Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Більшість магазинів будівельних матеріалів і товарів для дому продовжують торгувати довоєнними запасами, шукають заміну продукції деяких вітчизняних виробників, перебудовують логістику та готуються до майбутнього сплеску споживання. Але деякі ще так і наважуються відкривати свої двері.

Враховуючи кількість пошкоджень житла, інфраструктури та й взагалі необхідність облаштування людей на новому місці, сегмент торгівлі DIY (від англ. Do It Yourself – зроби це сам) є дуже важливим для України та українців. За даними Київської школи економіки, станом на 8 червня загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає $103,9 млрд або 3 трлн грн. Власники пошкоджених та знищених будинків сподіваються швидко отримати допомогу від держави, хоча деякі вже почали ремонти самотужки. Як працює наразі цей сегмент магазинів – у матеріалі RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Втрати галузі

Продавці будматеріалів так само постраждали від активних бойових дій як і більшість українських ритейлерів. Згідно з даними дослідження, яке провели у травні Асоціація ритейлерів України та Українська рада торгових центрів (УРТЦ), з 50,7 млрд грн втрат ритейлу 41% припадає на ушкодження будівель, приміщень магазинів, інженерних мереж, оздоблення тощо. Причому у сегменті DIY майже всі втрати у 2 млрд грн – це приміщення магазинів (зазвичай, власні) з залишками товару та торгівельним обладнанням.

Наприклад, як повідомили RAU у пресслужбі найбільшого гравця на цьому ринку, ТОВ “Епіцент К”, через бойові дії були повністю знищені три торговельні центри компанії: у Бучі Київської області, Чернігові, а також у місті Маріуполь Донецької області. Частина об’єктів була пошкоджена артилерійськими та ракетними обстрілами.

Станом на 22 червня діючими залишаються 62 ТЦ Епіцентр з 71. Частина ТЦ тимчасово не працює через активні бойові дії та окупацію частини територій. Так, за повідомленнями компанії на своїй сторінці у Facebook, у Херсоні Епіцентр втратив і однойменний ТЦ, і гіпермаркет Нова лінія – туди зайшли озброєні люди, які назвалися представниками окупаційної влади, та почали диктувати свої умови роботи.

«Торговельні центри продовжують працювати там, де це безпечно і для покупців, і для співробітників компанії. Ми постійно аналізуємо оперативну ситуацію і швидко ухвалюємо рішення про призупинення роботи власних об’єктів у разі неможливості забезпечення безпеки для працівників та відвідувачів. Актуальний список відкритих ТЦ оновлюється щодня. З ним можна ознайомитися на офіційній сторінці компанії за посиланням», – повідомили в компанії.

Аналогічно діють і в мережі магазинів JYSK, у якої станом середину червня відновлена діяльність в 78 магазинах з 85, що працювали до початку військових дій.

«JYSK відновлює діяльність лише у випадку якщо працівники магазину, керівник магазину та регіональні менеджери відчувають себе в безпеці. Так, у нас й досі є магазини, які зачинені, в першу чергу, через небезпеку для персоналу – це окремі магазини в містах Миколаїв та Харків», – розповів country manager JYSK в Україні Євген Іваниця. Природно, що з першого дня попадання магазинів JYSK в зону окупації, господарська діяльність там припинялася.

Також з ринку фактично пішов ще один великий гравець – французька мережа Leroy Merlin, роботу якої в Україні в середині березня заблокувала материнська компанія.

Робота в умовах воєнного часу

Окрім пошкоджень та втрати магазинів мережі зіткнулися зі знищенням великої кількості ланцюжків постачання. Повна зупинка авіаційного транспорту, блокування морських портів, пошкодження або повне знищення частини виробництв, матеріалів та складів. Це все вплинуло на можливості компаній постачати товар на полиці. Проте, як відмічають ритейлери, перед початком нового будівельного сезону, на щастя, було накопичено достатню кількість різноманітного товару.

«Суттєвого дефіциту вдалося уникнути за рахунок значних запасів товару в торговельних центрах та на складах компанії», – пояснюють в мережі Епіцентр.

