Сб. Тра 4th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Росія після нападу на Україну зіткнулася з економічними проблемами та санкціями з боку багатьох країн та міжнародних організацій. У самій РФ влада називає це економічною війною. The page підготувало добірку останніх повідомлень про це на 16 березня.

Економіка

Найбільша енергетична компанія Німеччини E.ON перестала закуповувати природний газ у російських постачальників.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«АвтоВАЗ» переніс корпоративну відпустку, яка планувалася з 25 липня по 14 серпня, на квітень. Це зроблено через «кризу в постачанні електронних компонентів та з метою недопущення значного скорочення заробітку» працівників.

Після новини про зупинення виробництва через нестачу комплектуючих «АвтоВАЗ» вдруге за місяць підвищив ціни на автомобілі в середньому на 7%.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує падіння видобутку нафти в РФ з квітня на 3 млн барелів на добу через санкції та відмови імпортерів від закупівель. Це становить приблизно 35% обсягу видобутку країни.

Корпоративний месенджер Slack почав відключати своїх клієнтів у Росії на тлі санкцій, запроваджених через «воєнну операцію» в Україні. У месенджері запевняють, що не видаляють дані. Проте компанії, які потрапили під санкції, не можуть отримати доступ до інформації, поки санкції не будуть зняті.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги 31 російського банку до СС з B. Зміни торкнулися Райффайзенбанку, МКБ, Газпромбанку, «Альфа-банку», Сбербанку, «Тінькоффу» та інших. Крім того, було переглянуто рейтинг операційного середовища в Росії, рейтинги стійкості банків знижено до рівня ССС.

Американська фармацевтична компанія Eli Lilly заявила, що призупиняє інвестиції та клінічні випробування у Росії, а також ввезення деяких своїх ліків на територію країни. «Якщо ми отримаємо якийсь прибуток від наших продажів у Росії, ми пожертвуємо її організаціям, які займаються наданням гуманітарної допомоги», — сказано в пресрелізі.

Російські видавці газет шукають заміну західним системам верстки, зокрема InDesign від Adobe. Конкуренти – Serif та Quark також припинили постачання програмного забезпечення до Росії. Власники старих безстрокових ліцензій можуть користуватися програмами далі, але деякі з них вже зіткнулися з проблемами.

Аукціонні будинки Sotheby’s і Christie’s скасували торги, що планувалися в липні, російським мистецтвом.

Берлінський кінофестиваль заявив про усунення російських організацій, делегацій та «осіб, які підтримують Кремль» від участі.

Уряд Іспанії призупинив видачу «золотих» віз громадянам Росії. Програма таких віз передбачала можливість обміну на великі інвестиції отримати дозвіл на проживання в Іспанії для громадян держав, які не входять до складу ЄС.

AACSB, Асоціація MBA (AMBA), Асоціація випускників бізнесу (BGA) та EFMD повідомили, що колективно вирішили призупинити всю діяльність щодо членства та акредитації російських навчальних закладів.

У компаніях, що йдуть з Росії, працюють близько 200 000 осіб, показали розрахунки Forbes.

diagramma-rabotniki.jpg

Європейський Центробанк зажадав від європейських банків посилити контроль за операціями клієнтів із Росії та Білорусі. Вимога стосується «десятків тисяч» росіян і білорусів, які постійно проживають у Європі та не входять до списків санкцій.

Росії знадобляться роки, щоб розплатитися з кредиторами і повернутися до світової фінансової системи, написала WSJ. Котирування російських суверенних облігацій впали до рівня паперів Аргентини у 2001 році, а цій країні знадобилося 15 років, щоб сплатити борги.

Нові санкції

Японія скасує для Росії статус «найсприятливішої нації» у торгівлі. Офіційне рішення може бути оприлюднене прем’єр-міністром Фуміо Кісідою вже сьогодні, 16 березня. Позбавлення статусу призведе до того, що російський імпорт у Японії обкладатиметься вищими тарифами. Раніше аналогічне рішення ухвалила влада США.

Японія склала список 266 товарів та 26 технологій, експорт яких до Росії та Білорусі буде заборонено з 18 березня. Крім того, Японія повністю забороняє будь-які ділові відносини з півсотнею військових організацій та підприємств Росії та Білорусі.

Глава Федерального департаменту економіки, освіти та досліджень Швейцарії затвердив санкції щодо 197 фізичних та 9 юридичних російських осіб. Санкційний список Швейцарії наразі повністю відповідає списку ЄС.

Британське національне агентство з боротьби зі злочинністю (NCA) шукатиме «активи президента Росії» та пов’язаних із ним людей у країні. Для цього в NCA створять окремий підрозділ, який зможе залучати додаткові ресурси, зокрема британських спецслужб.

У рамках четвертого пакету санкцій Євросоюз заборонив експорт до Росії предметів розкоші вартістю понад 300 євро за одиницю. До списку заборонених увійшли:

  • всі вина, пиво та міцні спиртні напої;
  • електронні товари для домашнього користування, смартфони та ігрові приставки;
  • ікра та її замінники, трюфелі та продукти з них;
  • сигари та сигарили;
  • парфумерія і косметика;
  • годинники, твори мистецтва, предмети колекціонування та антикваріат;
  • одяг, взуття, аксесуари та шкіряні сумки;
  • перли, дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння, ювелірні вироби, у тому числі із золота та срібла;
  • посуд з фарфору та предмети з кришталю.

Також тепер до Росії не можна постачати з ЄС автомобілі вартістю понад 50 тис. євро, електронні пристрої для запису відео або звуку вартістю понад 1 тис. євро (зокрема фотоапарати); музичні інструменти вартістю понад 1,5 тис. євро

Влада Італії заарештувала на Сардинії нерухомість, яка належить колишньому голові ради директорів «Альфа-банку» Петру Авену, який потрапив під санкції Євросоюзу.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що конфіскація закордонних активів російських бізнесменів, які потрапили під санкції, показує крах «святості приватної власності та приватного бізнесу». На його думку, такі дії європейської влади є «бандитизмом на державному рівні».