Пн. Кві 29th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У 2021 році продаж українського fashion у київському ЦУМ рекордно зріс до 150 млн грн. Forbes у своєму матеріалі з’ясував, що для цього зробили менеджери головного київського універмагу. RAU пропонує коротку версію статті.

Українська дизайнерка Лілія Літковська вже не перший рік співпрацює з ЦУМ Київ. За три роки загальні продажі її марки зросли у два з лишком рази. За її словами, найдорожчі речі з колекцій першими розкуповують саме в ЦУМ. Сукні Litkovskaya коштують від €300, пальта – від €350, штани – від €250. При цьому Litkovskaya – одна з майже півтораста вітчизняних марок сегменту «середній плюс», які продаються в ЦУМ.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На третьому поверсі універмагу розташований цілий департамент українських дизайнерів. За даними ЦУМ, у 2021 році виторг цієї категорії потроївся і досяг 150 млн грн. ЦУМ не бере зі співвітчизників орендну плату, а працює з ними за комісійною моделлю, беручи 35% від вартості проданих речей.

«Існує стереотип, що український бренд не може коштувати стільки, скільки французький», – розповідає дизайнер Іван Фролов, який також продає свої колекції в ЦУМ. На відміну від багатьох вітчизняних ритейлерів, які вважають ризикованим зв’язуватися з українськими брендами класу середній плюс та преміум, ЦУМ продає їх нарівні зі світовими.

Ставка на українську моду допомогла ЦУМ виділитися серед конкурентів, а їхня розкрутка зіграла на руку й універмагу, й відчизняним брендам. Гендиректор ЦУМ Євген Мамай зазначає, що вони працюють з українськими дизайнерами не лише так само якісно, як і з імпортними, а навіть ретельніше, оскільки вони поряд.

Приміром, речі Фролова п’ять разів виставлялися на зовнішніх вітринах універмагу. А для української марки –  це найвищий рівень реклами та іміджевої складової бренда. Марка Frolov – одна з найбільш продаваних в універмазі. Завдяки ЦУМ Фролов знайшов партнерів у Казахстані. Баєри, що приїхали звідти, побачили речі дизайнера у ЦУМ і запропонували йому співпрацю.

2018?го після Брайана Хендлі з Нідерландів гениральним директором ЦУМ став Євген Мамай, який раніше керував бутиком Sanahunt. У ЦУМ з’явився відділ закупівель, що дозволило імпортувати частину асортименту самостійно. Працівники відділу аналізують, що у них представлено, чи не перетинаються бренди між собою, які вони можуть продавати, які сильні позиції у марки. Після цього змінилися і принципи роботи з українськими дизайнерами. Їх теж віддали до відділу закупівель, завдання якого – відібрати правильні речі.

Компанія розірвала угоди із багатьма вітчизняними дизайнерами та оголосила полювання на тих, хто актуальний у світовому контексті. У вересні 2020 року в центральному універмазі відбулася презентація ексклюзивної капсульної колекції української марки JUL та ЦУМ. Після цього вже вийшло вісім колекцій з різними дизайнерами.Такий ексклюзив масово піарять та рекламують на кожному поверсі ЦУМ.

Ажіотаж довкола українських колекцій створюють і самі дизайнери. Вони не можуть випускати великих партій одягу, і, щоб забезпечити стабільний дохід, вони оновлюють колекції майже кожні два тижні. Ще один інструмент підвищення продажів – надихаючі зустрічі дизайнерів із продавцями ЦУМ. Літковська на таких зустрічах розповідає не лише про особливість нової колекції, а й про ДНК марки та її досягнення у світі. Аналогічні зустрічі дизайнерка проводить із продавцями в лондонських та паризьких department store.

За словами стилістки та персональної шоперки Катерини Орєхової, сегмент «середній плюс» слабко представлений в Україні, тому вітчизняні марки дають фору іноземним у цьому сегменті. Тим більше, що такий одяг важко знайти і в Європі. Він одиничний, оригінальний і не штампований.