Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Пандемія коронавірусу вирує й далі. Фондові ринки та інвестори завмерли в очікуванні того, що принесе новий 2021 рік. Але життя триває, і потрібно нарощувати інвестиційний портфель.

The page розбиралося, у що можна вкласти гроші 2021 року й чому ці способи дійсно можуть стати прибутковими.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Гроші, акції, квартири: топ-3 оптимальних варіанти для інвестування 2021 року

  • Стара добра готівка

Через сумні тенденції 2020 року кращою інвестиційною стратегією може виявитися нарощування валютних резервів. Прибуток буде не дуже великий, але це гарантована фінансова подушка, яка може допомогти підготуватися до того, що буде далі.

Важливий принцип диверсифікації свого інвестиційного портфеля – поділ активів на різні валюти. Інвестори рекомендують вибрати кілька валют, наприклад, долар США, євро та юань. Ключовий показник для вибору валюти – попит на неї, адже ліквідні валюти є прибутковішими.

  • Акції

Ніхто не може точно сказати, у якому напрямку рухатиметься фондовий ринок 2021 року, але, як пише Forbes, інвестування в акції завжди зводилося до гри за середніми показниками. Середні значення суттєво підтримують збереження великих позицій за акціями.

Наприклад, варто розглянути біотехнології. Вони можуть залишатися сильним сектором 2021 року незалежно від того, що робить ринок загалом. Перспективними є також деякі сировинні сектори. Прогнозують, що світова економіка знову починає працювати й ціни на сировину прискорять зростання.

  • Нерухомість

З огляду на неухильне зростання цін на житлову нерухомість, а також турбулентність на ринку комерційної нерухомості 2021 року цей сектор дійсно виглядає неоднозначним. Але саме тому він, можливо, заслуговує на більш пильну увагу в році, що настав.

Ще одна причина розглянути можливість інвестування в нерухомість – це протидія фондовому ринку. Нерухомість часто демонструє хороші результати під час спаду фондового ринку, бо інвестори шукають альтернативні вкладення в акції, пише Forbes.

Мистецтво, алкоголь і жуки: альтернативні інвестиції 2021 року

Новий 2021 рік продовжує затьмарювати перспективи фондових ринків через пандемію коронавірусу. У відповідь на це агентство Bloomberg Wealth запропонувало ідеї активів, які здатні протистояти примхам економіки 21 століття. Деякі із цих альтернатив є варіацію звичних інвестицій, інші є абсолютно новими, а треті просто дивними. Їх об’єднує одне: щоб вкласти в них гроші, не обов’язково бути надбагатим.

  • Бочка віскі

За останні роки пляшки 95-річного шотландського віскі пішли на аукціонах за $1-2 млн, але підприємливі колекціонери купують віскі не пляшками, а бочками. З віком напій стає тільки краще, а діжки з американського чи європейського дуба спеціально просочують ваніллю або карамеллю. Ціни на бочки починаються від $11 тис. і можуть доходити до $700 тис.

Через зростання попиту в Азії 2021 року є хороші підстави для таких покупок: вартість рідкісного віскі за останнє десятиліття злетіла на 564%, і цей актив, згідно зі звітом Knight Frank 2020 Wealth Report, перевершив не тільки гарне вино, але й будь-який інший розкішний актив.

  • Права на музику

Зараз значний вплив на музику здійснюють соціальні мережі: наприклад, відео в TikTok із чоловіком, який катається на скейтборді під пісню Fleetwood Mac «Dreams», зробило трек 44-річної давнини одним із несподіваних хітів року. Після чого два основні автори пісень Fleetwood Mac — Ліндсі Бекінгем і Стіві Нікс — останніми тижнями окремо продали права на свої пісні. А в грудні 2020 року Боб Ділан продав увесь свій збірник пісень Universal Music Group приблизно за $300 млн.

Можливість для інвесторів полягає в тому, щоб знайти спосіб отримати частину прибутку. А сучасна революція потокового мовлення робить нову і стару музику ціннішою. Однак інвестувати в каталоги таких легенд, як Ділан, непросто, а припливи й відливи в музичному бізнесі є непередбачуваними.

  • Ферми комах

Ідея вживання в їжу комах може відлякати деяких людей, але вона стає дедалі цікавішою, адже розглядає комах як життєздатне й необхідне джерело харчування через перенаселення та зміни клімату, що скорочують виробництво харчових продуктів у світі. Наприклад, комах можна розводити на значно менших площах і за менші гроші, ніж тварин, що могло б зменшити вирубку лісів під пасовища в Бразилії та Африці.

Інвестори й підприємці вкладають серйозні кошти у вирощування комах, які багаті на білки. Брюссельська фірма Astanor Ventures торік залучила $325 млн інвестицій у стійкі агропродовольчі стартапи. Такі фонди, як-от Astanor Ventures, обслуговують заможні сім’ї, але окремі особи можуть подати заявку на входження до цих фондів із мінімальними інвестиціями в розмірі $305 тис.