Забезпечувати безперебійність поставок товарів у мережу ТЦ Епіцентр допомагає робота з постачальниками, диверсифікація каналів постачання та власні логістичні потужності. Останні об’єднують понад 130 000 кв. м складських площ, а також великий автопарк вантажних автомобілів.

Так само в мережі будівельних магазинів Лео Кераміка повідомили, що мають достатні запаси продукції в кожній своїй торговій точці в містах України. “Оскільки на наших складах є значні запаси керамічної плитки, сантехніки, ламінату та інших товарів для ремонту в різних цінових сегментах – від дешевого до преміум, ми плануємо брати активну участь у відбудові нашої держави”, – наголосив директор мережі магазинів Юрій Мисик.

За три місяці війни компанія JYSK в Україні пройшла шлях від повної зупинки всіх поставок на всі магазини до повного відновлення поставок на більшість магазинів.

Практично всі опитані ритейлери наголошують, що зробили все можливе для того, щоб споживач не відчув жодного дефіциту в товарах. Так, близько 80% всієї продукції JYSK імпортується в Україну з розподільчих центрів в Європі, а 20% асортименту вітчизняних постачальників, нехай із затримками, але відновили поставки на центральний склад, магазини та розподільчі центри в Європі.

«Близько 80% імпортованого асортименту JYSK входить до переліку критичного імпорту.  Це такі соціально необхідні товари, як ковдри, подушки, матраци, ліжка, спальні мішки, розкладачки, каримати», – пояснює Євген Іваниця.

Близько 20% імпортованого асортименту JYSK не входить до переліку критичного імпорту: господарчі товари, товари для вікон, товари для ванної кімнати. Мова йде орієнтовно про півтисячі активних артикулів. «Попри те, що частина товарів не долучена до переліку критичного імпорту, JYSK продовжує імпортувати весь асортимент товарів в Україну, беручи на себе подальші ризики курсової різниці, пов’язані з пізнішою оплатою за товар», – каже Іваниця.

Зміна попиту

Додатково наявності товару на складах «допоміг» суттєвий спад попиту на будматеріали у перший місяць активних бойових дій, але вже в квітні ситуація почала налагоджуватись. Проте показники продажів ще далекі від минулорічних. Це пояснюється перш за все темпами відновлення будівництва в країні. «Дещо краща ситуація спостерігається на заході України. Проте в умовах ведення повномасштабних бойових дій розраховувати на швидке відновлення капітального будівництва не доводиться», – кажуть в мережі Епіцентр.

В умовах повної невизначеності щодо найближчого майбутнього не поспішають вкладати в будівництво чи ремонт і фізичні особи. В той же час, за умови завершення активної фази збройного конфлікту та реалізації державою дієвих програм відбудови зруйнованого житла може відбутися суттєве зростання попиту на будівельні матеріали в Україні.

В мережі JYSK також відмічають суттєві й різносторонні зміни в географічній структурі відвідування магазинів та продажах. Так, на заході країни більшість магазинів  JYSK в травні-червні показали приріст за кількістю продажів та кількістю відвідувачів. Найпопулярнішими товарами мережі в цей період були подушки та ковдри, домашній текстиль, декор, рушники, господарські товари, кошики та пластикові короба для зберігання  тощо. Звісно, меблі – офісні, домашні, садові.

Загалом довоєнні споживчі тренди збереглися. Найбільше падіння показує садовий асортимент. Це і зрозуміло – для частини українців придбання садових меблів дещо втратило актуальність.

«В цілому по мережі, якщо порівнювати виторги рік до року чи факт до плану, то з початку війни JYSK в Україні показує негативні індекси», – каже Євген Іваниця, додаючи, що в умовах закриття частини мережі та інших втрат фінансові результати діяльності не потребують додаткового пояснення.

Привид дефіциту

По мірі відновлення будівельних та ремонтних робіт в Україні, попри зусилля ритейлерів, учасники ринку прогнозують дефіцит деяких товарів та матеріалів. Так, за словами президента Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтина Салія, незабаром із певними будівельними матеріалами може виникнути проблема, тому що Україні доведеться купувати їх за кордоном за вищою ціною.

