Сб. Кві 27th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У березні курс гривні продемонстрував незначне зміцнення щодо євро та долара попри те, що наприкінці місяця останній дещо зріс. Так, з 1 числа національна валюта зміцнилася щодо долара на 6 копійок — до 27,88 грн, а щодо євро на 13 коп. — до 32,72 грн.

З чим пов’язані такі коливання гривні, що буде з курсом валют в Україні у квітні та що на нього впливатиме — у матеріалі The page.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Зростання курсу долара в Україні: причини

Після зміцнення національної валюти впродовж березня з 24 числа гривня почала ослаблювати свої позиції щодо долара, доходячи до позначки 28 грн за долар. Найближчим часом валюта залишиться в цьому районі, пояснює керуючий партнер компанії «Атлант Фінанс» Юрій Нетесаний. За його словами, здебільшого це пов’язано з досить помірним продажем ОВДП.

«Це було очікувано. Як ми раніше прогнозували, зниження Міністерством фінансів дохідності цінних паперів до менш як 12% річних призведе до скорочення купівлі цих паперів нерезидентами та іншими інвесторами. Так і сталося. Але з огляду на достатні залишки гривні та валюти на казначейських рахунках міністерство зменшує ставку, розраховуючи на те, що інвестори погодяться й далі купувати ОВДП, проте цього не станеться, тому восени варто очікувати зростання ставок і обсягів продажу ОВДП», – Юрій Нетесаний (Партнер «Атлант-Фінанс»)

Експерт також додав: поки що варто очікувати, що попит на валюту буде більший за пропозицію, але покупці не готові платити більш як 28 грн за долар, тому котирування перебуватимуть на цьому рівні ще певний час.

За словами аналітика інвесткомпанії Concorde Capital Євгенії Ахтирко, минулого тижня попит на валютному ринку перевищував пропозицію. Так, перевага швидко перейшла до продавців, які намагалися підтягнути курс до позначки 28 грн за долар, однак поруч із цією позначкою ринок знайшов рівень спротиву.

«Поки що важко робити висновки щодо того, чи був стрибок курсу минулого тижня ситуативним явищем, чи пропозиція валюти на ринку вже є недостатньою, аби утримувати курс на рівні приблизно 27,7 грн за долар, як це було впродовж попередніх тижнів», — зазначила вона.

Водночас аналітики Ukraine Economic Outlook зазначають, що євро, навпаки, ослаб з 33 грн до 32,95 грн, що пов’язано зі зниженням курсу минулого тижня через погіршення ситуації із захворюваністю в Німеччині та Франції й високою ймовірністю посилення карантинних обмежень у цих країнах.

Прогноз курсу долара, євро та рубля на квітень і чинники впливу на валюти

За словами Ахтирко, ситуацію на валютному ринку, яку ми спостерігаємо від початку року, можна позначити як повільну ревальвацію. За її словами, наразі чинників, які могли б суттєво змінити ситуацію на ринку, немає. З одного боку, збільшення попиту на валюту з огляду на низьку ділову активність і слабкі перспективи значного посилення імпорту не очікується. З іншого боку, немає й очевидних джерел збільшення пропозиції валюти на ринку.

«Можливо, що у квітні сезонна ревальвація курсу буде потужнішою. Водночас ми не можемо виключати, що під впливом певних новин серед учасників ринку можуть посилитися девальваційні очікування, а це може завадити цьому тренду», — пояснила вона.

За словами Нетесаного, у квітні гривня посилиться завдяки активній стадії посівної кампанії, що призведе до більшої пропозиції валюти на міжбанку з боку аграріїв у разі стабільного попиту. Унаслідок цього у квітні варто очікувати курс у діапазоні 27,5 — 28 грн за долар.

Експерти Ukraine Economic Outlook уточнюють, що до 4 квітня курс в Україні коливатиметься в коридорі 27,85 — 28,05 грн за долар. Водночас варто очікувати стрибків у межах 28,1 — 28,2 грн за долар в окремі торгові години, однак після цього курс знову повертатиметься до показників 27,6 — 27,8 грн за долар.

«Зараз щодо курсу ми ніякого тренду не бачимо. Гривня залишається стабільною, а коливання помічаємо тільки незначні. У квітні все так і залишиться», – Сергій Фурса (Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital)

Щодо євро, то, за словами Нетесаного, ця валюта у квітні втрачатиме свої позиції швидше за долар.

«Для цього є декілька передумов: по-перше, це посилення гривні щодо інших валют, а по-друге, ослаблення євро на світовому валютному ринку, де наступного місяця євро варто очікувати у вузькому коридорі 1,16 — 1,18 за долар, у якому ця валюта перебуватиме більшу частину квітня. Щодо гривні євро у вузькому діапазоні варто очікувати в межах 32,0 — 33,00, а в широкому — 31,5 — 33,5 грн», — прогнозує він.

А от сприятливі часи для рубля завершуються, тому варто очікувати, що гривня посилиться й щодо російської валюти. Причин для цього багато, однак найголовніша — завершення опалювального сезону, що призведе до зниження попиту на природний газ, а пізніше й на нафту, хоча попит на неї й без того зменшився через введення локдауну в низці країн.

«Тому російський рубль варто очікувати у вузькому коридорі 0,36 — 0,37 грн, а в широкому 0,35 — 0,38 грн», — говорить експерт.

Купівля долара та євро у квітні-2021

За словами Нетесаного, у квітні може з’явитися можливість для купівлі валюти. Так, долар варто купувати, якщо його вартість знизиться до рівня 27,5 грн, а євро — приблизно до 31,5 грн.