Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

П’ятий місяць російська федерація руйнує нашу економіку. Малий бізнес — та її частина, по якій прийшовся перший і найболючіший удар, але, в решті решт, він перший і почав оговтуватися. У середині липня більшість підприємств повернулася до роботи там, де це можливо. Торгівельна сфера, сфера послуг і навіть розважальна поступово адаптуються до нових умов та підтримують країну на економічному фронті. Процес цієї адаптації можна розглянути детальніше на прикладі маркетплейсу Avto.pro та тисяч маленьких магазинів автозапчастин, що тут працюють.

Перші тижні шокового стану

Початок широкомасштабної агресії для більшості як людей, так і бізнесів став несподіванкою. Всі підприємці, хто міг зачинитися та дозволити працівникам залишатися з рідними, робили це. Особливо у містах, де існувала безпосередня загроза, серед яких Київ. Саме у Києві знаходиться більшість продавців Автопро, і 24 лютого всі вони зупинили свою діяльність. Але навіть тим, хто хотів та міг працювати, було важко, тому що погано працювала логістика та зрештою різко впала кількість замовлень. Головними покупцями запчастин є СТО та автосервіси, які знаходилися у такому ж стані.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Отже, у перші тижні війни майданчик спорожнів. Не маючи змоги виконувати замовлення, продавці зачиняли свої віртуальні склади, щоб не витрачати гроші на перегляди. Як наслідок, навіть з відносно безпечних місць, де працювала доставка, люди не могли нічого замовити. Враховуючи, що автозапчастини іноді критично необхідні, щоб виїхати у безпечне місце, ситуація складалася кепська.

Консолідація бізнесів для виходу з кризи

Оживити торгівлю запчастинами на Автопро допомогло декілька факторів. По-перше, самовіддана робота працівників служб доставки, які вже за декілька тижнів відновили всі можливі логістичні ланцюжки. По-друге, поступове повернення до роботи автомайстрів. По-третє, спеціальні кризові умови, які включили багато бізнесів для полегшення роботи один одного. В тому числі, і Автопро, який скасував монетизацію переглядів. Саме це підштовхнуло продавців відкривати склади на максимум та продавати, не боючись, що витрати перевищать дохід. Налагодження доставки, зростання замовлень та безкоштовні переклади — сукупність цих факторів допомогла запустити торгівлю запчастинами на Автопро. Та основне — перемога ЗСУ у Києві, яка дала змогу столичним продавцям нормально працювати. На початок квітня відкрилося 70% усіх магазинів, та більшість з них київська, як і до війни.

Нормальна робота у ненормальній реальності

Наприкінці березня, коли стало ясно, що війна затягується, а за рахунками сплачувати треба, на Автопро повернули монетизацію. Спочатку на мінімальному, майже символічному рівні. І тільки протягом місяця поступово повернули на довоєнний рівень. Хоча деякі послаблення діють до цього часу — по-перше, те, яке дає змогу не працювати цілодобово без підвищення тарифу. Кількість угод на майданчику відтоді зростає місяць від місяця, хоч з кожним разом все повільніше. Наразі показники все ще не дотягують до довоєнних, але найпесимістичніші прогнози показують, що до кінця літа це станеться.