Пт. Тра 17th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Коло, АТБ, Аврора, Сільпо, П’яна вишня та інші гравці, які адаптували до локальних умов популярні закордонні формати, орієнтуючись на конкретних іноземних гравців.

Є такий жарт: “якщо у вас знову з’явилась ідея продукту, без якого світ не зможе існувати, просто купіть його на Aliexpress”. Так само й деякі українські ритейлери не стали вигадувати велосипед, а просто адаптували до українських реалій успішні іноземні формати ритейлу, взявши за взірець конкретні приклади.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Які іноземні компанії стали прототипом для відомих українських мереж ритейлу та суміжних галузей – читайте в огляді RAU.

Salateira

Відкриття першої Salateira відбулося в 2011 році у київському ТРЦ SkyМall. Ідею Олександр Савілов разом з партнерами підгледіли у португальської мережі Vitaminas, де основна страва – салат. На той час на українському ринку у салатного фаст-фуду конкурентів не було. Але разом з тим у українського споживача не було і звички купувати салат як окрему страву. Але цікаві поєднання інгредієнтів, великі порції, подача на тарілках з ІКЕА, а не в одноразовому посуді, а також повідомлення гостям про готовність страви, викликаючи їх на ім’я через мікрофон, як в Starbucks – викликали справжній WOW-ефект. Зараз мережа нараховує вже 18 закладів, які в основному працюють у ТРЦ.

У березні минулого року співвласник Salateira поставили перед собою ще одну ціль – зробити здорову їжу по-справжньому масовою. Компанія відкрила чотири магазини готових страв Salateira Store. Цього разу власники також знайшли натхнення у закордонних колег, взявши за основу формат британської мережі сендвічних Pret-a-Manger. Крім салатів, в магазинах Salateira Store площею 25-100 кв. м клієнти можуть замовити і забрати свіжу фермерську їжу. У вересні 2021 року видання Forbes писало про намір компанії до кінця 2022 року збільшити кількість точок до 70-ти. Обсяг інвестицій в один магазин – 1,5 млн грн, запланована окупність – 12 місяців.

!FEST

У Португалії підгледів ідею бару П’яна вишня і співзасновник холдингу !FEST Андрій Худо. У 2015 році під час подорожі до Лісабону його португальський друг Жуар повів українців до місцевого надпопулярного кафе Jenya. Українські ресторатори були вражені тим, що попри єдиний пункт у меню – вишнева настоянка Jenya – біля закладу була величезна черга, яка стояла там майже постійно.

Ресторатори, які вже мали досвід відкриття кількох закладів у Львові, відразу вирішили адаптувати бізнес-ідею до українських реалій. Вони відродили старовинний рецепт галицької наливки та створили український варіант Jenya. Так, незабаром в Україні з’явився монопродуктовий формат П’яна вишня, де все сконцентровано навколо вишнівки.

Перший бар П’яна вишня відкрили у Львові на площі Ринок. А інтер’єр закладу оформили у карпатському стилі, підсиливши його стелажами з пляшками та бочками з легендарним напоєм.

Нині П’яна вишня є одним із проєктів холдингу !Fest, що найшвидше окупаються – всього за кілька місяців. Про це свідчить і швидке масштабування мережі та відкриття закладів за кордоном. Бари П’яна вишня вже є в Польщі, Молдові та Румунії, а незабаром можуть з’явитись у Німеччині та Австрії.

Авіація Галичини – це бренд одягу холдингу !Fest, який, очевидно, натхненний на тільки українською армією, як стверджують засновники, але й італійським брендом Aeronautica Militare. Італійський бренд, який на початку займався виключно чоловічим одягом, з’явився в середині ХХ століття під час світової гонки озброєнь. Його засновник Крістіано Сперотто створив фірмову дублянку для пілотів з коротким стриженим хутром всередині. У 1974 році фірма Cristiano di Thiene, яка з часом буде перейменована у Aeronautica Militare, отримала дозвіл використовувати офіційний логотип воєнно-повітряних сил Італії. З цього часу почався розквіт компанії, яка поступово розширила свій асортимент, а наприкінці ХХ століття почала займатись і жіночим одягом.

Український бренд мілітарі-одягу у портфелі холдингу !Fest з’явився у 2015 році. Співзасновники вирішили, що у країні, яка пережила збройну агресію, військові символи, шеврони та гасла точно матимуть попит. І знову не прогадали. У 2018 році Авіація Галичини вийшла на 3 млн грн щорічного продажу. У 2020 році дохід, за даними YouControl, становив уже понад 7 млн. грн. Спостерігаючи за непоганою динамікою бізнесу, бренд у 2021 році почав розширювати лінійку одягу, інвестуючи в розробку та пошиття нових моделей. Так на світ з’явилося 55 нових моделей одягу, які виготовляє власний цех у Львові. Важлива складова у розширенні бізнесу Авіації Галичини – це іноземний попит. Міжнародні замовлення в інтернет-магазині у 2021 році зросли на 50%. Більше половини іноземних запитів надходить із Канади та США, також є клієнти у країнах Європи, Бразилії, Японії, Грузії та Білорусі.

