Пт. Мар 29th, 2024

Вчені з університетів Падуї та Трієста поставили під сумнів успішний вплив сексуалізації у рекламі на бажання придбати товар. Виявилося, що сексуалізація у рекламі не є ефективною маркетинговою стратегією з продажу товарів.

Про це свідчать результати дослідження італійських вчених, яке опубліковано у науковому журналі Sex Roles, пише The page.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

В рамках дослідження було проведено чотири експерименти, у них взяли участь сотні італійських чоловіків та жінок. Їм показали дві версії однієї реклами: з сексуалізованою людиною та без. Потім респондентів запитали на скільки привабливими їм показалися товари та чи куплять вони їх.

У трьох експериментах взяли участь жінки, а в одному — чоловіки. Усі жінки у рекламі були білими та худими, а чоловіки — білими та з м’язами. Асортимент товарів включав товари щоденного використання, на кшталт, туалетний папір чи окуляри та більш гендерно-забарвлені товари — горілка та парфуми.

За результатами дослідження, жінки після перегляду реклами з сексуалізацією менше хотіли купувати товар. Після перегляду нейтральної реклами ефект був іншим, бо реклама з еротичними елементами змушувала жінок почуватися погано, що мало негативний вплив на їх враження від товару.

Водночас чоловіки також менш позитивно сприйняли сексуалізовані образи моделей-чоловіків у рекламі.

Попередні дослідження стверджували, що еротизована реклама з жінками підвищує інтерес з боку чоловіків, однак ті дослідження були проведені ще на початку 1970 років.

Головною причиною вчені назвали значну зміну культурного ландшафту. Отже зараз люди менше реагують на сексуалізовані образи у рекламі, ніж це було 50 років тому.