Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Уряд запускає грантові програми для створення бізнесу, розвитку підприємництва та навчання, пише Mc.today.

Що можна отримати

Українцям пропонують:

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі у сфері IT;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностям;
  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти у розвиток переробного підприємства;
  • державне фінансування закладення саду;
  • кошти на розвиток тепличного господарства.

Як брати участь

У програмі зі створення власного бізнесу можуть брати участь як досвідчені бізнесмени, так і початківці. Для участі необхідно підготувати бізнес-план та подати заявку через портал «Дія». Оцінюють бізнес-план фахівці Ощадбанку. Серед пунктів, які впливають на видачу грантів, – ділова репутація заявника. Після цього учасник повинен пройти співбесіду в центрі зайнятості.

Скільки дають

Кошти видаються на основі рейтингу: спочатку фінансування одержують заявники з найвищим балом. Розмір мікрогранта визначається згідно з його запитом, але не менше 50 тис. грн та з урахуванням кількості робочих місць.

150 тис. грн дають, якщо підприємець створює одне робоче місце та 250 тис. грн – за два.

Кошти на реалізацію стартапів можуть отримати як розробники готових технологічних продуктів, так і фахівці, які мають ідею проєкту.

Від 750 тис. до 3,5 млн грн безповоротного гранту можна отримати від Фонду розвитку інновацій або від 3,5 до 8 млн грн поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій України.

При цьому, залежно від етапу розвитку стартапу, підприємці мають створити не менше 3-10 робочих місць (залежно від типу стартапу), розробити технологію, яка буде конкурентною перевагою проєкту та орієнтуватиметься на зовнішній ринок та повернути 50% суми гранту у вигляді податків та зборів протягом 2 років.

Старт в IT

Програма грантів «Старт в IT» пропонує оплату вартості навчання для громадян, які втратили роботу, які перебувають у неоплачуваних відпустках, тимчасово переміщеним особам та людям, які бажають здобути нову професію у сфері IT.

Заявки учасників разом із пакетом документів приймаються центрами зайнятості. Одержувачам гранту надається електронний сертифікат для професійного навчання, що гарантує оплату навчальних послуг. Учасники програми повинні використовувати сертифікат протягом 10 робочих днів з дня видачі, уклавши на його підставі договір із навчальним закладом.

Учасники програми зобов’язуються пройти курс навчання та після його завершення протягом 30 днів працевлаштуватись за новою спеціальністю або відкрити власну справу у цій галузі.

Додаткові гранти

Також передбачено гранти на створення переробних підприємств чи розвитку виробництв із перероблювання – до 8 млн грн для старту. Для першої тисячі заявників держава співфінансує 70% вартості проєкту, решту оплачує отримувач. Для наступних заяв держава надає до 50% від вартості проєкту.

Програми розвитку тепличного господарства та садівництва передбачають надання грантів на реалізацію типових проєктів, затверджених Мінагрополітики. Це легкі тепличні модулі розміром близько 2 га та сади площею до 25 га.

У цьому випадку підприємці можуть залучити до 7 млн грн держфінансування. Для першої тисячі заявок компенсують 70% вартості проєкту, для наступних заявок – 50%.

Для охочих закласти сад передбачається співфінансування залежно від типу рослин, що висаджуються: для першої тисячі гектарів держава компенсує 70% вартості проєкту, для наступних – 50%.

При цьому одержувачі повинні створити 40 нових постійних та сезонних робочих місць у тепличному господарстві та від 3 до 20 нових постійних та сезонних робочих місць – у садовому.

Раніше Кабмін заявляв, що надасть безповоротні гранти мікробізнесу до 250 тис. грн в рамках програми «еРобота».