Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Глава Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення й 1 липня передав її на підпис президенту Володимиру Зеленському. Своє рішення він пояснив тим, що керівництво регулятора систематично стикалося з політичним тиском. Курс валют уже відреагував на цю новину, повідомляє The page.

Так, другого липня середній курс покупки готівкового долара в банках України, як порівняти з першим числом, зріс на 29,4 копійки, склавши більше ніж 26,8 грн за долар. Курс продажу також збільшився майже на 47 копійок — до майже 27,3 грн за долар. За даними агентства «Інтерфакс-Україна», Нацбанк з початку сесії продав близько $100 млн, трохи збивши паніку на ринку, але попит на валюту продовжує переважати.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

А поки долар дорожчає, The page розпитало фінансистів про те, наскільки довгостроковим є таке здешевшання національної валюти, як гривня реагуватиме на відставку Смолія і яким буде курс найближчим часом.

Як відставка Смолія вплине на курс долара

Те, що курс долара так відреагував на новину про відставку голови Нацбанку, це тимчасове явище. Новина відіграє себе за перше і друге липня, а вже третього будуть стабільні торги. До того ж зараз така стабільна пора, коли експорт перевищує імпорт, і в будь-якому разі валюта буде більше продаватися на міжбанку, ніж купуватися, вважає керуючий партнер консалтингової компанії «Атлант-Фінанс» Юрій Нетесаний.

Думки про те, що відставка глави Нацбанку не вплине на курс гривні, дотримується й голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Про це він сказав журналістам перед засіданням парламенту.

«Я не бачу особливих загроз для курсу гривні, бо «розганяють зраду» навколо того, що завтра у нас буде курс по 30, 40, 50 грн — у кого на скільки фантазії вистачає. Я переконаний, що ринки сприймуть цю подію спокійно, ніхто не відмовляється від курсу на макроекономічну й фінансову стабільність, який проводить Національний банк», – Данило Гетманцев (Голова комітету ВР з питань податкової, митної та фінансової політики).

Іншої думки дотримується фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Він вважає, що відставка глави Нацбанку є вкрай негативною новиною для України та для економіки країни зокрема. У найближчому майбутньому, за його словами, варто очікувати реакції на валютному ринку.

«Ми вже її бачимо. Можливо, вдасться погасити її інтервенціями центрального банку. Але загалом для ринку тренд є абсолютно зрозумілим. Власне, політика Національного банку, найімовірніше, буде змінюватися, судячи з того, що звільнили Смолія. Отже, буде тренд на друкування грошей, а це означає девальвацію гривні», — зазначає він.

Скільки коштуватиме долар після відставки глави Нацбанку

За словами Юрія Нетесаного, до кінця літа гривня буде доволі стабільною — у межах 26,5 – 27 грн за долар.

«Зрозуміло, що зараз буде якийсь новинний стрибок до 27,5 грн за долар. Але потім все одно ми спостерігатимемо відкат, бо курсом більше керує попит і пропозиція, ніж новина», – Юрій Нетесаний (Партнер «Атлант-Фінанс»).

За прогнозом експерта Українського інституту майбутнього Данила Моніна, долар до кінця літа коштуватиме 27,5 грн. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Я поки не бачу об’єктивних факторів, які гнатимуть курс вгору. Збити паніку Нацбанк може дуже просто з резервами, які він має. У березні спокійно злили 2,3 млрд. Їх повернули вже у наступні місяці», — зазначив він.

А ось президент інвестгрупи «Універ» Тарас Козак на своїй сторінці у Facebook дав зовсім невтішний прогноз.

«Відставка команди Гонтарєвої/Смолія — це курс долара і євро на рівні 30-40-50, інфляція 20% і більше», — вважає він.

Фурса зі свого боку зазначає, що зараз важко спрогнозувати курс на найближчий час, оскільки наразі ми маємо надто велику невизначеність на ринку.