Нд. Тра 5th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Нарощуючи частку українського ринку, Ашан ледь його не втратив. Як компанія стала збитковою та що планує робити далі.

Як пише український Forbes, в квітні 2022-го в Україні може стати на два гіпермаркети Ашан менше. Торговельні точки закриються в Запоріжжі та Кривому Розі. Сама компанія заявила, що не закриває, а шукає для своїх гіпермаркетів інші локації, через те, що не вдалося домовитися з орендодавцем. У компанії Arricano, з чиїми ТРЦ Сонячна Галерея та City Mall в Ашан закінчилися контракти, кажуть, що великий формат стає неактуальним. За словами директора з комунікацій Arricano Олени Обухівської, запит на великі супермаркети серед покупців спадає. Це вже не конкурентна перевага. Люди, за її словами, більше купують готову їжу з собою на фуд-кортах, в спеціалізованих крамницях або в “магазинах біля дому”. Проте це не єдині бізнес-проблеми французького ритейлера в Україні. Компанія з 2018 року збиткова, прибуток був лише за три квартали 2021 року, передає RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Проблеми зростання

Перший гіпермаркет Ашан компанія відкрила в Україні в 2008-му й наступні роки активно нарощувала частку ринку. Найбільший стрибок стався в 2017-му, коли Ашан купив дев’ять гіпермаркетів Караван. Це об’єкти загальною площею 58 000 кв. м, що працювали у п’яти містах, чотири з яких для ритейлера були новими. Також компанії дісталися приміщення дискаунтера Topmart, на місці яких у 2018-му французька мережа запустила новий для себе формат – магазин біля дому “Мій Ашан”.

За 2017–18 роки Ашан відкрив в Україні загалом 16 магазинів, довівши їх кількість до 27-ми. Їхня загальна площа була понад 189 000 кв. м.

Експансія миттєво підняла компанію в лідери серед ритейлерів за сумарною площею. Ашан став третьою мережею за величиною торгівельних площ після АТБ-маркет та Fozzy Group. Швидко зростав і виторг – на 37,2%, до 15,5 млрд грн. Але замість прибутку в 2018-му мережа отримала 904 млн грн збитків. У самій компанії кажуть, що тоді збитки перевалили за мільярд.

В 2019-му ритейлер почав закривати гіпермаркети та поставив експансію на паузу. Першим став об’єкт у ТРЦ Sky Mall. І це незважаючи на те, що збитки, за даними компанії, скоротилися майже наполовину. Як повідомила CEO Ашан Україна Вікторія Луценко, після купівлі мережі в компанії зосередилися на операційних процесах, щоб вивести придбані магазини на прибутковість.

Мережа Караван виявилася складною покупкою, й до моменту придбання отримувала великі збитки. Тому ціна нарощення частки ринку, за словами засновника і керуючого партнера групи компаній PM Partners Максима Прохорова, виявилася для Ашан високою. 2019 році виторг Ашан в Україні зменшився на 8,3%, до 14,2 млрд грн. Тим часом конкуренти, навпаки, нарощували виторги, а ринок роздрібної торгівлі в Україні збільшився на 19%, до 795,2 млрд грн, підрахували в Держстаті.

У 2020-му ритейлер закрив ще один гіпермаркет у харківському ТРЦ Магелан. У ТРЦ з’явився новий власник, який вирішив закрити його на ремонт, а для Ашан це означало нові збитки.

Навала малих форматів

Через епідемію COVID-19 та локдауни змінилася логістика покупців. Як пояснили в Ашан, споживачі бажають купувати швидше, тому не дуже хочуть іти у великі торговельні об’єкти. Стали затребувані менші формати – магазини біля дому та мінімаркети. Їх кількість у 2020-му збільшилася майже на чверть – підрахували у GT Partners Ukraine.

У пандемічний 2020-й рік виторг Ашан в Україні скоротився на 0,7%, до 14,1 млрд грн. Його великі за площею магазини заробляють на обороті, у них значно менша середня націнка, ніж у класичного супермаркету, каже провідний експерт Colliers Ukraine з торговельної нерухомості Ігор Заболоцький. Тобто Ашан потрібно значно більше продавати на квадратний метр та обслуговувати більше покупців.

ТРЦ може на місці одного Ашан відкрити два магазини, каже співзасновник компанії з управління комерційною нерухомістю Retаil.Pro Артем Ретін. До того ж французький ритейлер знімає площі за нижчими орендними ставками, ніж інші супермаркети класичного формату. «Прийшов час оптимізації оренди, товару та персоналу, – пояснює Ретін. – І всі стиснулися».

Трансформація як відповідь на зміни

Оптимізацію почав і сам Ашан. Вікторія Луценко, яка очолила ритейлера в 2018 році, каже, що перші 10 років він виконував роль «дистриб’ютора» між постачальником та покупцем, викладаючи максимальний вибір товару на полиці. Цього вже мало і в компанії почали дбати про клієнтський досвід, емоції, освоювати нові формати.

Серед таких нових форматів – мінімаркет Pick Up Point. Його запустили початку 2020-го. Це не лише фізичний магазин площею 40 кв. м, а й точка видачі онлайн-замовлень із гіпермаркетів. У них французький гігант також може швидко змінювати асортимент під потреби покупця. «У цьому двосторонньому форматі економія часу клієнта», – пояснює Луценко. Вона каже, що це збільшило кількість покупців, які користуються доставкою онлайн. За її словами, кожен третій клієнт Ашан замовляє товари через інтернет. Найбільше таких замовлень у великих містах.

Минулого року в такому форматі запрацювало 13 точок, а кількість магазинів усіх форматів, за даними GT Partners Ukraine, досягла 40-ка. У 2022-му кількість малих форматів заплановано довести до 50.

Що стосується гіпермаркетів, то від них  ритейлер не планує відмовлятися, але конкретних планів щодо їх відкриття поки що немає. У 2022-му Ашан продовжить оновлення старих концептів, відкритих більше 10 років тому. Минулого року розпочалася реновація гіпермаркету в ТРЦ Ocean Plaza у Києві. Цього року почнеться в столичному гіпермаркеті на проспекті Степана Бандери. Змінять не лише їхній зовнішній вигляд, а й внутрішнє наповнення торговельних залів. Мета  ритейлера – зробити так, щоб споживач закупився з комфортом та максимально швидко.