Сб. Тра 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У Харкові поновили свою роботу Nikolsky та Дафі, Retroville у серпні відновить роботу 75% площі, львівський NOVOS продовжують будувати, заарештований Lavina Mall та частково непрацюючий ТРЦ Ocean Plaza.

ТРЦ Nikolsky відновив свою роботу

ТРЦ Nikolsky, який знаходиться у Харкові, 17 червня частково відновив роботу. В ТРЦ вже працюють близько 30 операторів, серед яких супермаркет Сільпо у стилі «дизель-панку», повідомляє RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

9 березня окупанти завдали ударів по ТРЦ з реактивної системи залпового вогню «Смерч». Було пошкоджено купол ТРЦ з подальшим обвалом конструкцій та пожежею всередині. Але споруда встояла. На четвертому й технічному поверхах ТРЦ, а також на даху горіли елементи конструкції та оздоблення. “Ви всі знаєте, що найкрутіший ТРЦ Nikolsky було поранено внаслідок бомбардувань. Ми зализуємо рани, щоб стати ще міцнішими та працюємо над його повним відновленням. Настав час знову зустрітися у центрі”, – заявили в соцмережах ТРЦ. Серед ритейлерів, які відновляють свою роботу, Фокстрот, EVA, Fissman, Famo, Usupso, Giulia, Акварель, Atlantic, The Body Shop, MasterZOO, Gadgik та деякі інші оператори. Також знову відкриє свої двері Сільпо площею 2700 кв. м. Обсяг інвестицій в магазин, оформлений в естетиці наукової фантастики, становить близько 150-160 млн грн.

ТРЦ Дафі також працює

25 червня у Харкові також почав працювати торговельний центр Дафі. Про це повідомили на Facebook-сторінці ТРЦ: «Ми пройшли нелегкий шлях та зробили все, аби якомога скоріше зустрічати вас — наших відвідувачів. Відкриття починаємо з гіпермаркету Fozzy, проте далі — більше». ТРЦ Дафі працюватиме за графіком з 08:00 до 18:00.

Компанія NOVO development відновила будівництво ТРЦ NOVOS

Девелоперська компанія NOVO development відновила будівництва торговельно-розважального центру NOVOS у м. Новояворівськ Львівської області. Загальна площа ТРЦ NOVOS — понад 4000 кв. м. Торговельний центр передбачає 4 поверхи та парковку, розраховану на 100 машиномісць. Згідно інформації на сайті девелопера, введення об’єкта в експлуатацію заплановане на 2023 рік. «Попри воєнні дії в нашій країні, економіка мусить працювати там, де це можливо. Тому наша компанія відновила будівництво найбільшого торговельно-розважального центру регіону», — повідомили у компанії.

Суд заарештував облігації столичного ТРЦ Lavina Mall майже на 1 млрд грн

За інформацією порталу Liga.net, київський районний суд заарештував випущені у 2018-19 роках облігації ТРЦ на суму майже 962 млн. грн. Причина — підозра у фальсифікації фінансової звітності та відмиванні грошей. Ініціатором арешту виступила Київська міська прокуратура. Там попросили накласти арешт на облігації ТРЦ у рамках розслідування Нацполіцією схеми з нібито незаконним використанням цінних паперів. За версією слідчих, низка фінансових компаній, використовуючи облігації ТОВ «ТРЦ Лавіна», фальсифікували свої показники та виводили гроші у тіньовий обіг, а сам торговий центр за допомогою випуску цих облігацій отримував збитки і тим самим мінімізував податки.

Як доказ своєї правоти правоохоронці вказували, що за останні три роки ТРЦ показував зниження доходів, а 2020 року взагалі зазнав збитків. Причина, на думку силовиків, полягає у неринкових ставках доходності. Також правоохоронцями зазначається, що за даними ресурсу opendatabot.ua та YouControl, кінцевий бенефіціар Lavina Mall, український бізнесмен туркменського походження Вагіф Алієв значиться як громадянин РФ.

ТРЦ Retroville у серпні відновить роботу 75% площі

Про етапи відновлення об’єкта повідомила гендиректора ТРЦ і БЦ Retroville  Рената Якубченієне.

15 червня київський ТРЦ Retroville частково вже відновив роботу, хоча раніше повідомлялося, що його поетапно відкриватимуть у серпні та грудні 2022 року і березні 2023 року.

З 15 червня 2022 року відновили роботу понад 15 орендарів, серед яких Terranova, JYSK, New Balance, Famo, Duna, Vovk, Osczr, CallagHan, Formenti, Skechers, Vizhital, Sarto Grange, Athletics, CaseHub (острів), обмін валют, Зроби Сам (острів), PRO Espresso та Coffeelat.  ТРЦ працюватиме в оновленому режимі. Через воєнний стан, а також комендантську годину графік роботи скоротиться у вечірній час.

ТРЦ працюватиме з понеділка до неділі, час роботи з 10:00 до 19:00. Але деякі послуги, такі як паспортний сервіс і сервісний центр МВС України, працюватимуть за окремим графіком.

Нагадаємо, цей об’єкт постраждав від ракетного обстрілу 20 березня 2022 року, внаслідок якого було пошкоджено фасади з південно-східного боку й один із восьми входів, розбито частину вітрин і завдано шкоди оздобленню всередині будівлі.

Чому не працює київський ТРЦ Ocean Plaza

ТРЦ Ocean Plaza закрито з початку війни. І навіть після масового повернення киян у ТРЦ працює лише гіпермаркет Ашан та магазини, розташовані по сусідству з ним. При цьому в Києві поновили роботу майже усі ТРЦ, навіть ті, що постраждали від обстрілів.

Співзасновник Асоціації ритейлерів України Андрій Жук припускає, що торгівельний центр не відкривають через його власників. Контрольний пакет у ТРЦ ще кілька років тому офіційно належав російським власникам — сім’ї та партнерам Аркадія Ротенберга, олігарха та друга Володимира Путіна. Керівники двох девелоперських компаній, з якими поспілкувався НВ Бізнес, вважають, що ТРЦ Ocean Plaza може все ще належати сім’ї Аркадія Ротенберга.

ТРЦ через компанію “Інвестиційний союз Либідь” належить ТОВ “Авангард-Віларті”. Її кінцеві власники — громадяни Швейцарії Андреа Рішааль та Сюзанна Валлабх, а також український бізнесмен Василь Хмельницький. Хоча лише кілька років тому список був іншим. До квітня 2018-го серед співвласників був Аркадій Ротенберг, а до вересня 2019-го — його дочка Лілія. У грудні 2019-го частку у 33,5% купив Василь Хмельницький. За його словами, продавцями виступили британські бізнесмени Родні Кофі (Rodney Coffey) та Колін Лейд (Colin Laird). У квітні Хмельницький в інтерв’ю Forbes Україна сказав, що перед Новим роком продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову, проте формально лишається власником, бо «не переоформив всі активи». Угода торкнулася і Ocean Plaza.