АТБ

Прототипами найбільшої української мережі АТБ стали німецькі дискаунтери Lidl та Aldi. Саме на ці компанії орієнтувалися дніпровські бізнесмени, коли створювали власну мережу продуктових супермаркетів. Проте в Україні модель жорсткого дискаунтера з економією на обладнанні та низькими цінами на товари виявилась не життєздатною, тому власники адаптували німецьку бізнес-модель до вітчизняних реалій і почали відкривати магазини у форматі м’яких дискаунтерів з демократичною ціновою політикою. Так, вдала адаптація до локального ринку моделі дискаутера, побудова ефективної внутрішньої структури компанії та постійна оптимізація бізнес-процесів допомогли АТБ стати гравцем №1 на українському ринку FMCG.

Аврора

Торгова мережа Аврора вийшла на український ринок у 2011 році, відкривши перші магазини у Полтаві, та стала першою ритейл-компанією у сегменті dollar store. Ідея заснувати мережу у форматі dollar store належить співвласнику Аврори Тарасу Панасенку. Під час навчання у металургійному інституті у Дніпрі він побував у США за програмою Work & Travel та побачив там схожі магазини. Зокрема в США та Канаді великою популярністю користується мережа універсальних магазинів фіксованої ціни Dollar Tree, до якої входить близько 5000 торгових точок.

У 2010-му він зацікавив цією ідеєю Лева Жиденка, у якого працював у компанії «Стандартенерго», що надає інжинірингові послуги буровим компаніям. А вже в 2011-му Тарас Панасенко, Лев Жиденко та Леся Клименко заснували мережу Аврора. Щоб обійти сильних конкурентів та магазини “все по десять”, партнери вирішили від самого початку автоматизувати  та цифровізувати усі процеси і таким чином отримати перевагу на ринку. Наприклад, у компанії не замовляли товари на око, як конкуренти, а розробили моделі та користувалися автозамовленням. У магазинах Аврора продають дешеві товари для дому, гігієнічну продукцію, косметику, іграшки тощо. Бізнес-модель побудована на швидкому обігу товару та економії на витратах. За чотири роки бізнес ритейлера виріс у чотири рази.

Зараз під вивіскою Аврора працює понад 800 магазинів, а загальний штат співробітників ритейлера перевищує 6000 осіб. У 2022 році компанія планує відкрити ще 300 торгових точок.

Коло

Перший магазин мережі Коло відкрився у травні 2017 року. Орієнтиром для компанії АРитейл, якій належить мережа Коло, став польський ритейлер Zabka. За останні двадцять років Zabka Polska стала найбільшою мережею міні-маркетів у Польщі із понад 7900 магазинів, якими керують 6500 франчайзі під брендом Zabka. Магазинчики компанії, які розташовані так, щоб близько 12 млн польських покупців жили в радіусі 300 метрів від них, щоденно відвідує понад 2,5 мільйона клієнтів.

За схожим принципом працює і Коло, відкриваючи свої міні-маркети у переважно в житлових районах на перших поверхах будинків. Зараз ритейлер управляє більш ніж 250 магазинами і продовжує розвиватися. Середня площа магазину 70 кв. м. Найменший – 40 кв. м, а найбільший, експериментальний – 200 кв. м, де разом із магазином влаштовано також кафе. У стандартному магазині розміщено до 2000 SKU. Є чотири сегменти або варіанти того самого формату: магазин біля дому, на потоці, доступний (affordable) і більш преміальний формат. Кількість чеків у середньому 400 штук на день. Середній чек 80-85 грн.

Offtop від Сільпо

У 2020 році мережа Сільпо почала розвивати новий формат “емоційного магазину” OffTop, де продаються подарунки, невеликі іграшки, аксесуари для вечірок та прикраси для дому. Спочатку Offtop відкривались у форматі shop-in-shop у супермаркетах Сільпо, а згодом як окремі бутики.

При розробці концепції Offtop компанія орієнтувалась відразу на кілька популярних іноземних мереж, а саме на: данську мережу Flying Tiger Copenhagen, іспанську мережа Ale-Hop, французьку Pylones, німецьку Nanu-Nana та TEDi, а також данську Sostrene grene. Усі ці мережі мають дещо схожий формат та найменування товарів – в них можна купити різні сувеніри, посуд, іграшки та аксесуари для дому. І, звичайно, кожна з мереж має свій оригінальний дизайн.

Всього за один рік роботи мережа емоційних бутиків Offtop від Сільпо зросла до 40 торгових точок у 17 українських містах. Зокрема, 5 окремих бутиків відкрито у Києві та Одесі, а також 35 бутикових зон у супермаркетах Сільпо. В асортименті на гостей чекають понад 2000 найменувань товарів: декор, подарунки, канцтовари, дитячі іграшки, все для вечірок, товари для творчості й спорту.