Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Національний банк 21 липня опустив курс гривні відразу на 24 копійки по відношенню до долара — до 27,6 грн. Ринок і собі відкрився більш високими значеннями курсу, ніж закрився днем раніше. Так, вартість долара становить близько 27,7 грн, а на чорному ринку — близько 27,6 грн.

Такі показники багато хто пов’язує із заявами глави Нацбанку (НБУ) Кирила Шевченка на брифінгу 20 липня. The page зібрало думки фінансистів, які пояснили, чи так це насправді, а також з’ясувало, наскільки сьогодні курс чорного ринку близький до того, який пропонують обмінні пункти банків.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Як валютний ринок відреагував на заяви Шевченка?

За словами керуючого партнера компанії «Атлант Фінанс» Юрія Нетесаного, на заяви глави НБУ ринок відреагував негативно. Експерт стверджує, що зараз ринок не зовсім адекватно реагує на більшість заяв.

«Все нове спочатку лякає своєю невизначеністю. Гадаю, що треба дати час новому голові НБУ прийняти справи, пристосуватися, влитися в робочий процес, і після цього все буде зрозуміло», – Юрій Нетесаний (Партнер «Атлант-Фінанс»)

Втім, сьогодні офіційний курс НБУ та курс в обмінниках перебувають у своєму звичайному діапазоні, зазначає Нетесаний, додаючи, що це свідчить насамперед про такі фактори:

  • про те, що населення не панікує і не поспішає масово скуповувати валюту;
  • про те, що громадяни планують свою відпустку в Україні та що їм потрібна гривня;
  • про те, що в українців немає вільної гривні для купівлі валюти значними обсягами.

Іншої думки дотримується фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. За його словами, заяви Шевченка на ринок не вплинули.

«Цього я не бачу. Я бачу негативний вплив заяв Данила Гетманцева, президента Володимира Зеленського, Дмитра Наталухи, які розповідали про те, що долар повинен бути 30 і що потрібна висока інфляція. Заяви сформували очікування на ринку, і це зараз тисне на гривню. А вчорашні слова Шевченка були із серії «сподобатися всім», і там не було нічого, що могло б збаламутити валютний ринок», — відзначає експерт.

Подібної думки дотримується й аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко. За її словами, зростання курсу з початку поточного місяця пов’язане з негативним новинним фоном, який сформували новини про зміну глави НБУ, а також заява президента Зеленського, що поточний курс занадто низький і не відповідає закладеному в бюджет.

«Продовження зростання курсу сьогодні, найвірогідніше, означає, що ринок все ще залишається під впливом негативного новинного фону. Схоже, що заяви нового глави НБУ позитивно на ринок не вплинули», — говорить вона.

Щодо чорного ринку, то, за словами аналітика, сьогодні курс чорного ринку близький до того, що пропонують обмінні пункти банків. Ахтирко стверджує, що, найвірогідніше, це свідчить про те, що валюти в офіційних обмінних пунктах достатньо, а ажіотажного попиту на готівкову валюту не спостерігається.

Що буде далі?

За словами Фурси, зараз Україна має втрачену довіру до незалежності НБУ та збільшені девальваційні та інфляційні очікування, і зараз буде дуже складно погасити їх без довіри.

«Ці чинники, звісно, тиснутимуть. Адже ринок йде до мети, якщо він знає, що президент сказав, що долар коштуватиме 30 грн, будь ласка — гривня повинна дійти до 30. Тому що всі знають, що такий рівень накреслили. І якщо (умовно) експортери не будуть сьогодні продавати долари, ви почекаєте, поки курс впаде, тому що знаєте, що завтра гривня буде слабшою, а післязавтра – ще більш слабшою. Ось так ці очікування стають найбільш вірогідним прогнозом», – Сергій Фурса (Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital)