Вт. Жов 22nd, 2024

Розпродажі та знижки – найкращий двигун торгівлі. Продавці та виробники влаштовують такі акції практично протягом усього року. Але один день став міжнародним і отримав свою власну назву – Чорна п’ятниця (Black Friday, блек фрайдей). The Page розповідає, звідки пішла традиція Чорної п’ятниці, коли Чорна п’ятниця буде у 2024 році, коли Чорна п’ятниця починається у роздрібних продавців цього року.

Що таке Чорна п’ятниця

Чорна п’ятниця (Black Friday) – це період від одного дня до 7-10 днів, коли торговці практично у всіх країнах влаштовують грандіозні розпродажі та акції. Під час Чорної п’ятниці за знижками продаються товари всіх категорій, і сьогодні вже практично не залишилося магазинів, які б не брали участь у Чорній п’ятниці.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c
Як з’явилася традиція Чорної п’ятниці

Батьківщиною Чорної п’ятниці є Америка (США та Канада). З 1941 року цей день випадає на першу п’ятницю після Дня подяки (Thanksgiving Day), що відзначається в США четвертого четверга листопада. Це свято є дуже популярним у Північній Америці. Головною його традицією є приготування індички та її поїдання за сімейним столом.

З цього дня в західних країнах починається святковий сезон, який включає Різдво (25 грудня) і триває до Нового року.

У день, що наступає за Днем подяки і називається Чорною п’ятницею, розпочинаються передріздвяні розпродажі в магазинах та в інтернеті.

Традиція здійснювати святкові покупки після Дня подяки в Америці існувала ще у ХІХ столітті, але перші згадки про Чорну п’ятницю у тому вигляді, в якому ми її знаємо, з’явилися у 1960-х роках.

Термін «Чорна п’ятниця» вперше з’явився у Філадельфії та означав сильні пробки на дорогах у п’ятницю після Дня подяки – нібито так назвали цей день дорожні поліцейські. Сучасне трактування цього терміну в англійській мові часто пов’язане з ідіомою “in the black” (тобто «позитивний баланс»), маючи на увазі, що багато продавців «вийдуть у плюс» цього дня. Однак наголосимо, що, наприклад, на фондовому ринку «чорним» називають день обвалу котирувань.

Коли Чорна п’ятниця 2024 в Україні та світі

Марафони розпродажів у 2024 році в Україні та по всьому світу розпочнуться у п’ятницю 29 листопада. Але багато продавців починають розпродажі блек фрайдей раніше та/або продовжують їх у суботу та неділю (у 2024 році це 30 листопада та 1 грудня).

Коли українські магазини проводять Black Friday у 2024 році

До дати Black Friday ще більше місяця, але продавці, які пропонуватимуть знижки по кілька днів, вже оголосили про дати Чорної п’ятниці у своїх мережах. Деякі, наприклад, «Розетка», поки що секретуються, написавши на сайті: «Залиште email і отримуйте першими інформацію про старт розпродажу». Інші стали відкритішими.

Коли Чорна п’ятниця буде в магазинах в Україні
  • «найбільший розпродаж року» пройде в «Алло» з 17 по 26 листопада;
  • «яскраві знижки» від Comfy чекають на українців в останній тиждень листопада, з 25 листопада;
  • у мережі «Цитрус» знижки стартують 25 листопада;
  • товари в Eva можна буде купити з великою знижкою з 29 листопада. Мережа анонсує нічні акції та «товар дня» на кожну дату цього періоду.
  • у мультимаркеті «Аврора» знижки будуть протягом кількох днів з 29 листопада»
  • розпродажі в «Алло» розпочнуться 17 листопада та триватимуть до 26 листопада»
  • у MAUDAU Чорна п’ятниця пройде з 13 листопада по 2 грудня;
  • офіційний магазин Samsung влаштовує період знижок протягом 10 днів із 29 листопада;
  • Чорна п’ятниця в «Епіцентрі» настане 29 листопада і може тривати кілька днів;
  • Intertop приєднається до розпродажу 29 листопада. Період акцій може продовжити на кілька днів;
  • в Kasta Чорна п’ятниця 2024 року триватиме з 21 по 29 листопада;
  • магазин Notino анонсує тиждень знижок з 25 листопада до 1 грудня;

На цьому тлі особняком виглядає «Ашан», на сайті якого зазначено, що Чорна п’ятниця цього тижня пройде з 24 по 28 листопада, тобто закінчиться до загальної дати початку.

Коли Кіберпонеділок (Cyber Monday) 2024 року

Під час Чорної п’ятниці знижки поширюються на звичайні та онлайнові магазини. У Кіберпонеділок (Cyber Monday) – перший понеділок після Чорної п’ятниці – знижки та акції діють лише на онлайн-майданчиках (інтернет-магазинах).

За легендою, Кіберпонеділок було придумано продавцями спеціально для офісних працівників, які після розпродажів у Чорну п’ятницю повертаються у понеділок до своїх офісів і за інерцією продовжують робити покупки зі своїх службових комп’ютерів.

Часто Кіберпонеділок називають днем найактивніших покупок в інтернеті. Але статистика цього не підтверджує. Іноді рекордні онлайн-продажи року припадають цього дня, але іноді й на інші дні грудня. Наприклад, у 2005 році, коли було придумано сам термін «Кіберпонеділок», за даними статистики MasterCard, найбільша кількість веб-транзакцій випала на 5 грудня.

Фактично Кіберпонеділок – це просто додатковий день розпродажу. Хороша можливість купити товари зі знижками для тих, хто не встиг зробити цього у п’ятницю та вихідні.

Часто в Кіберпонеділок знижки пропонуються лише на високотехнологічні товари: смартфони, планшети, розумні годинники тощо. А знижки помітно менші, ніж у Чорну п’ятницю.