Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Війна об’єднала українців. «Внески на потреби армії б’ють рекорди», – говорить міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Але крім коштів українські бізнеси допомагають армії і державі корисними ініціативами. Редакція MC.today розповідає подробиці.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Бренд одягу SCOWTH

Компанія припинила комерційну діяльність заради потреб захисників та захисниць України. Вони безкоштовно роздають чоловічу та жіночу білизну, шкарпетки, футболки, кофти для потреб Територіальної оборони, ЗСУ або волонтерів.

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Ресторан Egersund Seafood

Компанія повністю переключилася на безкоштовне забезпечення гарячою їжею лікарень та потреб армії. Співробітники Egersund Seafood зараз працюють безкоштовно, у змінах по 12 годин.

Андрій Федорів пише: «Якщо є можливість, передавайте в цех компанії базові продукти (борошно, м’ясо, крупи, овочі, олію) в об’ємах від 100 кг». Для цього треба звернутися за адресою: Київська обл, село Щасливе, вул. Героїв Майдану, 42.

Мережі фастфуду McDonald’s і KFC

«McDonald’s Україна активно підтримує державу та наших людей. Наші ресторани закриті з міркувань безпеки, але ми надаємо місцевим радам їжу з ресторанів, де на сьогоднішній день безпечно (наскільки це можливо) перебувати нашим працівникам, – розповідають в компанії. – Передаємо продукти, які вимагають приготування: донати, десерти, сир, молоко, воду, соки, помідори, скибочки яблук, і навіть яйця, склянки, вилки, ложки, мішалки».

Також ресторани KFC відкрили кухні для приготування їжі для тих, кому це необхідно: для військових госпіталів, лікарень, територіальної оборони і військових.

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Торговельно-розважальний центр Dream Town

Співвласник Dream Town Гарік Корогодський написав на своїй сторінці у соцмережах, що з 24 лютого орендарі ТРЦ, крім супермаркетів та аптек, звільнені від орендної плати та плати за утримання. Гарік Корогодський також додав: «На час війни міняємо віртуальну назву. Якийсь час ми не DREAM, ми МРІЯ. Якщо хтось із орендарів все-таки захоче заплатити, ми всю суму перерахуємо на армію».

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Мережа ресторанів Mafia

В компанії кажуть: «Наше основне завдання зараз – забезпечити продуктами наших військових та допомогти тим, хто захищає нас у цю хвилину. Ми вже приготували перші поставки їжі, готуємо нові та працюємо над тим, щоб збільшити обсяги поставок для наших солдатів!».

Також представники Mafia закликають постачальників продуктів харчування, власників магазинів чи інших представників бізнесів у цьому сегменті долучитися і допомогти продуктами.

Молочна компанія «Галичина»

В компанії продовжують виробляти та розвозити продукцію по Україні. Крім того, розвозять молочні продукти бійцям у Києві і Київській області. Також допомагають біженцям на кордоні із Польщею. Представники компанії кажуть: «У час, коли наші військові захищають нашу Україну, ми – робимо все, аби бути для них надійним тилом».

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Ресторани Дмитра Борисова

Ресторани Дмитро Борисова розвозять обіди для «Охматдита» та Олександрівської лікарні. Ще передають бургери військовим.

«На кожній коробці для територіальної оборони та ЗСУ наші кухарі писали те, про що зараз думають всі «Ти – мій герой», «Ти – моє завтра», «Залишайся живим, – пише Дмитро Борисов на своїй сторінці у Facebook. – Колись про це, справді, напишуть книжку. А поки лише на завтра у нас заявок на 2 700 обідів».

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Ресторани Сави Лібкіна

«Сьогодні ми купуємо продукти, готуємо і розвозимо їжу на блокпости та у воєнні частини, а також доставляємо інші необхідні речі, – пише Сава Лібкін у соцмережах. – Цим зайняті не лише співробітники, але і їхні родичі, друзі. Також ми об’єднуємося з іншими волонтерами. У нових реаліях це норма»

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Піцерія Domino’s Pizza

В компанії заявили, що безкоштовно готують та передають все, що є в запасах. Зараз обробляють замовлення на Правому і Лівому берегах Києва.

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

Мережа заправок Glusco

Директор мережі АЗС Glusco Віталій Вандич заявив про готовність надати ЗСУ все пальне, яке лишилося на заправках, а також усі бензовози компанії.

Також він зазначив, що заправки відкриті для українських військових, яким необхідно поповнити запаси їжі та води. «В нас частина заправок зачинено. Тим не менше, ми даємо добро для військових і тероборони забирати воду і продукцію і з зачинених заправок. Де будуть наші працівники, видадуть вони», – написав Вандич у своєму Facebook.

Мережа аптек АНЦ

Генеральний директор мережі аптек АНЦ Микола Щербина повідомив, що передає медикаменти зі своїх зачинених аптек на потреби армії.

«У нас більше 200 аптек не відкрились через відсутність персоналу. Ми готові безоплатно передати весь необхідний товар на цих аптеках на потреби ЗСУ та ТРО», – написав Щербина у соціальній мережі.

Фармкомпанія «Дарниця»

За перші чотири доби війни в компанії відвантажили більше 250 тис. упаковок продукції на суму більше 13 млн грн.

Ліки від «Дарниці» отримали Головний Військовий Госпіталь, Київська Міська Клінічна Лікарня Швидкої Допомоги, Національний Інститут Серця, Охматдит, благодійні фонди Повернись живим та «Таблеточки». Наразі в компанії формують допомогу для Тероборони міста Київ.

Роздають шкарпетки і готують їжу. Як український бізнес підтримує армію

АЗС WOG

Мережа заправок передала захисникам України та медикам 49 822 л пального:

  • 7 126 л пального для транспорту поліції
  • 18 261 л пального для швидких
  • 24 435 л пального для транспорту ЗСУ та тероборони.

«Наша ряба»

Днями компанія безкоштовно роздавала м’ясо на вулицях Києва – цілу машину роздали за одну годину.

Зараз в «Наша ряба» готові передавати продукти безкоштовно і тим, хто потребує цього найбільше – Збройним силам України, Територіальній обороні, лікарням та біженцям. Заявки можна відправляти на електронну адресу dopomoga@mhp.com.ua.

АТБ

Компанія сформувала резервні фонди продуктів харчування і в першу чергу допомагає та забезпечує військові частини ЗСУ, об’єднання територіальної оборони, резервістів.

На офіційному сайті АТБ звернулися до клієнтів: «Ще раз звертаємось до всіх наших покупців, колег та партнерів: зберігати спокій та не піддаватися паніці! Бути виваженими, стійкими та згуртованими!»