Пт. Тра 3rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Більшість українських та міжнародних ритейлерів вже повернулися до роботи в тих регіонах, де це безпечно, проте не всі. Розповідаємо, які мережі магазинів досі не працюють і чому так склалося.

12 березня радник голови Офісу президента Олексій Арестович призвав жителів центральних, західних областей України, та тих місць, де немає бойових дій, повертатися до нормального – наскільки це можливо – життя та запустити нормальну соціально-економічну діяльність, щоби країна мала міцний тил. “Тому що розвалена економіка – це одна з головних цілей російських окупантів”, – наголосив він.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

За майже три тижні до роботи – “піднімати економіку” – повернулася більшість українських та міжнародних ритейлерів. Щодня з’являються новини про відкриття все нових торгівельних точок. Проте залишаються ті, хто відмовляються це робити навіть в онлайн-режимі. Як правило, мова йде про міжнародні роздрібні компанії, які одні з перших покинули ринок росії, але, в той же час, не поспішають повертатися до роботи в Україні. Хто саме у відмовниках і як це обґрунтовують – в матеріалі RAU.

Inditex (Zara, Pull&Bear, Bershka, Zara Home, Stradivarius, Missimo Dutti, Oysho)

“Через поточну ситуацію онлайн-покупки тимчасово будуть недоступні, а магазини будуть закриті. Період повернення буде подовжено до 30 днів від дати відкриття магазинів”, – говориться на українській версії сайту бренда Pull&Bear. Подібні оголошення присутні також на сайті Zara та інших брендів ритейлера.

Традиційно, іспанська компанія не любить спілкуватися з аудиторією в Україні та не надає якихось роз’яснень своїм покупцям через соцмережі або ЗМІ. Проливав світло на ситуацію під час RAU-вебінару “Взаємодія ритейлу та ТРЦ на фоні війни” операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин. “Це рішення головного офісу. Вони постійно ведуть діалог з Іспанією. Можливо, у Львові вони запрацюють, але це питання ще не вирішено. Діалог триває між українським та іспанським офісом. Для них безпека співробітників – питання номер один”, – розповів він.

H&M

До війни в Україні працювало дев’ять магазинів шведського бренду H&M, наразі вони всі закриті. “Шановні відвідувачі, здоров’я та безпека наших клієнтів та працівників є нашим головним приоритетом. Сьогодні всі магазини H&M на всій території України зачинено. Бережіть себе та близьких! Слава Україні!”, – відзвітував ритейлер вже 24 лютого. Пройде всього тиждень і компанія покине ринок рф. З того часу H&M зробив ще кілька заяв для української аудиторії – про пожертви у розмірі понад 1,5 млн євро на зростаючі гуманітарні потреби в Україні, – проте повертатися до роботи в країні поки не поспішає.

Mango

Серед тих, хто вирішив не повертатися до роботи в Україні без зайвих заяв – іспанський бренд одягу, взуття та аксесуарів Mango. Компанія також спеціалізується на виробництві парфумерії, годинників і нижньої білизни, та представлена у більш ніж у 100 країнах. До заяв про тимчасове припинення роботи своїх магазинів підійшла максимально делікатно, жодним чином не згадуючи війну чи роботу команди в напрямку підтримки однієї зі сторін.

“У зв’язку з міжнародною геополітичною ситуацією наш інтернет-магазин тимчасово не працює. У компанії Mango ми знаходимося у прямому та постійному контакті з усіма нашими командами”, – написано на офіційному сайті українського представництва бренду. Щодо припинення роботи в рф, компанія посилається лише на “певні операційні проблеми, з якими компанія зіткнулася останнім часом”.

Invogue Fashion Group (MaxMara, Marc Cain, Kenzo, Boss та інші)

В компанії IFG готові повноцінно відновити роботу, якщо будуть гарантії безпеки для співробітників. “У нас немає магазинів у західній частині України, магазини у Києві, Харкові та Одесі зачинені. Багато наших співробітників роз’їхалися, люди зможуть повернутися, коли будуть знати, що це безпечно”, – говорять в компанії.