“Зараз залишається дуже багато дистриб’юторів, в яких на складах є залишки будівельних матеріалів. Більш-менш неушкодженою залишилась основна частина цементних заводів, тобто цемент та пісок, граніт та щебінь будуть”, – розповів Костянтин Салій “Українському радіо”.

Тоді як, наприклад, зі склом (особливо віконне скло)  будуть великі проблеми, бо раніше його везли із Білорусі, а українське виробництво не зможе задовольнити такий попит. Також будуть труднощі з керамічною цеглою, тому що дуже багато заводів було в Сумах та Гостомелі, а зараз вони зруйновані.

Можливі проблеми з керамічною плиткою, тому що весь час бомблять Харків, де розташоване велике підприємство України з виробництва плитки. За словами ритейлерів, вже зараз відчувається дефіцит утеплювача, який імпортувався, та гіпсокартону, виробництво якого було зосереджено в Донецькій області. Також, за словами Салія було розбомблено виробництво мінеральної вати на Житомирщині.

Деякі виробники, як от в компанії з виробництва лакофарбової продукції OMI Color, мають запаси сировини на пів року, проте якусь кількість сировинних компонентів у будь-якому випадку потрібно буде імпортувати.

Ціни зростуть

Відповідно по мірі вичерпання старих запасів будуть повзти вгору цінники на нову продукцію, імпортовану з Європи. Загалом фахівці будівельної галузі кажуть про додаткові 20-40% відсотків до цінників у спеціалізованих магазинах вже в середині цього літа. В компанії Епіцентр кажуть про подорожчання цілої низки товарних категорій і тут також очікують посилення цієї тенденції найближчим часом. Серед причин, окрім припинення роботи через бойові дії українських виробників будматеріалів і збільшення витрат на логістику, ритейлер відзначає:

  • зростання вартості енергоносіїв та сировини як в Україні, так і на світових ринках;
  • курсові коливаннями та ослаблення національної валюти;
  • дефіцит матеріалів.

Проте в компанії JYSK відзначають, що всі ціни на товари залишилися без змін. За словами Євгена Іваниці, компанія наразі взяла на себе всі додаткові витрати, пов’язані з ростом вартості транспортних витрат, інфляції, витрат на енергоносії тощо. «Компанія також залишила чинними всі політики гарантії ціни, подовженої гарантії, політику повернень без обмежень тощо. Основна мета – зробити для споживача процес купівлі максимально доступним і комфортним, особливо в ситуації, в якій знаходиться країна», – додав country manager JYSK в Україні.

Плани на майбутнє

Незважаючи на труднощі, мережі продовжують шукати можливості для подальшого розвитку. Так, JYSK відкрив перший з початку війни новий магазин в ТЦ Fabrik у Львові. Окрім того, JYSK відновив роботу інтернет-магазину з 13 травня 2022 року. Також працює доставка додому та на відділення, хоч із географічними обмеженнями.

До 24 лютого JYSK мав сім підписаних угод оренди на відкриття нових магазинів, де приміщення були на різній стадії готовності. Один з цих магазинів якраз і було відкрито у Львові. «Найближчими тижнями старт-команда JYSK завершує роботи з підготовки магазину в ТЦ ХІТ Mall у м. Рівне. Залишається лише дочекатися, коли ТЦ відкриє свої двері. Висока ймовірність, що ТЦ вдасться це зробити до кінця літа. Наступний проект, який компанія планує запустити вже в липні поточного року, є відкриття нового магазину JYSK в ТРЦ Майдан у Червонограді», – розповів Євген Іваниця. Компанія також не зупиняє перебудовувати магазини. Так, до кінця літа заплановано перебудувати магазин в ТЦ New Point у Львові та збільшити складську площу.

В планах компанії Епіцентр – поступова відбудова усіх торговельних центрів. Щоб якомога швидше забезпечити населення найбільш постраждалих від війни територій всіма необхідними товарами та будівельними матеріалами, компанія вже організувала в Бучі та Ірпені доставку за допомогою мобільних центрів видачі (ЦВЗ) інтернет-замовлень. Водночас компанія планує продовжити інвестування у розвиток торговельної мережі та відкрити нові ТЦ у Києві та Львові.