Чт. Мар 28th, 2024

Щоб залучити сучасного покупця у свою торгову точку, бізнесу варто інтегрувати різні платформи: розвивати свій сайт, підтримувати офлайн магазини, додатки, комунікувати в месенджерах. Retailer підібрав кілька тенденцій, в рамках яких можна розвивати свою торгову мережу, пише RAU.

Про що важливо пам’ятати офлайн-ритейлу сьогодні

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Після пандемії ритейл має справу з “гібридним покупцем”, який починає покупку в онлайн-магазині, завершує в офлайн або навпаки – причина об’єднання торгових майданчиків.

Понад 44% споживачів хочуть повернутись до фізичних магазинів — про це говорять дослідження IWD, американської компанії з розробки IT-рішень. Більшість споживачів вважають найбільшим недоліком онлайн-покупок відсутність можливості оцінити товар за всіма критеріями. Тільки офлайн-магазин здатний використовувати всі п’ять органів чуття: запах, смак, тактильні відчуття, звуки, зовнішній вигляд.

Дотики та відчуття, а також обстановка в магазині – це те, що все ще потрібно людям. Саме на реалізацію таких потреб слід орієнтуватися ритейлу, щоб скласти гідну конкуренцію онлайн-шопінгу.

Покупка як враження

Зараз перед ритейлером стоїть завдання не просто представити продукцію перед очима споживача, а створити захоплююче видовище, яке балансує на межі маркетингу та мистецтва.

Найпопулярніший варіант розважити відвідувача та надати йому емоції – інсталокації в магазині. Головна мета: привернути увагу людини так, щоб вона захотіла поділитися цим досвідом у себе в соцмережах. Виділіть місце для того, щоб відвідувач зміг присісти, доторкнутися до реквізиту, поринути в атмосферу, стати частиною інсталокації.

Відмінний спосіб підвищення зацікавленості – крос-мерчандайзинг. Особливо це важливо для магазинів одягу. Згрупувавши товари в особливу сцену або показавши, як носити певні товари, ритейл, по суті, навчає покупців. У food-ритейлі теж можна викладати кілька товарів з різних категорій, поєднуючи їх за змістом. Наприклад, різні напої, у тому числі можна зробити певний коктейль.

Ефективна тематична викладка покликана не просто створити гарну картинку, а й звернути увагу на якісь товари, які не користуються великою популярністю.

Нові технології: доповнена реальність, QR-коди

AR або доповнена реальність підвищує залученість та лояльність клієнтів. Свого часу IKEA підірвала новиною про те, що меблі з їхнього магазину можна приміряти вдома. Достатньо навести камеру на місце, де ви плануєте поставити товар. Такі ж технології з’явилися у торгових залах. Спортивні магазини поставили дзеркала-монітори, які допомагають приміряти одяг та створити цілісний образ.

Супермаркети теж можуть збагатити свої полиці інформацією за допомогою QR-кодів, щоб покупці не шукали консультантів для уточнення якихось деталей, а могли дізнатися про все тут і зараз.

Магазин змінюється всередині та зовні

Взаємодія із покупцем починається ще до того, як він зайшов у магазин. Екстер’єр будівлі має привернути увагу та створити позитивну емоцію. Це може бути вечірнє оригінальне підсвічування, об’ємні вивіски, скульптури, графіті, елементи ландшафтного дизайну. Наприклад, фасад книгарні може бути оформлений у вигляді сторінки з книги, як це зробили у Брюсселі.

Будь-який спеціалізований магазин може прикрасити свою будівлю тематично, а традиційні продуктові мережі передати свою унікальність незвичайним дизайном.

Акцентувати увагу на свідомому споживанні

Щоб залучити усвідомлену аудиторію, ритейлери наголошують на екологічності. Це стосується багатьох аспектів активності мережі: пакети із паперу замість поліетиленових; використання пластику, що розкладається, для фірмових пакетів; соціальна реклама та заходи на підтримку проектів щодо збереження природних ресурсів; безвідходне виробництво, зменшення надлишків та списань у процесі роботи мережі; наявність екосумок та багаторазових мішків для овочів, фруктів та круп; окремі стелажі з екотоварами та органічною продукцією.

Заміна ручної роботи

Щоб успішно розвиватися, роздрібним компаніям необхідно зосередитися на трьох важливих елементах: люди, процеси та технології. За даними Gartner, ритейлери будуть віддавати перевагу технологіям, які забезпечують гнучкість та ефективність у наступних ключових областях:

  • розвиток інфраструктури магазину для легкої адаптації до соціальної дистанції або інших карантинних обмежень;
  • робота із цифровими технологіями;
  • перетворення процесів мерчандайзингу для забезпечення високоефективного планування та виконання завдань;
  • попереджувальне прогнозування та реагування на сигнали про зміни за допомогою штучного інтелекту;
  • безперервна оптимізація витрат.

Також тенденція стосується операційної роботи в магазинах. Вже не людина формує планограми, а спеціальна система, яка автоматично визначає кількість фейсингів та найвигідніше розміщення товарів на полиці. Автоматизація процесів мерчандайзингу допомагає ритейлерам робити більше, знати більше та продавати більше. За людиною залишається лише творча складова, яка буде затребувана завжди.

Залучити експертністю

Мотивувати споживача ходити до магазину можна експертною підтримкою. У магазинах будь-якого формату можна поставити експерта для консультації:

  • косметолог у магазині косметики;
  • стиліст для fashion-сегменту;
  • сомельє у продуктовій мережі.

Експертність працівників, їх чуйність і готовність допомогти в цілому грає величезну роль у досвіді користувача. Тому чому б не розвивати цей напрямок і не наголошувати на спеціалістах.

Ціль: запам’ятатися клієнтам

Не варто розглядати мерчандайзинг лише як спосіб продати товар, що стоїть на полиці. Бренд Nike у головному магазині на Time Square обладнав баскетбольний майданчик та бігові доріжки. Доповнили це все камери для зйомки та екрани, що транслюють картинку відомих бігових маршрутів. Чи принесе таке дороге вкладення приплив продажів? Не факт, але інсталяція перетворилася на визначну пам’ятку, яка підвищує обізнаність та лояльність клієнтів, а також викликає інтерес у потенційних покупців.