Торговий дім Mann (Roy Robson, Betty Barclay, Lerros та інші

Схожа ситуація з брендами ТД Mann. Інформації про відкриття жодного магазину в українських ТРЦ немає. Візуально інтернет-магазини кожного з брендів працює, проте на зворотній зв’язок ніхто не виходить. Зберігається режим тиші й у соцмережах Торгового дому Mann – жодних повідомлень чи заяв.

Marc&Andre

Про зупинку роботи заявив офіційний інтернет-магазин французького бренду Marc&Andre. Клієнтів запевнили, що всі замовлення та обміни, які наразі знаходяться у відділеннях Нова пошта, будуть безкоштовно зберігатися до закінчення воєнних дій.

McDonald’s

З міркувань безпеки ресторани McDonald’s закриті, проте компанія надає місцевим радам їжу з ресторанів, де (наскільки це можливо) безпечно перебувати працівникам мережі. Представники місцевих влад забирають продукцію і розподіляють туди, де її потребують найбільше. Передають продукти, які не потребують приготування: булки, донати, десерти, сир, молоко, воду, соки, помідори, скибки яблук, а також яйця, стакани, вилки, ложки, мішалки. А от коли повернуться до роботи, в McDonald’s не відповідають.

KFC

Ще одна мережа фаст-фуду також не спішить повертатися до роботи, проте звітувала ще 27 лютого, що відкрили свої кухні для приготування їжі тим, кому це необхідно, а саме: для воєнних госпіталей, лікарень, територіальної оборони, воєнних та ін.

Adidas

Магазини мереж Adidas та Reebok тимчасово закриті, про що йдеться на їх офіційному сайті. Тимчасово також призупинено прийом замовлень на сайті та обслуговування клієнтів. В Україні компанія працює з 1996 року.

Leroy Merlin

З першого дня війни Leroy Merlin в Україні зачинили свої двері для клієнтів, а французький персонал був евакуйований. Ситуацію ускладнила відмова материнської компанії згорнути бізнес в країні-агресорі. Наразі ADEO Group відключила українську “дочку” від корпоративної комунікації і фактично від’єднала від усіх робочих інструментів. На будь-які запити від української частини команди відповідають лише стурбованістю та заявами про безпеку співробітників та клієнтів.  “Магазини, на жаль, можуть бути мішенню для російського агресора. Саме тому нагадуємо, що магазини зачинені. Переконливо просимо вас не ходити туди”, – говорять в материнській компанії і про повернення до роботи, схоже, до завершення війни навіть не думають.

Decathlon

Не працюють і магазини іншої французської мережі Decathlon, проте запевняють, що в перші ж дні війни відчинила двері всіх своїх магазинів і віддала з них усе-усе, що було необхідно волонтерам: від шкарпеток і бафів до пуховиків і наметів. “Ми знаємо, що довго нічого не говорили, і дещо забарилися з реакцією, але, повірте, ми не сиділи склавши руки. Ми весь час уважно слідкували за розвитком подій в Україні. Наші зусилля передусім були спрямовані на безпеку та підтримку 125 членів нашої команди в Україні, і ми дуже пишаємося безпрецедентними проявами солідарності декатлонівців з усього світу, які радо прийняли у себе вдома близько 30 членів української команди, а в деяких випадках – і їхні сім’ї”, – розповіли в компанії. Проте на запит про можливість відкриття магазинів не відповідають – усе залежатиме від рішення головного офісу.

IKEA

Важко не згадати про одного з найочікуваніших ритейлерів в Україні останніх років. Проте ситуація з IKEA зрозуміла – єдиний в країні магазин шведів працював у Києві. Останнє повідомлення українського підрозділу к Facebook – від 4 березня про вихід компанії з рф. “Руйнівна війна в Україні – це людська трагедія, і наші найглибші співпереживання та стурбованість адресовані мільйонам людей, які постраждали від неї. Війна вже призвела до величезних людських жертв. Вона також призводить до серйозних порушень у ланцюжку постачання та торгових умовах. З усіх цих причин групи компаній вирішили тимчасово призупинити діяльність ІКЕА в Росії”, – говориться в повідомленні.