Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Кількість гостей у київських ресторанах зростає. Але вийти на довоєнні показники вдасться нескоро. У тренді будуть заклади в підвальних приміщеннях

Київська адміністрація стала лояльнішою до рестораторів. Їм дозволили продавати алкоголь з 11:00 до 22:00. «Місто зацікавлене у надходженні коштів до бюджету столиці, а це можливо лише за максимальної відкритості ведення бізнесу», — зазначив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. Комендантська година тепер настає на годину пізніше — о 23:00. Послаблення призведуть до зростання відвідуваності київських закладів. Але не всіх. Українці економлять, тому ходять тільки по кав’ярнях і до найулюбленіших місць, пише НВ.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Що відбувається з ресторанами

У центрі Києва — на вул. Пушкінській, на Подолі чи Майдані Незалежності у закладах майже немає людей. Мало їх і на вулицях міста, каже генеральна директорка компанії Ресторанний консалтинг Ольга Насонова. Це докорінно відрізняється від довоєнної ситуації, коли робота у центральній частині міста майже гарантовано забезпечувала рестораторів публікою.

«Багато людей поїхало і передусім — це платоспроможна аудиторія. Скажімо, у Чернівцях ресторани зараз заповнені», — каже Насонова.

За її підрахунками, якщо до війни у Києві проживало близько 500 тис. платоспроможних містян, які могли собі дозволити похід у ресторан, то зараз — близько 200 тис. І більшість із них не покидають спальні райони міста, де заклади громадського харчування більш затребувані, ніж у центральній частині.

У місто щодня повертаються люди, і це хороша новина для рестораторів. Цього тижня гостей на 30% більше, якщо порівняти з минулим, каже співвласник мережі ресторанів Pesto Cafе Дмитро Погребицький. Але поки що працює лише половина закладів їхньої мережі і половина продажів зараз припадає на доставку.

Продажі в ресторанах зараз на 40 – 50% нижчі проти довоєнного періоду, розповідає власник ресторанів мережі Pastateca та ресторану Givi Rubinstein Максим Храмов. Але, як і Погребицький, він щотижня фіксує зростання кількості гостей.

Дозвіл на продаж алкоголю у вечірній час допоможе насамперед барам, погоджуються всі співрозмовники НВ Бізнес. Зростає і кількість ресторанів, що відкриваються: якщо ще 10 днів тому в Києві працювало 40 – 50% від загальної кількості закладів, то зараз — 60%.

Водночас висока заповнюваність лише в кожному п’ятому закладі, каже Насонова. Це кав’ярні та булочні, а також відомі у Києві ресторани, як-от Musafir, Мама Манана, Milk Bar, заклади Дмитра Борисова та ін. Але навіть у них гості не готові багато витрачати. Храмов каже, що середній чек у ресторанах не збільшується, хоча ціни за останні місяці виросли на 20 – 30%.

У Львові все спокійно

У регіонах на ресторанному ринку ситуація дуже відрізняється. Співвласник ресторанного холдингу !FEST Андрій Худо розповідає, що у Львові працюють практично всі їхні заклади, крім Мазох-кафе, у якого ставка робилася на бар, а у Львові заборонено торгувати міцними алкогольними напоями. Не працюють поки що його харківські заклади, слабо працює Одеса, а у Києві є позитивна динаміка.

Поведінка гостей змінилася на прикладі споживання алкогольних напоїв, додає Худо. Через заборону продажу міцних напоїв заклади продають пиво та вино. «Відповідно, позицій товарів у чеку менше, і це впливає на зменшення загальних продажів», — каже Худо.

В Ужгороді ресторани не відчувають впливу кризи — заклади заповнені, особливо поблизу набережної.

Що чекає на ресторанний ринок далі? Погребицький вважає, що для повернення на довоєнні показники має пройти 3 – 5 місяців після завершення війни. Насонова ж каже, що ресторани почнуть відкривати у підвальних приміщеннях, де гості почуваються у більшій безпеці. Столики біля великих вікон із видом на вулицю, які ще півроку тому були у тренді, тепер відлякують гостей.