Brocard, Kiehl’s і М.А.С та інтернет-магазини Brocard.ua.

АВК

Загальна кількість магазинів в Україні: 6

Чи міг власник кондитерської компанії АВК Володимир Авраменко собі уявити, що його компанія, зареєстрована у 1991 році в Дніпрі, проіснує так довго і буде процвітати понад 30 років. Після розпаду Радянського Союзу шоколад почав зникати з магазинів, тому компанії мабуть судилось заповнювати дефіцит цього продукту на ринку. Виробництво одного з лідерів кондитерського ринку України починалося з усього 10 людей і зросло до того, що цукерки Королівський Шарм, Trueffle, Шоколадна ніч, Kresko, Бам-Бук, Мажор, Гулівер та інші можна зустріти в 60 країнах. В ритейл компанія увійшла у листопаді 2016-го, з нагоди 25-річчя АВК. Перший магазин відкрився у самому центрі промислового району Дніпра, поряд із основною кондитерською фабрикою «А.В.К.». У цьому ж місті працюють й інші магазини мережі. Також компанія розвиває кав’ярні Baristi.

Veles

Загальна кількість магазинів в Україні: 12

Дніпропетровській продуктовій мережі магазинів Veles далеко за кількості магазинів до інших дніпрян – мережі АТБ – проте ось вже 31 рік магазини ритейлера продовжують працювати у Дніпрі та області. Перший з них почав роботу ще на зорі Незалежності, коли у 1991 році торговельний об’єкт Veles відкрився у місті Кам’янське. Там же до сих пір знаходиться центральний офіс ритейлера. За ці роки компанія відкрила всього 12 супермаркетів у форматі “біля дому”, які розташовані в Кам’янському (десять торгових точок) та Дніпрі (два магазини). Окрім продуктів харчування, в них можна знайти власні пекарню та кав’ярню. Щодня магазини Veles відвідує понад 30 000 покупців.

LPP

Загальна кількість магазинів в Україні: близько 100

Вже важко уявити собі великий вітчизняний ТРЦ без одного з брендів польської групи LPP. Будь-то Reserved, House, Mohito, Cropp чи Sinsay, але вони обов’язково будуть представлені в торгово-розважальному центрі. Тим більше символічно, що один з найбільших міжнародних друзів та партнерів українського роздрібного ринку з’явився на світ саме у 1991 році. Історія LPP розпочалася з того, що Марек Пехоцький і Єжи Люб’янець заснували компанію Містраль, яка в 1995 році була перейменована в LPP (абревіатура від Люб‘янець, Пехоцький і партнери). Співзасновники керують компанією до сих пір, займаючи пости голови правління і голови наглядової ради відповідно. За 31 рік з дня заснування, ритейлеру вдалося розширити свій бізнес на 25 європейських країн. Також LPP стали перший глобальним fashion-гравцем, який на знак протесту проти війни припинили роботу на російському ринку: в травні ритейлер продав усі 500 своїх магазинів в рф консорціуму інвесторів із Китаю. В Україні мережі LPP розвиває дочірнє підприємство «ЛПП Україна».

Баядера

Загальна кількість магазинів в Україні: 3

Український алкогольний холдинг Bayadera Group був створений у 1991 році Ольгою Нечитайло-Ріджок, Наталією Бондарєвою та Святославом Нечитайло. З тих пір компанія зайняла близько 30% вітчизняного ринку за обсягом виробництва і продажів алкоголю. У структурі групи – національна горілчана компанія, виноробня Koblevo, Миколаївський коньячний завод та онлайн-магазин. Компанія випускає продукцію під ТМ Хлібний дар, Козацька рада, Перша Гільдія, Воздух, Коблево, Marengo, а також імпортує світові бренди Diageo,Moёt Hennessy, Rеmy Cointreau, Jаgermeister та інші. У 2019 році компанія запустила мережу складів-магазинів Wine Wine, яка наразі складається з трьох торговельних точок у Києві. Крім того, у власності співзасновника Bayadera Group Святослава Нечитайла мережа продуктових магазинів ЕКО маркет, яка налічує понад 130 магазинів по всій країні.